Førstedamen

Michelle Obama har valgt mammarollen. Så langt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens Jackie Kennedy var elegansens førstedame, var Eleanor Roosevelt politikkens førstedame. Michelle Obama er USAs pioner som afroamerikansk førstedame, og har valgt familieprofilen. Familieverdier sitter dypt i det amerikanske samfunnet, og enhver førstedame som signaliserer karriere over rollen som mannens støttespiller, får trøbbel. Jackie ble et moteikon. Hun var ung, stilig og tiltrekkende og bygget opp under presidentmannens ungdommelige image. Det virket ikke særlig truende.

Eleanor Roosevelt var derimot en sterk politisk aktør i Det hvite hus og ble upopulær blant amerikanere. Da Harry S. Truman overtok som president, utnevnte han henne til delegat i FNs hovedforsamling hvor hun spilte en sentral rolle i utformingen av FNs Menneskerettighetserklæring. Hillary Clintons karriere er ikke så ulik. Hun var også politisk aktiv som førstedame og ble kritisert for det. I dag har hun en politisk prestisjejobb som utenriksminister i Obama-administrasjonen. Det går heldigvis ikke så galt med førstedamene som trosser sine roller. Men det skal mot til å overskride vertinnerollen de fleste førstedamene må inn i.

Michelle Obama er en uredd, velutdannet og frittalende kvinne med røtter i Chicagos fattige South Side. Hun er utdannet fra Princeton og Harvard Law School og var visepresident for Chicago universitetssykehus før hun ble Barack Obamas lojale hustru på veien mot Det hvite hus. Hun fikk plukket av seg sin noe uærbødige og framfuse stil underveis og er den mest populære nye presidentfruen siden 1980. Fra nå av skal den høyreiste, vakre og velutdannede juristen og tobarnsmoren være nasjonens kvinnelige forbilde. Hun vil ha stor innflytelse på USAs følelse av identitet, på motebildet, veldedige saker som skal prioriteres og ikke minst synet på svarte amerikanske kvinner og deres familier. Hun er for lengst lagt under lupen, og forstørrelsesglasset er sterkere enn vanlig.

Klassereisen fra en oppvekst i en enkel bolig i Chicago til Det hvite hus, som har 15 soveværelser og 34 bad, har ikke bare vært av økonomisk art. Michelle har kjempet mot rasisme og fordommer for å nå dit hun er i dag, og hun har motbevist de fleste stereotypier av svarte kvinner. Nå har hun et press på seg som ingen av hennes forgjengere har måttet slite med. Stempelet som sint, svart og bitter på hvite kommer raskt, og Michelle må trå varsomt. Trøsten er at millioner av svarte kvinner, og like mange hvite, har fått et ideal som gir håp om en bedre framtid. Og flere svarte kvinner har banet vei. Condoleezza Rice er en av dem. Hun blir oppfattet som topp-politiker uten at så mange henger seg opp i kjønn og hudfarge. Den samme kunsten kan Michelle Obama klare. Foreløpig har hun overlatt valg av duker, porselen og sølvtøy til rådgiverne. Slik får hun mer tid til å forme sin egen hverdag.