Bygningskollapsen i Miami

Førstedamens familie savnet

Innbyggere fra flere deler av verden er savnet etter bygningskollapsen i Miami, deriblant familien til Paraguays førstedame Silvana López Moreira.

KOLLAPSER: Denne videoen publisert på Twitter skal vise bygningen som kollapset i Miami natt til 24. juni. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Hun hadde håp om å komme videre i livet, og om å hjelpe foreldrene våre. Vi er følelsesmessig ødelagt nå, sier Richard Luna til nyhetsbyrået AP, samtidig som han følger nyhetssendingene fra Miami hjemme i Paraguay.

Søsteren hans, Lady Vanessa Luna Villalba (23), bodde i den tolv etasjers høye bygningen, som kollapset i Miami natt til torsdag norsk tid.

SAVNET: Lady Vanessa Luna Villalba (23), er én av de i alt 159 savnede etter at en blokk kollapset i Miami natt til torsdag norsk tid. Foto: Privat
SAVNET: Lady Vanessa Luna Villalba (23), er én av de i alt 159 savnede etter at en blokk kollapset i Miami natt til torsdag norsk tid. Foto: Privat Vis mer

Sykepleierstudent

23-åringen bodde i Miami mens hun studerte til å bli sykepleier. Da bygningen kollapset, skal hun ha jobbet som barnepasser for familien til Paraguays førstedame Silvana López Moreira.

Førstedamens søster, svoger og deres tre barn, som eide en leilighet i blokka som raste, er blant de 159 personene som ikke er gjort rede for etter bygningskollapsen. Ifølge landets utenriksminister skal førstedamens familie ha vært i USA for å motta covid-19-vaksine da bygningen kollapset.

Førstedamen er i Florida mens søket etter familien pågår, skriver CNN.

Det er foreløpig meldt om fire dødsfall og elleve skadde som følge av hendelsen. Nå pågår det en massiv lete- og redningsaksjon i ruinene.

FØRSTEDAMER: Fra venstre førstedamen i Brasil, Michelle Bolsonaro, førstedamen i Argentina, Fabiola Yez, og førstdamen i Paraguay, Silvana López Moreira. Foto: NTB / AP Photo / Gregorio Borgia
FØRSTEDAMER: Fra venstre førstedamen i Brasil, Michelle Bolsonaro, førstedamen i Argentina, Fabiola Yez, og førstdamen i Paraguay, Silvana López Moreira. Foto: NTB / AP Photo / Gregorio Borgia Vis mer

Fra hele verden

Det bodde flere utenlandske statsborgere i den nå sammenraste bygningen.

Ifølge AP skal til sammen 22 av de savnede være personer fra land i Latin-Amerika. Det omfatter ni fra Argentina, seks fra Paraguay, fire fra Venezuela og tre fra Uruguay.

Flere av de pårørende har nå fått hjelp med å få visum, slik at de kan komme seg til Miami.

- Du kan ikke tro at dette kan skje her i USA, sier Sergio Lozano Jr.

Besteforeldrene hans, som flyttet fra Cuba for mange år siden, er blant de savnede.

- Bestefaren min sa alltid at han ønsket å trekke seg tilbake på stranda når han ble pensjonist.

KOLLAPS: Videoer fra det angivelige rasstedet viser store ødeleggelser i tilknytning til en boligblokk i Miami. Vis mer

- De er borte

Faren til Lozano Jr. bor bare to kvartaler unna bygningen som kollapset. Etter å ha våknet av braket, tok det ikke lang tid før sønnen ble ringt.

- De er borte, var det umiddelbare budskapet.

Til tross for at redningsmannskapene som jobber på stedet ikke har gitt opp håpet om å finne overlevende, sier ordfører i Surfside, Charles Burckett, at håpet svinner:

- Vi har ikke et ressursproblem. Vi har et kamp mot klokka-problem.

- Dette er svært vanskelige tider, og det vil bli verre etter hvert, sier politisjefen i fylket Miami-Dade, Freddy Ramirez.

Det er foreløpig ikke klart hva som forårsaket bygningskollapsen. Det har vært nevnt at det den siste tiden har pågått takarbeid på bygget, men også at grunnen under bygningen har sunket siden den ble bygd i 1981, skriver NTB.

Videoer av hendelsen viser at den midterste delen av bygningen ser ut til å rase først, hvorpå den delen som vender mot havet, faller i grus bare sekunder seinere. Deretter legger det seg en stor støvsky over nabolaget.

KOLLAPS: Videoer fra det angivelige rasstedet viser store ødeleggelser. Delen du ser i rødt raste sammen. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Advarte i 2018

En sakkyndig ekspert skal ha advart mot strukturelle skader allerede i 2018. Bygningen skal ha sunket med to millimeter årlig siden 90-tallet.

Det viser en studie, gjennomført av den amerikanske forskeren Shimon Wdowinski, som jobber på instituttet for jord- og miljøvitenskap ved det internasjonale universitetet i Florida.

Til avisa USA Today forteller han at han umiddelbart husket studien da han så hva som hadde skjedd med bygningen i Miami.

- Jeg så på det i morges sa: «Herregud, vi oppdaget det», sier han til avisa.

Han understreker raskt at det kan ikke sies med sikkerhet at dette er årsaken til kollapsen, men at strukturen i bygningen kan ha blitt påvirket når den synker.

- Vi så at bygningen hadde en slags uvanlig bevegelse da vi gjennomførte studien, sier forskeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer