STOR VENNEKRETS: - De er unge og har en stor vennekrets og er flotte gutter, sier ordfører Guttorm Nergård om de tre mennene som ble tatt av skred på Senja i går. På dette bildet fra i går ettermiddag ser redningsmannskaper og hyttefolk innover mot Tromdalen der skredet gikk like før klokka 17. Foto: Arild Dag Moe/NRK / NTB scanpix
STOR VENNEKRETS: - De er unge og har en stor vennekrets og er flotte gutter, sier ordfører Guttorm Nergård om de tre mennene som ble tatt av skred på Senja i går. På dette bildet fra i går ettermiddag ser redningsmannskaper og hyttefolk innover mot Tromdalen der skredet gikk like før klokka 17. Foto: Arild Dag Moe/NRK / NTB scanpixVis mer

Forsterker kriseteam for pårørende i skredulykken

Kirke og kommunehus står åpne for fortvilte pårørende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter skredet i Tromdalen på Senja i går ettermiddag, må folk i Berg kommune i dag ta innover seg at tre av bygdas unge menn trolig er omkommet.

- Kirka står åpen, kommunehuset står åpent, og vi prøver så godt vi kan å være der for dem, sier ordfører Guttorm Nergård.

Utvider kriseteam
Ordføreren forteller at kriseteamet nå utvides på psykiatri-sida, med to sykepleiere fra nabokommunen Lenvik. Fra før deltar to prester, to sykepleiere og en lege i kriseteamet.
 
De tre mennene i 30-årene dro ut på en skutertur i 11-12-tida, og ble tatt av et skred litt før klokka 17. På grunn av dårlig vær måtte leteaksjonen innstilles i går kveld ved ni-tida. Den er fortsatt ikke tatt opp igjen på grunn av snøskredfaren.

- Vi leter ikke lenger etter overlevende, sa politimester Ole B. Sæverud i Troms politidistrikt i går kveld.

I dag klokka 11.30 forteller politioverbetjent Steingrim Ovesen at en skredekspert fra Norges Geotekniske Institutt, NGI, er på vei innover mot området for å gjøre en vurdering av skredfaren.

- Status er at det ikke er sikkert i området, og ferdselsforbud i den dalen der raset har skjedd, sier Ovesen til Dagbladet.

Brødre
I formiddagstimene i dag strever lokalbefolkningen med å godta at været og faren for nye skred fortsatt setter en stopper for letearbeidet.

- For dem er det uforståelig å måtte vente, fordi enhver pårørende ville ha vært der for lenge siden. For dem er det bare én ting som betyr noe, og det er å finne dem, sier Nergård til Dagbladet.

Ordføreren og kriseteamet han leder har tett kontakt med familiene til de tre som er tatt av skred. To av dem er brødre.

Stor vennekrets
- De er mellom 30 og 40, og i den alderen har de mange både eldre og yngre i familien, så summen av pårørende og venner er ganske stor. De er unge og har en stor vennekrets og er flotte gutter, sier Nergård.

Han forteller at skredulykken har gått hardt inn på innbyggerne i kommunen med bare 950 innbyggere, som er så liten at alle vet godt om hverandre.

- Torsdag holder vi kirka og kommunehuset åpent og tenner lys og spiller musikk, forteller Guttorm Nergård.
Steingrim Ovesen forteller at det har kommet en del nedbør i form av snø, at det blåser en del, og er ustabilt, overskyet vær.