Forsterket krise i Spania

Kredittvurderingsbyrået Standard and Poor har nedgradert Spanias kredittverdighet.

LEDIGHETSKØ: Arbeidsledige i kø utenfor et arbeidsledighetskontor i Mardid.   REUTERS/Andrea Comas
LEDIGHETSKØ: Arbeidsledige i kø utenfor et arbeidsledighetskontor i Mardid. REUTERS/Andrea ComasVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det betyr at Spania risikerer å betale høyere rente for statsgjelda, og nærmer seg tålegrensa for hvor høy rente landet kan betale.

- Forferdelige tall
Samtidig ble det klart at arbeidsledigheten fortsetter å øke, og var på 24 prosent for første kvartal i år, mot 22. 9 prosent for siste kvartal i fjor.

- Tallene er forferdelige for alle, og forferdelige for regjeringen. Spania er inne i en krise av store proporsjoner, sier Spanias utenriksminister Jose Manuel Garcia-Margallo, ifølge telegrambyerået Reuters.

Arbeidsledighetstallene er de høyeste i Spania siden 1994. Halvparten av landets unge er arbeidsledige, og bedre blir det ikke med det første.

Standard and Poor viser til risiko for økning «råtne lån» for spanske banker, og ba EU om å trå til for igjen å skape vekst.
Foreløpig er det ingen som snakke om greske tilstander, der Standard and Poor i fjor karakteriserte tilstanden i gresk økonomi som «råtten».

Ifølge Standard and Poor er byråets vurdering av sunnheten i spansk økonomi bare et par hakk over søppelstatus, skriver Reuters. Men et annet kredittvurderingsbyrå, Fitch and Moody's, vurderer fortsatt at spansk økonomi har «sterk betalingsevne».

Kutt, kutt, kutt
Spania er nå inne i sin andre resessjon etter finanskrisa høsten 2008. Og med en økonomi som krymper er det mindre utsikter til å møte de sparekravene som den nye konservative spanske regjeringa krever.

PRESSET: Finansminister Luis de Guindos forsiktig er forsiktig optimist og spår en vekst på 0.2 prosent i BNP neste år og 1.4 prosent innen 2014. Foto: Scanpix/Reuters.
PRESSET: Finansminister Luis de Guindos forsiktig er forsiktig optimist og spår en vekst på 0.2 prosent i BNP neste år og 1.4 prosent innen 2014. Foto: Scanpix/Reuters. Vis mer

Statsminister Mariano Rajoy, som tok over rett før jul i fjor, har fått gjennom et budsjett med store nedskjæringer, og introdusert nye lover som skal gjøre økonomien mer konkurransedyktig. Kuttene regjeringen har vedtatt er på 42 milliarder euro.

- Det er en veldig utfordrende situasjon. Jeg tror ikke bankene er presset helt opp i hjørnet ennå, men regjeringen må snart komme å si hvordan den vil møte dem, sier Gilles Moec, økonom i Deutsche Bank.

KRISE: - Tallene er forferdelige for alle, og forferdelige for regjeringen. Spania er inne i en krise av store proporsjoner, sier Spanias utenriksminister Jose Manuel Garcia-Margallo, Foto Reuters/Scanpix
KRISE: - Tallene er forferdelige for alle, og forferdelige for regjeringen. Spania er inne i en krise av store proporsjoner, sier Spanias utenriksminister Jose Manuel Garcia-Margallo, Foto Reuters/Scanpix Vis mer