Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Forsto at han framsto mer som tegneseriefigur enn ridder

Psykolog Eirik Johannesen mener Breivik lyver for å framstå som mindre mislykket.

- TEGNESERIEFIGUR: - Breivik forsto at han framsto mer som en tegneseriefigur enn den ridderfiguren han selv ønsket å framstå som, fortalte psykologspesialist ved Bærum sykehus, Eirik Johannesen, som er blant dem som har hatt tilsyn med Breivik i Ila fengsel. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
- TEGNESERIEFIGUR: - Breivik forsto at han framsto mer som en tegneseriefigur enn den ridderfiguren han selv ønsket å framstå som, fortalte psykologspesialist ved Bærum sykehus, Eirik Johannesen, som er blant dem som har hatt tilsyn med Breivik i Ila fengsel. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Breivik forsto at han framsto mer som en tegneseriefigur enn den ridderfiguren han selv ønsket å framstå som, fortalte psykologspesialist ved Bærum sykehus, Eirik Johannesen, som er blant dem som hadde tilsyn med Breivik i Ila fengsel.

Johannesen mener Breivik ikke er psykotisk, og han er heller ikke enig i at Breivik skal ha Aspergers og Tourettes. Han mener siktede ikke trenger medisiner, men at han lider av narsissistisk personlighetsforstyrrelse og dyssosial lidelse.

- Komisk - Har dere lagt merke til at han har en uklar identitetsopplevelse, spurte Breiviks advokat Geir Lippestad.

- Det mener vi han har, men ikke i psykotisk forstand. Han har skapt seg en identitet som han prøver vise verden. Det passer ikke til hans naturlige uttrykk, og det virker som han har moderert seg etter hvert da det ikke virket slik han hadde trodd, sier Johannesen, som blant annet viser til at Breivik har forstått at uniformen kan ha virket «komisk» på sine meningsfeller.
 
Har møtt Breivik ukentlig Johannesen hadde sitt første møte med Breivik den 23. desember 2011.

- Så har jeg stort sett møtt ham ukentlig etter det. Det har totalt blitt i overkant av 26 timer, fortalte Johannesen. Han fortalte videre at Breivik ikke har vist tegn til depresjon eller angst. Heller ikke skyldfølelse for hva han har gjort.

- Breivik føler noe skyldfølelse for familiemedlemmer han har utlevert i manifestet, fortalte psykolog Johannesen.
Han har ikke vist kognitiv svikt, fortalte han videre.

- Breivik lyver - Evnenivået ligger rundt gjennomsnittet for befolkningen - altså en god del lavere enn Breivik selv i utgangspunktet mente.
Johannsen mener Breivik har løyet bevisst når han har snakket om det angivelige terrornettverket Knights Templar.

- Han sier det eksisterer, men jeg tror ikke det, sa Johannesen.

- Tror du han tror det, spurte aktor.  

- Nei, det tror jeg ikke.

- Hvorfor ikke?

- Det er det smilet, da. Det kommer da. Kommenterer jeg det, kan kan svare at han «er en god selger».
 
- Tror du han lyver?

- Ja. Jeg tror hele operasjonen hans vil virke mer stor og meningsfull om han er del av et nettverk enn om han er alene. Dessuten er det med på å skape mer frykt. Det gjør han i mindre grad om han er alene. Jeg tror også det er hans måte å forsøke å framstå som en mer spennende og mindre mislykket person på, sier Johannesen.

- Aldri blitt avvist Etter at Johannesen hadde forklart seg, kom Breivik med noen kommentarer.

- Jeg har aldri blitt avvist av noen i hele mitt liv, sa Breivik, som mente det var helt feil at han hadde mislyktes i livet sitt.

- Dessuten har jeg empati. Men jeg har ingen empati og nåde for kommunister og multikulturalister. Men for nasjonalister og dem som deler mitt verdensbilde - har jeg empati, sier Breivik.

Breivik selv har gitt uttrykk for at han ser det som bedre å bli dømt utilregnelig enn å få en rekke diagnoser.

Les også: Slik er soloterroristen
- Om ett år er jeg mer kjent enn deg
Dette er Breiviks diagnoser
Kampen om Breiviks hjerne

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling