«Forstoppelse» var kreftsvulst

Nå får foreldrene erstatning for alvorlig svikt i helsehjelpen Helge Morten Dahlum Lie (35) fikk før han døde.

TILKJENT ERSTATNING:  NPE mener det er sannsynlig at Marit Dahlum Lie og Sigurd Lies sønn Helge Morten Dahlum Lie kunne fått et lengre liv hvis han hadde blitt fulgt opp bedre. .- Erstatningen i seg selv betyr ingenting, men jeg har vært opptatt av å få plassert ansvaret på sykehuset der det hører hjemme, sier Sigurd Lie. Foto: Torbjørn Berg
TILKJENT ERSTATNING: NPE mener det er sannsynlig at Marit Dahlum Lie og Sigurd Lies sønn Helge Morten Dahlum Lie kunne fått et lengre liv hvis han hadde blitt fulgt opp bedre. .- Erstatningen i seg selv betyr ingenting, men jeg har vært opptatt av å få plassert ansvaret på sykehuset der det hører hjemme, sier Sigurd Lie. Foto: Torbjørn Berg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fredag ettermiddag den 7. juli 2011 ringte Helge Morten Dahlum Lie (35) til foreldrene sine hjemme på Spydeberg i Østfold.

35-åringen fortalte at han hadde vondt i ryggen og at magen var hoven. Tre år tidligere hadde han fått en svært alvorlig grad av testikkelkreft. 

Han var på dette tidspunktet funnet symptomfri, men med den alvorlige sykehistorien i mente, ble faren med ham til legevakta i Oslo samme kveld.

På legevakta ble det tatt røntgen av magepartiet hans. Legen mente han hadde forstoppelse og luft i magen. På grunn av symptomene ble han åtte dager senere, den 13. juli, undersøkt av en overlege og kreftspesialist på Kreftsenteret på Ullevål sykehus.

Heller ikke spesialisten fant noe alvorlig. Hun utførte ikke CT-undersøkelser, men falt ned på samme diagnose som legevakten; smertene skyldtes forstoppelse.

Svulst i magen Betrygget av dette dro Helge Morten Dahlum Lie på ferie til Mallorca. Men smertene gikk ikke over.

Den 11.8 fikk han derfor en time hos fastlegen sin i Spydeberg.

- Da hun så hvor stor magen hans var sa hun at han skulle legges inn på sykehuset på dagen, forteller far, Sigurd Lie til Dagbladet.

Samme dag ble han innlagt på sykehuset i Fredrikstad, CT-bildene de tok da viste en svulst på størrelse med en liten fotball. Da svulsten ble operert ut den 29.08 veide den hele 8 kilo. På dette tidspunktet hadde svulsten infiltrert vevet i så stor grad at legene ikke lykktes med å operere vekk alt. 27.9.2011 døde Helge Morten Dahlum Lie, bare 35 år gammel.

Erstatning I sommer konkluderte Norsk pasientskadeerstatning (NPE) med at helsehjelpen Helge Morten Dahlum Lie fikk forut for sin død var sviktende, og ikke i tråd med gjeldende retningslinjer og prinsipper. På bakgrunn av dette har de tilkjent Dahlum Lies foreldre erstatning.

Helsetilsynet i Oslo og Akershus har også behandlet saken. De konkluderte med at overlegen ved Kreftsenteret i Ullevål som undersøkte Dahlum Lie den 13. 8 ikke brøt forsvarlighetskravet i helsepersonelloven, men mener behandlingen hun ga Helge Morten fikk ikke var i tråd med god praksis.

Verken Oslo universitetssykehus eller NPE mener Dahlum Lie ville overlevd om kreften hadde blitt oppdaget i juli.

Derimot mener NPE at pasienten skulle vært undersøkt med CT i januar 2011, muligens tidligere. I stedet gikk han over et år uten CT.

«Dette må betegnes som en svært alvorlig svikt i oppfølgingen av en pasient med ekstremt initialt avansert tumorsykdom og høy risiko for tilbakefall, men likevel potensielt kurabel sykdom»., skriver den sakkyndige.

- EN SNILL GUTT:  - Helge Morten var en snill gutt som hadde tillit til at legene visste hva de gjorde, forteller foreldrene. Her er han sammen med moren før han døde. Foto: Privat
- EN SNILL GUTT: - Helge Morten var en snill gutt som hadde tillit til at legene visste hva de gjorde, forteller foreldrene. Her er han sammen med moren før han døde. Foto: Privat Vis mer

- Vi finner det vanskelig å si hvorvidt han på sikt ville overlevd kreftsykdommen, men vi finner det mest sannsynlig at han ville fått et lengre liv, konkluderer de.

Sykehuset forundret - Jeg er forundret over konklusjonen fra NPE. Helsetilsynet kom til motsatt konklusjon. Her er det åpenbart forskjellige syn på hvilke kontrollopplegg som er forsvarlige for denne typen kreft, og ikke minst om et annet opplegg ville gjort forskjell i denne ulykkelige saken, sier avdelingsleder for Avdeling for kreftbehandling ved Oslo Universitetssykehus Kjell Magne Tveit.

Han forteller at det inntil 2011 var to forskjellige kontrollopplegg ved Radiumhospitalet og Ullevål sykehus, som skiller på hvor hyppig CT-kontrollene er.

- Pasienten hadde Radiumhospitalets opplegg med lengre perioder mellom hver CT. I mai 2011 ble alle pasienter med testikkelkreft ved OUS samlet ved Ullevål sykehus. Samtidig ble det i hele Norge innført nasjonale retningslinjer med hyppigere kontroller, men også kontrollopplegget som var tidligere er anerkjent og brukes fortsatt internasjonalt, sier han.

Ifølge avdelingslederen kan for hyppig bruk av CT i seg selv utgjøre en kreftrisiko.

- Vanskelige avgjørelser Han tror ikke at kreften kunne vært oppdaget seks måneder tidligere, slik NPE mener.

- Vi er ikke enige i at kreften kunne vært oppdaget 6 måneder før. Ut fra vår og internasjonal erfaring utvikler denne kreften seg raskt etter høydosebehandling. En måned før kunne vi sett det, kanskje to, kanskje tre, det er vanskelig å si. Men trolig ikke seks måneder.

- Hvordan kan det ha seg at Kreftsenteret ikke oppdaget en svulst som én måned senere var på 8 kg?

- Blodprøvene var normale og kliniske undersøkelser viste ingen tegn til sykdom. Det ble også tatt røntgen, men pasientens problemer ble oppfattet som forstoppelse. Den erfarne legen mistenkte ikke kreft der og da, da hadde hun tatt CT. Hun synes også at dette har vært ille. Når man jobber med kreft er det mange vanskelige avgjørelser, sier Tveit.

En CT på dette tidspunktet ville nok likevel ikke endret utfallet for pasienten, mener han.

OPPDAGET IKKE TILBAKEFALLET:  Selv om det var høy risiko for at Helge Morten ville få tilbakefall av kreftsykdommen, gikk han uten CT et helt år. En alvorlig svikt, mener Norsk pasientklageerstatning. Foto: privat
OPPDAGET IKKE TILBAKEFALLET: Selv om det var høy risiko for at Helge Morten ville få tilbakefall av kreftsykdommen, gikk han uten CT et helt år. En alvorlig svikt, mener Norsk pasientklageerstatning. Foto: privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer