- Forsuringsnivået i havet vil vare i tusenvis av år

Forskere bekymret for havområdene i Arktis.

SURNER TIL: Havområdene i Arktis har fått 30% høyere hydrogenskonsentrasjon siden den industrielle revolusjonen. Foto: REUTERS/Michael Studinger/NASA/Handout
SURNER TIL: Havområdene i Arktis har fått 30% høyere hydrogenskonsentrasjon siden den industrielle revolusjonen. Foto: REUTERS/Michael Studinger/NASA/HandoutVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi har allerede passert et kritisk nivå for å CO2-nivået som havet har tatt til seg. Selv om vi stopper nå, vil surhetsnivået i havet vare i tusenvis av år, sa forsker Richard Bellerby ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA), da han innledet på en konferanse om havforsuring i Bergen mandag. Dette melder BBC.

I regi av den internasjonale organisasjonen for overvåking av Arktis (AMAP) har Bellerby ledet en gruppe på 60 forskere som har overvåket forandringer i havkjemien. De har utarbeidet en rapport som skal legges fram for Arktisk Råd på et møte i Kiruna i neste uke.

Sårbart At CO2 varmer opp planeten er ingen nyhet, det er derimot mindre kjent at det også forsurer havene når det absorberes fra lufta. Absorberingen går spesielt raskt i kaldt vann, så Arktis er veldig utsatt.

- Fortsetter vi å bruke fossilt brennstoff vil det være en økning på 150 % i hydrogenkonsentrasjonen innen slutten av århundret, sier Bellerby til Dagbladet.

Arktisk sårbarhet øker når man tar med i regnestykket den økende mengden ferskvann fra elver, og smeltet is. Dette er fordi ferskvann er mindre effektivt til å kjemisk nøytralisere den forsurende effekten CO2 har.

Bellerby sier kalde havområder har større opptak per CO2-enhet.

- Vi får en slags ferskvannslinse på toppen av sjøen noen steder, og ferskvann senker konsentrasjonen av ioner som fungerer som buffer for ph-forandringer. Sjøisen har vært et lokk på Arktis, så nå som det blir mindre is tillater det et raskere opptak av CO2, sa Bellerby.

Økning på 30 % Han sier at rask forandring er garantert. Forskerteamet målte at sjøvannets pH-verdi sank med 0,02 per tiår siden slutten av 60-åra.

Forskere mener at den gjennomsnittlige pH-verdien på verdens havoverflatevann nå er 30 % høyere en før den industrielle revolusjonen. 

- Det høres lite ut med 30 %, men det får konsekvenser. Noen organismer og dyreliv takler dette dårlig, og noen takler det bra. Det blir vinnere og tapere, og fører til store forandringer i havets diversitet.

Bellerby sier at dette ikke er slutten på livet i havet, men tar forbehold om at det vil gi utslag om vi mister en av de viktigste organismene i havet.

- Det kan være organismer fiskene ikke liker, som vinner på dette. Det vil føre til forandringer i fiskebestanden, sier han.