Småfly styrtet i Larvik

Forsvant fra radaren

Politiet sier de ikke har håp om å finne overlevende etter at et fly fra en pilotskole med tre personer om bord gikk ned i et skogsområde utenfor Larvik tirsdag morgen. Dette skjedde da flyet styrtet.

RADIO: Denne radiomeldingen kunne man høre på radiofrekvensen for fly i Larvik-området kl 09.21.55. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LARVIK / OSLO (Dagbladet): Et småfly fra en flyskole styrtet i området Tveidalen mellom Larvik og Porsgrunn like etter rundt klokka 09.20 tirsdag morgen.

Politiet har kommet fram til flyet, som er totalhavarert. Flyet har styrtet i ulendt terreng i et øde område som er vanskelig framkommelig.

- Vi har dessverre ikke håp om å finne overlevende. Det er nå søk etter antatt omkomne, opplyser Tor Eriksen, politistasjonssjef i Larvik, på en pressekonferanse på stedet klokka 12.

ULYKKESSTEDET: Her styrtet et fly i bakken i Askedalsåsen mellom Larvik og Porsgrunn tirsdag formiddag. Tre personer er meldt savnet. Video / Foto: Jonas Pettersen Vis mer

Dagbladets reporter er på krasjstedet ved Askedalsåsen mellom Larvik og Porsgrunn like etter klokka 13.00 tirsdag ettermiddag. Der driver politi og letemannskaper tekniske undersøkelser.

Forsvant fra radaren

Politiet vet fortsatt ikke hvordan flyet gikk ned, men et vitne som ringte inn ble avgjørende for å finne flyet.

Ifølge politiet skal et vitne først ha sett et fly som hadde problemer. Stasjonssjef Eriksen beskriver hendelsen som at vitnet skal ha sett flyet spinne. Meldingen kom inn klokka 09.21 tirsdag.

Politiet tok deretter kontakt med flytårnet på Torp lufthavn Sandefjord.

- Meldingen fra Torp lufthavn var at de savnet et fly fra radaren, sier innsatsleder på stedet, John Terje Stäheli.

FORSVANT: Flyet forsvant fra radaren i området der det styrtet. Foto: Flightradar24
FORSVANT: Flyet forsvant fra radaren i området der det styrtet. Foto: Flightradar24 Vis mer

- Det kom ingen nødsignaler eller meldinger fra flyet over Larvik hit til Hovedredningssentralen Sør-Norge før det ble meldt savnet, sier redningsleder Trond Bjørnøy til Dagbladet.

Hovedredningssentralen får vanligvis meldinger fra flere kilder om fly i vansker eller fra fly hvor det er observert situasjoner fra lufta, blant andre fra Avinor og fra flykontrollstasjonene.

- Det første vi registrerte i dette tilfellet, var en melding fra flykontrollen ved 09.20-tida om at kontakten med flyet var mistet, sier redningslederen.

«Hold øynene åpne»

SØKER: Nødetater er ved gamle E18 mellom Larvik og Porsgrunn. De gjennomfører nå et stort søk etter antatt omkomne etter at et småfly gikk ned. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
SØKER: Nødetater er ved gamle E18 mellom Larvik og Porsgrunn. De gjennomfører nå et stort søk etter antatt omkomne etter at et småfly gikk ned. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Vis mer

Dagbladet har fått ut meldingen som ble lest ut på radiofrekvensen for fly i området klokka 09.21.55 tirsdag:

Over radioen tilkaller flygelederen i området et annet fly i område som da er i lufta:

«Det flyet som opererte (ikke mulig å tyde) når du tok av får jeg ikke tak i. Og jeg ser han ikke på radaren. Så fint hvis du holder øynene godt åpne og sier fra hvis du ser noe mistenkelig nært bakken eller under kontrollert luft» heter det på lydklippet.

NRK omtalte lydklippet først.

Det var tre personer om bord i propellflyet, som tilhører en flyskole på Østlandet, ifølge flyskolen.

Stort søk

Politiet kan per nå ikke bekrefte hvor mange som var om bord, men opplyser at de søker etter antatt omkomne. På ulykkesstedet er det et kriminalteknisk arbeid med Havarikommisjonen, hundepatruljer og kriminalteknikere for å finne årsaken til at dette har skjedd.

En trolig observasjon av styrten ble meldt klokka 09.20, og et Sea King redningshelikopter fant vraket 10.30.

Flyet ligger i et ulendt terreng ikke langt fra E18 mellom Larvik og Porsgrunn, og har styrtet i en åskam. Ifølge politet er det totalhavarert, og det har vært branntilløp på stedet.

STYRT: Innsatsleder Jon Terje Stäheli sier småfly som gikk ned i Larvik er totalhavarert. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Vis mer

Tilhører flyskole

En pressekontakt ved en flyskole som Dagbladet har snakket med, bekrefter at det er deres fly som har vært involvert i ulykken tirsdag formiddag.

Ut fra modellen som har gått ned, som Dagbladet kjenner til, skal det være plass til fire om bord.

- Det er et av våre fly, med tre personer om bord, som er savnet. Klokka 10.30 fikk vi bekreftet at det har gått ned. Det dreier seg om en vanlig skoleflyging, sier pressevakten.

Det er satt krisestab i forbindelse med hendelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer