Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

New Zealand

Forsvant i 1886. Nå hevder forskere å ha funnet det sagnomsuste underverket

- Vi er sikre, sier Rex Bunn om den påståtte gjenoppdagelsen av «The Pink and White Terraces».

VAKKERT: The Pink and White Terraces var et av New Zealands mest markante landemerker før vulkanutbruddet for 131 år siden. Her et maleri av de hvite formasjonene, gjort av kunstneren Charles Blomfield. Foto: Sotheby's/Akg images/NTB Scanpix
VAKKERT: The Pink and White Terraces var et av New Zealands mest markante landemerker før vulkanutbruddet for 131 år siden. Her et maleri av de hvite formasjonene, gjort av kunstneren Charles Blomfield. Foto: Sotheby's/Akg images/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da europeerne kom til Rotomahanasjøen, ble de blendet av det de så.

Særlig lot de reisende imponere av forhøyningene maoriene kalte Otukapuarangi og Te Tarata, vulkanske formasjoner i hvitt og rosa.

Forsvant i vulkanutbrudd

Disse raget over innsjøens vakre landskap, og tiltrakk seg folk helt fra den andre siden av kloden. Så kom den 10. juni 1886.

Et kraftig vulkanutbrudd fra Mont Tarawera førte til enorme ødeleggelser. Hele syv landsbyer ble tilintetgjort, mens naturunderverket forsvant fra jordas overflate.

- Terrassene var den største turistattraksjonen på den sørlige delen av kloden, og skipslaster med turister fra Storbritannia, resten av Europa og Amerika reiste dit, sier Rex Bunn til The Guardian om formasjonene nybyggerne ga navnet «The Pink and White Terraces».

Sikre i sin sak

I samarbeid med doktor Sascha Nolden ved New Zealands nasjonalbibliotek, hevder Bunn å ha gjenoppdaget de vulkanske formasjonene.

Det påståtte funnet ble gjort ved hjelp av dagbøkene til den østerrikske geologen Ferdinand von Hochstetter,

Han beskrev The Pink and White Terraces tilbake i 1859.

- Vår forskning belager seg på den eneste undersøkelsen gjort i det området av New Zealand, og vi er sikre på at kartografien stemmer, sier Bunn overfor The Guardian om bakgrunnen for rapporten publisert i Journal of the Royal Society of New Zealand.

Vil ha utgravning

Rapporten konkluderer med at terrassene trolig ikke ble ødelagt i vulkanutbruddet.

Den tar også utgangspunkt i at The Pink and White Terraces nå befinner seg nær Rotomahanasjøens vannkant.

Dette mellom 10 og 15 meter under bakken, ifølge New Zealand Herald

- Neste mål er utgraving. Kanskje kan terrassene igjen bli gjort tilgjengelig for folk flest, sier Rex Bunn til avisa.

UTBRUDD: Etna er en aktiv vulkan på østkysten av Sicilia i Italia. Se den siste spektakulære utbrudd her. Video: REUTERS DV Vis mer

Motstrider tidligere rapport

Om antagelsene til Bunn og Nolden stemmer, motbeviser forskerne konklusjonene til GNS Science.

Den statlige institusjonens forskere har tidligere tatt utgangspunkt i at de vulkanske formasjonene befinner seg på bunnen av Rotomahanasjøen.

Bakgrunnen for teorien var en undersøkelse med radar, etterfulgt av en rekke undervannsfotografier.

- Resultatene taler for at rester etter begge terrassene (den rosa og den hvite) overlevde vulkanenutbruddet, sa prosjektleder Cornel de Ronde i fjor til New Zealand Herald.

Hele Norges coronakart