Leter etter Beatles-bass:

Forsvant i 1969 - vill jakt

Det er blitt satt i gang en leteaksjon litt utenom det vanlige etter Beatles-medlem Paul McCartneys gamle bassgitar. Nå renner tipsene inn.

VERDENS STØRSTE: The Beatles fra øving til Ed Sullivan Show i New York i 1964. McCartney med sin etterlengtede bass, sammen med John Lennon og Ringo Starr. Foto: AP
VERDENS STØRSTE: The Beatles fra øving til Ed Sullivan Show i New York i 1964. McCartney med sin etterlengtede bass, sammen med John Lennon og Ringo Starr. Foto: AP Vis mer
Publisert

Noen gang fått en intens trang til å skaffe tilbake en dypt savnet gjenstand fra ungdomstida eller barndommen?

I så fall er du i godt selskap med Beatles-bassist Paul McCartney.

Nå har en gruppe som kaller seg «The Lost Bass Projects» satt i gang en storstilt jakt, etter det de beskriver som «den viktigste bassgitaren gjennom historien.»

Det er BBC som først skrev om leteoperasjonen.

VILLBASS: Det er satt i gang en storstilt jakt etter Höfner-bassen. Her er den med på en gresslette i 1965. Foto: Pa Photos
VILLBASS: Det er satt i gang en storstilt jakt etter Höfner-bassen. Her er den med på en gresslette i 1965. Foto: Pa Photos Vis mer

Iverksatt av legenden selv

Paul McCartney kjøpte gitaren for 30 pund, eller rundt 400 norske kroner i Hamburg i Tyskland i 1961. Noe som tilsvarer rundt 6000 kroner i dag, justert for inflasjon.

Åra i havnebyen var helt avgjørende for de unge britene, som gjennom konserter på kneiper og strippebuler etter hvert ble selvsikre konger på scenen.

Mest sannsynlig er det ikke den økonomiske verdien som gjør at McCartney, som har en formue verdt flere milliarder norske kroner, nylig ga gitarprodusenten Höfner beskjed om å spore opp den gamle bassgitaren.

Bassen, en Höfner 500/1 fiolin-bass, var fast følgesvenn fra 1961 til 1969, og ble brukt i innspillinga av låter som «Love Me Do» og «She Loves You».

Nick Wass, som tidligere har skrevet bok om det savnede instrumentet, har inngått et samarbeid med to journalister for å spore opp klenodiet.

Etter at jakten på det spesielle instrumentet ble offentliggjort, har det kommet inn flere hundre spor. Inkludert to spor av særlig stor verdi, som følges opp.

Slik ser den ut

Det er uklart når og hvor instrumentet forsvant, men det er anslått at det ble borte etter innspillinga av «Get Back» i 1969.

Bassgitaren kan kjennes igjen på den vertikale Höfner-logoen på gitarens hode. Bassen hadde videre en mørkere farge enn den hadde originalt, manglet den perlefargede pickguarden og hadde de to pick up-ene montert på et enkelt stykke svart treverk.

Skulle du tilfeldigvis ha en gammel fiolin-liknende bassgitar liggende støvet ned i garasjen eller kjellerboden, kan det være en idé å se om det er McCartneys gamle bass.

Selv om det sannsynligvis ikke er det, kan det tenkes at det betales en grei finnerlønn til den som er villig til å gi fra seg bassen til sin originale eier.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer