- IKKE PÅ KARTET: Francesco Schettino hevder skjæret Costa Concordia traff ikke var på kartet.  Foto: AP Photo/MediaSat
- IKKE PÅ KARTET: Francesco Schettino hevder skjæret Costa Concordia traff ikke var på kartet. Foto: AP Photo/MediaSatVis mer

- Forsvant i en livbåt med et varmt teppe rundt seg

Hevder selv han var blant de siste som forlot Costa Concordia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kaptein Francesco Schettino (52) er på dypt vann etter at cruiseskipet Costa Concordia gikk på grunn og kantret med over 4000 passasjerer utenfor øya Giglio i Italia fredag kveld.

Schettino selv holder fast på at skjæret skipet traff ikke var på kartet, men nå etterforskes han for uaktsomt drap og for å ha forlatt skipet.

- Sjøkartet viste at det kun var vann 100-150 meter fra land, og vi befant oss omtrent 300 meter fra steinene, sier Schettino i et tv-intervju.

Rømte fra skipet Også Gianni Onorato, sjef for Costa, mener ulykken var vanskelig å unngå og at skipet kun fulgte sin faste rute da ulykken inntraff.

Schettino hevder at han, og store deler av mannskapet var de siste som forlot skipet. Flere vitner skal imidlertid ha sett ham på fastlandet allerede klokka 23.40, seks timer før evakueringen av alle passasjerene var over.

Mannskapet på Costa Concordia skal ha bedt Schettino bli ombord til alle passasjerene var evakuert, men han skal ha ignorert dem, melder nyhetsbyrået Associated Press. Etter at kapteinen forlot skipet skal mannskapet ha virket hjelpeløse og klarte ikke å organisere evakueringen på en god måte.

- Måtte klare oss selv En Fredrikstad-kvinne (50) som overlevde ulykken forteller at folk var desperate og dyttet andre til side for å komme seg til livbåtene. Hun har tenkt mye på hvordan kapteinen kunne føre skipet så nærme land og deretter foralte skipet.

ETTERFORSKES: Kaptein Francesco Schettino etterforskes for uaktsomt drap og for å ha forlatt skipet før evakueringen av passasjerene var ferdig. Foto: EPA/ENZO RUSSO
ETTERFORSKES: Kaptein Francesco Schettino etterforskes for uaktsomt drap og for å ha forlatt skipet før evakueringen av passasjerene var ferdig. Foto: EPA/ENZO RUSSO Vis mer

- Det er helt utrolig at passasjerene måtte klare seg på egenhånd, sa hun til Dagbladet i går.

Sammen med sine kanadiske venner prøvde hun så godt hun kunne å hjelpe barn og eldre opp i redningsbåtene. Hun forteller at det hersket fullt kaos på dekk og at folk desperat banet seg vei frem til livbåtene.

Reddet seg selv Imens var kapteinen allerede på vei mot land med et varmt teppe rundt seg. Som kaptein har Schettino ansvaret for å sørge for at alle passajerene er tygghet før han selv forlate skipet. I verste fall kan ha nå risikere 12 års fengsel.

Ifølge italienske myndigheter skal kapteinen ha signalisert at ulykken skyldtes en teknisk feil, men at det ikke ble sendt ut noen nødsignal fra skipet da ulykken inntraff.

Politiet kan ennå ikke utelukke at skipet faktisk hadde tekniske problemer og derfor beveget seg inn mot land for å redde passasjerene og mannskapet.

DRAMTISK EVAKUERING: Fem personer er bekreftet omkommet, mens 17 fortsatt er savnet etter at Costa Concordia gikk på grunn og kantret utenfor den italienske øya Giglio fredag kveld.  Foto: REUTERS/Remo Casilli
DRAMTISK EVAKUERING: Fem personer er bekreftet omkommet, mens 17 fortsatt er savnet etter at Costa Concordia gikk på grunn og kantret utenfor den italienske øya Giglio fredag kveld. Foto: REUTERS/Remo Casilli Vis mer

Etterforskere har imidlertid sikret seg båtens ferdskriver og prøver nå å kartlegge akkurat hva som skjedde forut for ulykken, som skjedde på grunt og stille vann.

Leter fortsatt etter savnede Sent søndag kveld var fem personer bekreftet omkommet, mens 17 fortsatt var savnet. Rundt 65 personer er skadd.

Det siste døgnet har redningsmannskapet grundig søkt gjennom alle lugarer i skipet etter overlevende og hentet ut seks av skipet som nå ligger på siden rett utenfør øya Giglio i Toscana i Italia.

Blant dem var et sørkoreansk par på brullypsreise og flere fra skipets mannskap. Skipets skadde lugarsjef, Manrico Gianpetroni, måtte vente i hele 36 timer før han i 13-tiden i dag endelig ble hentet ut av vraket.

Flere av livbåtene satt dønn fast og måtte løsnes med øks, og forsinkelsene gjorde at en del av de ikke kunne brukes i det hele tatt fordi skipet hadde kanret for mye.

36 TIMER I VRAKET: Her reddes en ansatt på Costa Concordia ut fra skipsvraket etter 37 timer. 4 fra mannskapet og et sørkoreansk par på bryllupsreise ble reddet ut i dag. Foto: REUTERS/ Remo Casilli
36 TIMER I VRAKET: Her reddes en ansatt på Costa Concordia ut fra skipsvraket etter 37 timer. 4 fra mannskapet og et sørkoreansk par på bryllupsreise ble reddet ut i dag. Foto: REUTERS/ Remo Casilli Vis mer
FIKK HJELP: Søndag ble seks personer reddet ut av vraket i live. Foto: EPA/MAURIZIO DEGL' INNOCENTI
FIKK HJELP: Søndag ble seks personer reddet ut av vraket i live. Foto: EPA/MAURIZIO DEGL' INNOCENTI Vis mer