Småbarnsmor savnet i Mexico

Forsvant i ferieparadis: Politiets skumle teori

Mistenker kobling til kriminelle gjenger og narkokarteller.

FORTSATT SAVNET: Ingen har sett eller hørt noe fra Tahnee Louise Shanks siden 2. mai. Her avbildet sammen med dattera. Foto: GoFundMe
FORTSATT SAVNET: Ingen har sett eller hørt noe fra Tahnee Louise Shanks siden 2. mai. Her avbildet sammen med dattera. Foto: GoFundMe Vis mer
Publisert

I starten av mai ble ei to år gamle jente funnet barbeint og alene utenfor en kirke i den meksikanske kystbyen Cancún.

Kort tid seinere ble den australske mora Tahnee Louise Shanks (32) meldt savnet.

32-åringen ble sist sett mandag 2. mai, og det vites ikke hvordan hun ble separert fra den to år gamle dattera.

Som sunket i jorda

Shanks er opprinnelig fra Australia, men flyttet til Mexico i en alder av 18 år i 2007, hvor hun også møtte toåringens far - Jorge Aguirre Estudillo.

Familien på tre, som er bosatt i byen Merida på Yucatán-halvøya, hadde bestilt hotellrom i Cancún da Shanks og barnefaren sporløst forsvant.

FERIEPARADIS: Tahnee Shanks forsvant fra det verdenskjente turistmålet Cancún i Mexico. Foto: Shutterstock
FERIEPARADIS: Tahnee Shanks forsvant fra det verdenskjente turistmålet Cancún i Mexico. Foto: Shutterstock Vis mer

Toåringen ble etter alt hell gjenkjent av Shanks familiemedlemmer etter at en etterlysning ble spredt på Facebook. Jenta er nå gjenforent med besteforeldre og onkel, som øyeblikkelig satt seg på første fly fra Queensland da hun ble funnet.

Det vites fortsatt ikke hvor toåringens foreldre befinner seg, og om de i det hele tatt er i live.

TRYGG: Den lille jenta sammen med bestemora og onkelen Daniel Shanks. Foto: GoFundMe
TRYGG: Den lille jenta sammen med bestemora og onkelen Daniel Shanks. Foto: GoFundMe Vis mer

Avslører ny teori

Riksadvokat for den meksikanske staten Quintana Roo, Oscar Montes de Oca Rosales, ble nylig intervjuet i den australske versjonen av det amerikanske TV-programmet «60 minutes».

Ifølge den australske avisa The Canberra Times sa Montes de Oca Rosales at paret kan ha vært en målskive for narkokarteller, eller at det hele dreier seg om vold i hjemmet.

- Det kan ha vært en hevn fra de kriminelle gjengene han var involvert i, sier riksadvokaten.

Han forteller at det er en stor mulighet for at Jorge Aguirre Estudillo er medlem av et narkokartell.

- Han (Estudillo, journ.anm.) har tidligere blitt truet. Han ansatte til og med en livvakt, og var åpenbart redd for sitt eget liv.

Ifølge Montes de Oca Rosales framstår hendelsesforløpet som merkelig, etter å ha analysert overvåkingsvideoer i kronologisk rekkefølge.

- Familien var på besøk i Cancún i én dag, bestilte hotell og dro tilbake til Merida. Men på veien bestemte de seg for å komme tilbake til Cancún, og det er da jenta ble funnet, sa han til lokale medier kort tid etter forsvinningen.

Nå tror han at Estudillo og Shanks kan ha blitt forfulgt, og at de derfor valgte å snu og reise tilbake til Cancún.

- Det var noe som ikke stemte

Det australske utenriksdepartementet har gitt konsulær bistand til familien. Politiet i Queensland, sammen med australske Missing Persons og det australske utenriksdepartementet, er i kontakt med meksikanske myndigheter.

Også den australske ambassaden har engasjert seg i forsvinningen.

SAVNET: Myndighetene leter etter 32 år gamle Tahnee Louise Shanks. Foto: Statsadvokatkontoret i Yucatan
SAVNET: Myndighetene leter etter 32 år gamle Tahnee Louise Shanks. Foto: Statsadvokatkontoret i Yucatan Vis mer

Ifølge Shanks' bror Daniel har søstera en stund forsøkt å få toåringen hjem til Australia. Barnet har, i likhet med mora, meksikansk statsborgerskap.

Til ABC News sa han i mai at Estudillo hadde gått med på å signere papirene, men at paret sto midt i en alvorlig krangel.

Den siste meldingen fra Shanks ble sendt søndag 1. mai. Hun skrev til broren Daniel på Messenger og opplyste om at hun befant seg i en liten fiskelandsby med dårlig dekning.

- Det var noe som ikke stemte, forklarte broren.

Ble deportert fra USA

Ifølge riksadvokaten har Estudillo tidligere blitt deportert fra USA etter et angrep på en politimann. Også tidligere kjærester skal ha anmeldt ham for vold.

- På dette tidspunktet er de begge ofre. De er savnede personer. Seinere kan vi finne ut om han er ansvarlig, men så langt er han bare et offer, påpekte Montes de Oca Rosales tidlig i mai.

En familievenn opprettet en kronerulling på nettstedet GoFundMe for å samle inn penger slik at familien skal ha råd til å lete etter Tahnee Shanks på egen hånd.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer