Forsvant i Nord-Korea i 1965

Charles Robert Jenkins forsvant på patrulje i 1965. I natt fløy han fra landet, for å møte kona som ble bortført av agenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er et gufs fra den kalde krigen som nå trekkes fram igjen. I natt norsk tid fløy Jenkins, iført en pen mørk dress, med sine to døtre i et chartret fly til Indonesias hovedstad Jakarta for å møte kona for første gang på 18 måneder.

Paret har en svært komplisert bakgrunnshistorie som i natt fikk en foreløpig løsning.

Jenkins familie mener han ble bortført av nordkoreanske soldater da han var på patrulje på grensa mot Nord-Korea i 1965. De mener også at han er blitt hjernevasket av Kim Jong-Ils agenter.

Men USA mener fremdeles at han er en dessertør.

Vennene husker ham som «Super», den spinkle soldaten med litt store ører som løy på alderen for å verve seg i det amerkanske forsvaret da han var 15 år. Han skal også ha tatovert U.S. Army på overarmen, melder CNN.

Det er få rapporter om amerikanerens liv i Nord-Korea. Flere rapporter peker på at han trolig har levd et liv blant pampene i landet, som en del av Stalinist-statens propaganda-apparat.

I 1980 spilte han også i en nordkoreansk propagandafilm.

Kona kidnappet av agenter

På 80-tallet skal han ha vært lærer i engelsk. Der møtte han studenten Hitomi Soga, som ble bortført fra Japan av nordkoreanske agenter i 1978.

De ble kjærester og giftet seg i Nord-Kora. De fikk også døtrene Mika (21) og Belinda (18).

I 2002 kom det en dramatisk vending i deres liv. Kim Jong-Ils regime forbløffet en hel verden da de innrømmet at de systematisk hadde bortført japanere til Nord-Korea for å bruke dem til å lære opp sine egne agenter.

Sykepleieren Hitomi Soga fikk i oktober samme år reise hjem til Japan som en av de overlevende fra de japanske fangene. Men Charles Robert og døtrene ble igjen i Nord-Korea.

- Sersjant Jenkis er selvfølgelig en desertør fra U.S. Army, sa utenriksminister Colin Powell til CNN.

Jenkins ville bli utlevert til USA dersom han dro til Japan.

Charles Robert Jenkins ble lagt inn på sykehus. Diagnosen var ekstrem utmattelse.

- Jeg ønsker av hele mitt hjerte å bo i Japan med hele min familie sammen, sa Soga etter å ha landet i sitt hjemland igjen.

Men japanske myndigheter startet umiddelbart med en annen løsning på problemet. De begynte å forhandle om en løsning med Indonesia. Landet har ingen utleveringsavtale med USA.

Men Powell gjentok tidligere i år at selv om Japan behandlet det som en humanitær sak, så var Jenkins en desertør.

Og Jenkins ønsker på ingen måte å bli utlevert.

Kortvarig løsning

I dag gjenforenes familien for første gang, men løsningen er ikke varig.

- De har fått lov til å bli en måned. Vi er selvfølgelig fleksible dersom de trenger mer tid i Indonesia, sier Indonesias utenriksminister Hassan Wirayuda til CNN.

Hva som skjer videre med familien Jenkins-Soga er fremdeles et mysterium.

Soga sier at hun vil forsøke å overtale mannen sin til å bli med henne til Japan, men Jenkins skal fremdeles være redd for reaksjoner fra USA.

TATT AV AGENTER I 1980: Hitomi Soga smiler stort på hotellet i Tokyo i går. Hun skal få møte ektemannen og døtrene igjen.
<B>DØTRENE ER MED: Mika (t.v.) og Belinda får møte igjen sin mor for første gang på 18 måneder.
<B>SYK DA KONA DRO: Charles Robert Jenkins.
JENKINS OG DØTRENE: TV-bildene viser Charles Robert Jenkins og døtrene Mika og Belinda rett før de gikk om bord i privatflyet som skulle ta dem til Indonesia for å gjenforenes med Hitomi Soga.