Forsvant med 226 mill.

I 23 dager gjemte al-Zadini Saddam Husseins sønner. Så forrådte han dem. Naboene kan ikke forstå hvorfor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka ni om morgenen den 22. juli slår amerikanske styrker til mot et bolighus i Mosul. Den staselige treetasjes boligen skytes i filler. Inne i huset finner soldatene likene etter Qusai og Uday Hussein - Saddam Husseins to sønner.

Mannen som eier huset der de gjemte seg er forretningsmannen Nawaf al-Zidani. Naboene forteller at han var svært sosial, og at huset sto åpent under den amerikanske invasjonen. Naboene møttes i det store huset og spilte domino og backgammon.

Men da Bagdad falt den 9. april, pakket han noen eiendeler og dro til byen Dohuk, halvveis til den tyrkiske grensa.

Da han kom tilbake hadde han forandret seg totalt. Han var knapt ute av porten, og naboene sier til nyhetsbyrået AP at han virket skremt, og at han nærmest fikk panikk da naboene dukket opp hos ham.

- Huset deres har alltid vært åpent, hvor man gikk inn og ut som man ville. Men i 23 dager, var porten stort sett stengt, sier naboen Etemad Yassin Taha til nyhetsbyrået AP.

Gjemte Saddams sønner

Han ante ikke at al-Zadini gjemte to av verdens mest ettersøkte menn.

- Vi visste ikke hva som skjedde, og ingen ide om at Uday og Qusai gjemte seg der, sier en annen nabo, Abu Karma.

Men naboene lurer nå på hvorfor han brøt arabernes tradisjon, og forrådte Saddams sønner. De er vel vitende om at belønningen for å føre USA til dem var på 30 millioner dollar, 240 millioner kroner.

De lurer på om det var fordi han hadde gjeld, eller om han gjorde det for å få satt fri broren som ble fengslet for over et år siden.

- Vi var jo hans naboer. Han kunne i det minste ha tipset oss slik at vi slapp å havne midt i skuddregnet. Det var bokstavelig talt krig i boligområdet vårt, sier Taha.

Skyldte penger

Nawaf al-Zidani skal ifølge naboene ha drevet i byggebransjen. Kanskje drev han ikke godt nok, for han skal ha havnet i ei kraftig gjeldsknipe.

46-åringens bror, Salah, ble fengslet for over et år siden for å ha feilaktig ha påstått at han tilhørte Saddam Husseins klan. Noen av naboene tror at han kanskje forrådte Saddams sønner for å få satt Salah fri.

Men Nawaf fikk trolig godt betalt for å skjule Qusai og Uday også.

Naboene er forbanna. De satte jo deres liv i fare ved å trekke amerikanske stridsvogner inn i deres boligstrøk.

- Barna var livredde. Jeg var alene hjemme med dem, sier Taha.

Det strider også mot arabisk kultur å forråde noen man huser i sitt hjem. Al-Zidani hadde ingen forbindelser med Saddam, men skal ha gjort forbindelser med forretningsmenn i landsbyen Owja - Saddam Husseins hjemby.

- Vi ble tipset

Talsmann for USAs 101ste luftbårne divisjon, Kelly Tyler, sier til nyhetsbyrået AP at de ble tipset om at Saddams sønner var i huset.

- En person kom til oss og fortalte at disse personene er i mitt hus, sier Tyler.

Etter at Qusai og Uday ble funnet og drept, har jakten på Saddam blitt trappet betydelig opp, spesielt i Mosul.

- Personen sa til de amerikanske styrkene at det ikke bare var for dusøren, men også fordi han mente at det var en økende forståelse for at han (Saddam) må bli overlevert.

Også Saddams visepresident, Taha Yassin Ramadan, ble tatt til fange i Mosul. Eks-diktatoren nyter stor støtte i den Sunni-dominerte befolkningen.

Belønningen for å gi opplysninger som gjør at Saddam Hussein selv blir tatt, er på 25 millioner dollar. De amerikanske styrkene overstrømmes nå av absurde tips om hvor han oppholder seg.

Restene av Nawal al-Zidanis en gang så flotte bolig er nå jevnet med jorden av amerikanske styrker, og huseieren har ikke vært å se siden Saddams sønner ble drept.

<B>BOMBARDERTE BYGNINGEN: 21. Juli i år gikk amerikanske styrker til aksjon mot bygningen i Mosul etter å ha fått tips om at Qusai og Uday Hussein hadde gjemt seg der. Bildet er tatt av det amerikanske forsvaret.
ØDELAGT: Huset ble fullstendig smadret under aksjonen. I ettertid har amerikanerne revet restene.
<B>GRANATER: De amerikanske soldatene sparte ikke på ammunisjonen da de angrep bygningen i Mosul.
<B>FRA SATELLITT: Her er boligkvarteret hvor brødrene Hussein hadde gjemt seg. Bildet tatt fra en amerikansk spionsatelitt.
<B>GRANATER: De amerikanske soldatene sparte ikke på ammunisjonen da de angrep bygningen i Mosul.
<B>DREPT: Qusai og Uday Hussein var verdt 15 millioner dollar hver for den som tipset om deres skulested. Her er bildet som de amerikanske soldatene offentliggjorde for å vise at de faktisk var tatt.