Forsvant mot avgrunnen hundre meter nede i sakte kino - 9 km/timen da autovernet knakk

Sjåføren fikk hoppet ut. Sjefen: - Han skal tilbake til ulykkesstedet.

HUNDRE METER NEDE I STEINURA: Denne Scania-trekkvogningen fra 2013 ligger nå nede i en steinur ved riksvei 38 mellom Tokke og Vinje i Vest-Telemark, sammen med to containere og en henger. Sjåføren berget seg uskadd ut. Foto: VT Gruppen.
HUNDRE METER NEDE I STEINURA: Denne Scania-trekkvogningen fra 2013 ligger nå nede i en steinur ved riksvei 38 mellom Tokke og Vinje i Vest-Telemark, sammen med to containere og en henger. Sjåføren berget seg uskadd ut. Foto: VT Gruppen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den 47 år gamle bulgarske sjåføren som fikk kastet seg ut av vogntoget før det rullet hundre meter ned i en bratt ut i natt, skal tilbake på åstedet mellom Tokke og Vinje i Vest-Telemark når dagslyset kommer for å bearbeidet skrekkopplevelsen.

Da skal også politi og bergingsmannskap fram til stupkanten og havaristen på bratte og såpeglatte riksvei 38 i Liosvingen.

Sjåførens arbeidsgiver er VT Gruppen, som har hendene fulle fra før med søppelkjøringen i Oslo.

Uten sammenligning forøvrig.

9 km/timen

- Dette er en erfaren og dyktig sjåfør som har kjørt topp utstyrt bil etter norske forhold. Bilen, en Scania 2013-modell, var på vei fra Oslo da ulykken skjedde. Vi har flåtestyring på alle kjøretøyene, og dette vogntoget hadde gangfart på 9 kilometer i timen da det smalt i autovernet, forklarer direktør for marked og etterkjøp i VT Gruppen, Henrik Kolsrud, til Dagbladet.

- ERFAREN OG DYKTIG SJÅFØR: direktør Henrik Kolsrud. Foto: VT Gruppen.
- ERFAREN OG DYKTIG SJÅFØR: direktør Henrik Kolsrud. Foto: VT Gruppen. Vis mer

Det har vært like glatt som siste indre på skøytebanen på veier over store deler av Sør-Norge sist natt.

Ulykkesbilen, som ifølge Kolsrud er skodd med splitter nye vinterdekk, var på vei med to containere stykkgods for Post Nord. Den ene containeren sto på bilen, den andre på henger.

Sjåføren fikk i en lykkelig kombinasjon av snarrådighet og flaks kastet seg ut gjennom døra på passasjersiden i det bilen var på vei ut steinura.

Politiet: - Utrolig flaks

- Han har hatt helt utrolig flaks som har kommet fra dette uten fysiske skader. Det rapporterer både våre folk og ambulansepersonell på åstedet i natt. De rapporterte også om speilblank veibane, og derfor tok det også tid før de kom fram, sier operasjonsleder i politiet i Telemark, Lene Nordbø, til Dagbladet.

Den dramatiske utforkjøringen skjedde på en øde strekning, og sjåførens mobiltelefon forsvant ut sammen med bilen.

Derfor måtte han gå to kilometer på holka før han kom fram til første hus.

Ringte på

- Der ringte han på, og det var beboeren i huset som kontaktet politiet. Vår patrulje tok seg ned til bilen i natt, der den ligger mot noen trær. Poenget da var å sjekke at det ikke var andre personer i bilen og at det ikke var farlig last, det er det ikke, sier politiets operasjonsleder.

På grunn av språkproblemer har politiet ennå ikke fått noe sammenhengende bilde av hva som skjedde.

Slik direktør Henrik Kolsrud i VT Gruppen leser nattas trafikkdata, var vogntoget gått mot autovernet og så tvers gjennom i sakte kino.

Nye dekk hver høst og i januar

- Før utkjøringen skjedde klokka 01.25 i 9 km/timen, hadde sjåføren kjørt 40 minutter mellom 60 og 45 kilometers fart. Og før det hadde han hatt en times pause, sier Kolsrud til Dagbladet.

Sjåføren kjørte en treakslet trekkvogn etter norske spesifikasjoner, og VT Gruppen bytter rutinemessig til nye dekk hver høst og hver januar, ifølge Kolsrud.

- En av mine kolleger kjørte til Bø i Telemark tidlig på morran for å plukke opp sjåføren på hotell der. Så skal de opp til ulykkesstedet. Det er viktig for sjåfører som har vært ute for sånt at de får rekonstruert hva som har skjedd, så lenge de er i stand til det, som vår mann, sier Kolsrud.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer