Alaska:

Forsvant på bursdagsreise: - Går meg ikke vill

Dagen etter at de skulle ha sjekket ut, ble ekteparets leiebil funnet ved et populært turområde.

ALASKA-DRAMA: Jonas Bare og Cynthia Hovsepian reiste til Alaska for å feire Bares 50 års-dag. Så forsvant de sporløst. Foto: Facebook
ALASKA-DRAMA: Jonas Bare og Cynthia Hovsepian reiste til Alaska for å feire Bares 50 års-dag. Så forsvant de sporløst. Foto: Facebook Vis mer
Publisert

Den amerikanske forretningsmannen Jonas Bare (50) ønsket å gjøre 50-årsdagen sin til noe helt spesielt. Og hva kunne vel passe bedre enn å tilbringe den i USAs 50. delstat?

6. august forlot han og kona Cynthia Hovsepian (37) bylivet i Nashville til fordel for villmarka i nord. 9. august, dagen etter bursdagen, skulle paret ta en siste vandringstur før utsjekking dagen etter.

«Jeg kommer ikke til å gå meg vill slik jeg gjorde for 10 år siden i Australia og Katoomba Range.», skrev han i en Facebook-post.

«Hvis en kodiakbjørn får tak i meg, vil jeg betrakte det som en ærefull død😝», fortsatte han.

Sjekket aldri ut

Et par timer seinere kom det en ny oppdatering fra Bare. Denne gang i form av et bilde av Denali nasjonalpark. Bildet hadde han etter eget utsagn tatt fra rommet som han og kona disponerte.

Det ble det siste livstegnet fra både ham og kona.

I en uttalelse torsdag 17. august, skrev politiet at ekteparet hadde sjekket inn i en leilighet i sentrum av byen Fairbanks onsdag 9. august.

- Ekteparet skulle sjekke ut 11. august. Det skjedde aldri. Deres personlige eiendeler ble funnet etterlatt, sier Fairbanks Police Department i en uttalelse som ble gjengitt av blant annet Fox News.

Mye grizzlybjørn

Dagen etter at de skulle ha sjekket ut, fant politiet en mørkeblå Jeep Compass som ekteparet hadde leid. Den sto parkert like ved en ofte benyttet tursti i nærheten av Chena Hot Springs Resort.

Samme dag ble de meldt savnet.

NASJONALPARK: Denali sett fra Wonder Lake. Foto: Wikimedia
NASJONALPARK: Denali sett fra Wonder Lake. Foto: Wikimedia Vis mer

Den siste kjente observasjonen man hadde å forholde seg til, var da de ble sett gående på en tursti nær feriestedet som ligger en times kjøretur utenfor Fairbanks.

På sine nettsider frister Chena Hot Springs Resorts med at det – i tillegg til varme kilder - befinner seg flere turstier i umiddelbar nærhet. Samtidig advares det om at det ikke finnes mobildekning ute i villmarka.

Denali nasjonalpark ble etablert i 1917 og er over 24 000 kvadratkilometer stort. Parken er hjem for flere av Alaskas fugler og pattedyr, blant annet en solid bestand grizzlybjørn og svartbjørn.

Brukte stokk

Når noen blir meldt savnet, starter umiddelbart kampen mot klokka. Og her var letemannskapene bakpå allerede fra start.

I dagene etter har det vært søkt aktivt rundt i området ved Chena Hot Springs Resort med helikoptre, sporhunder, ATV-er og droner.

Særlig var man bekymret for Cynthia Hovsepian. Hun var synshemmet og brukte ofte stokk når hun gikk turer, skriver Fox News.

SAVNET: Politiet sendte ut savnetmelding med bilder av ekteparet, samt en beskrivelse av dem. Foto: Politiet
SAVNET: Politiet sendte ut savnetmelding med bilder av ekteparet, samt en beskrivelse av dem. Foto: Politiet Vis mer

På Jonas Bares Facebook-side, strømmet bekymringene inn på postene han hadde delt.

- Jeg håper de finner dere. For en skremmende situasjon, skriver en venninne.

- Håper alt er bra med dere, jeg ber for dere, skriver en annen.

«Sjokk-funn»

Her kunne historien om Jonas Bare og Cynthia Hovsepian fort ha stoppet opp.

Den kunne ha føyd seg inn i rekken av forsvinningssaker vi har lest om som har fått sin tragiske konklusjon uker, måneder eller kanskje år seinere.

SAVNET: Amanda Eller (35) skulle på skogstur på Hawaii. Det endte i et mareritt. Video: Privat / CNN Vis mer

Fellesnevneren er gjerne at noen har gjort «sjokk-funn» i ulendt terreng av levningene etter mennesker som aldri kom hjem til sine kjære.

Heldigvis endte det ikke slik denne gangen.

- Gikk seg bort

Lørdag kom den gledelige meldingen om at Jonas og Cynthia var funnet i live – åtte dager etter at de ble borte i Alaskas villmark.

Paret ble funnet knappe tre kilometer fra der de parkerte bilen.

PREGET, MEN I LIVE: Dette bildet av ekteparet ble delt på Facebook lørdag formiddag. Foto: Missing in Alaska/Facebook
PREGET, MEN I LIVE: Dette bildet av ekteparet ble delt på Facebook lørdag formiddag. Foto: Missing in Alaska/Facebook Vis mer

- De gikk seg bort på det som bare var ment å være en kort gåtur, forteller Bares onkel anonymt til New York Post.

Paret får behandling på et sykehus. Det er foreløpig uklart hvilken tilstand de er i, eller om de ble skadet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer