Corona:

Forsvant plutselig - krisesjefen rammet

Rådmannen i Hammerfest ble smittet av sønnen fra puben der alt startet. Der stopper sporene.

FORSVANT - OG TILBAKE ETTER 13 DAGER: Rådmann og beredskapsleder Leif Vidar Olsen dukket opp igjen i offentligheten tirsdag 2. juni. Foto: Hammerfest kommune.
FORSVANT - OG TILBAKE ETTER 13 DAGER: Rådmann og beredskapsleder Leif Vidar Olsen dukket opp igjen i offentligheten tirsdag 2. juni. Foto: Hammerfest kommune. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rådmann Leif Vidar Olsen (60) og ordfører Marianne Sivertsen Næss dukket opp på en digital pressekonferanse torsdag 20. mai for å varsle befolkning og gjester i Hammerfest om en alvorlig smittesituasjon som plutselig hadde kommet til overflaten.

De skulle komme tilbake klokka 22.30 samme kveld når mer var klart om hva som hadde skjedd og hvordan folk skulle takle covid-19-utbruddet.

Men rådmannen var borte, like plutselig som han dukket opp med et skremmende budskap noen timer før.

Og ingen så eller hørte noe til han i det offentlige rom før han plutselig dukket opp igjen 13 dager seinere - på en ny pressekonferanse med ordføreren.

Og han er selve krisesjefen som skal stoppe den tetteste og verste lokale corona-pandemien her i landet. Eller leder i beredskapsutvalget, som Hammerfest kaller det, kriseteamet som andre kommuner bruker.

Smittet av sønnen

Hva skjedde?

Den korte fasiten: rådmannen og beredskapslederen ble rammet av smitten han skulle stoppe.

Og smittekilden var høyst sannsynlig hans egen sønn (22), som var på puben i Hammerfest sentrum lørdag 8. mai, dit alle spor leder og slutter.

Både far og sønn er friskmeldte igjen. De har brukt felles hjem som karantenehus, mens de usmittede medlemmene i familien har flyttet ut.

Og beredskapslederen HAR jobbet med krisehåndteringen full dag og vel så det fra hjemmekontor . Nå går pilene brått i riktig retning etter at nær hver fjerde av Hammerfests 11 500 innbyggere på det verste var i isolasjon eller karantene samtidig.

Lyn fra klar himmel

20. mai kom «alt» som lyn fra klar himmel i løpet av noen timer.

Hammerfest kommune hadde klart seg godt gjennom den nasjonale unntakstilstanden i 14 måneder. Det har vært noen oversiktlige og kontrollerte smittetilfeller.

TOMT PÅ KONTORENE: Ordfører Marianne Sivertsen Næss ble plutselig aleine noen dager i fløyen hun har kontor i rådhuset i Hammerfest. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet.
TOMT PÅ KONTORENE: Ordfører Marianne Sivertsen Næss ble plutselig aleine noen dager i fløyen hun har kontor i rådhuset i Hammerfest. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet. Vis mer

I tiden før det smalt 20. mai, var det ingen registrerte smittede i hele Hammerfest.

Friskmeldt rådmann Leif Vidar Olsen rekonstruerer D-dagen:

- Da kom den første positive testen på lenge. Sporene til den smittede pekte mot et utested i byen lørdag 8. mai. Der hadde det vært mange. Og mange hadde festet videre forskjellige steder. Vi varslet innbyggerne på en digital konferanse at vi skulle komme tilbake med mer på samme kveld 20. mai.

SMITTESITUASJONEN: Ordfører i Hammerfest, Marianne Sivertsen Næss, sier at de etter samtaler med FHI ønsker å forlenge de strenge tiltakene en uke til - publisert første gang 29. mai 2021. Vis mer

Forsvinningen

Så skjedde det mer samme ettermiddag:

- Jeg fikk beskjed om at jeg umiddelbart måtte gå i ventekarantene. Sønnen hadde like før fått beskjed om det samme fordi han var nærkontakt med en smittet. I tillegg til at vi bor i samme hus, hadde jeg kjørt med hjem fra jobb i samme bil som sønnen og en kompis. Jeg flyttet inn på hotell, forteller rådmannen til Dagbladet om «forsvinningen».

Så dagen derpå, fredag, testet sønnen positivt.

Far tok testen, og søndag kom resultatet til hotellet: Også han var smittet av det britiske viruset, som alle andre i den galopperende økningen av smittetilfeller i Hammerfest.

Sønnen er orientert om omtalen.

- Ingen tegn

- Var det noen tegn, sett i etterkant, på at det kan ha vært smitte i hjemmet?

- Nei, ingen hadde noen form for symptomer. De to andre familiemedlemmene i huset testet negativt da dette dukket opp. Og de har testet negativt flere ganger etter at de flyttet i eksil fra oss.

Olsen sier at verken han eller sønnen har noen såkalte underliggende sykdommer.

Begge er i god fysisk form. Selv går han ofte til jobb og trimmer ellers.

TILBAKE: Kjendishvalen «Hvaldimir» på et tidligere besøk redningsskøyta «Odin» i Hammerfest. Denne gangen med en venn. Reporter: Madeleine Liereng. Video: Jan-Olaf Johansen Vis mer

Sønn frisk - far syk

- Reagerte kroppene likt i isolasjonsperioden?

- Nei. Sønnen hadde ingen symptomer eller sykdomstegn da heller. Selv hadde jeg noen dager som lignet på en kraftig forkjølelse med noe hoste, slim og snørr. Luktesansen ble borte i perioder. Jeg hadde bare feber dagen etter at jeg fikk det positive testresultatet. Hvilepulsen var oppe i mellom 60 og 80 noen dager. Normalen er 55-56, og den er tilbake der nå.

- Hva har du lært av de personlige erfaringene?

- Jeg er smilende imponert av den store innsatsen blant folk her for å la seg omrokkere brått og trå til der det gjelder, både helsepersonell og andre. Pensjonerte helsekyndige har hoppet rett inn. Og så har jeg fått bekreftet viktigheten av å følge smittevernreglene. Jeg var i møter da jeg kan ha vært smittet. Vi var nøye på tometer-regelen. Og de andre møtedeltakerne er ikke smittet, sier friskmeldt rådmann Leif Vidar Olsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer