Vincent van Gogh-maleri:

Forsvant sporløst - funnet etter seks år

Et maleri av Vincent van Gogh som ble utstilt ved et museum i USA har angivelig vært stjålet i nesten seks år. Nå er det funnet på et museum i USA

FUNNET: Bildet «The Novel Reader» av Vincent van Gogh skal angivelig blitt stjålet i 2017. Til eierens store overraskelse har maleriet dukket opp på et museum i Detroit. Foto: Andy Morrison/Detroit News via AP / NTB
FUNNET: Bildet «The Novel Reader» av Vincent van Gogh skal angivelig blitt stjålet i 2017. Til eierens store overraskelse har maleriet dukket opp på et museum i Detroit. Foto: Andy Morrison/Detroit News via AP / NTB Vis mer
Publisert

En utstilling med kunstverkene til den verdenskjente kunstneren Vincent van Gogh har over tid vært utstilt på Detroit Institute of Art (DIA) i USA. Et av bildene som ble vist fram på utstillingen var van Goghs kjente maleri «The Novel Reader» fra 1888.

Men bildet på utstillingen skal angivelig være stjålet, og ha vært sporløst forsvunnet i nærmere seks år, skriver Associated Press og The Guardian.

Sporløst forsvunnet

Bildet ble i 2017 kjøpt av selskapet Brokerarte Capital Partners for 3,7 millioner dollar. Deretter skal en «tredjepart» ha tatt kontroll over bildet, og selskapet som kjøpte bildet ante ikke hvor det var blitt av.

Nå har Brokerarte Capital Partners gått til sak mot Detroit Institute of Art der bildet er utstilt. De hevder museet fikk bildet fra en ukjent tredjepart som ikke var lovlig eier av bildet.

Ifølge rettsdokumentene har bildet en verdi på mer enn fem millioner dollar.

Brokerarte Capital Partners skriver i søksmålet at etter at bildet er ferdig utstilt på museet, så er planen at det skal overføres til en tredjepart. Selskapet vil ha maleriet tilbake, og før en rettslig avgjørelse er tatt så krever de at museet ikke får mulighet til å kunne flytte bildet. Maleriet skal etter planen stå utstilt fram til 23. januar.

Kan ikke fjernes

En føderal dommer har pålagt DIA å ikke fjerne bildet før en rettslig høring om saken finner sted 19. januar. De er også pålagt til å forhindre at maleriet blir skadet, ødelagt skjult eller flyttet, skriver Detroit Free Press.

SJOKKERENDE: Verdens første kunstige babyfabrikk vil produsere spesiallagde barn. Video: KameraOne. Reporter: Emily Solem-Young. Vis mer

DIA sier i en uttalelse at de har fulgt praksiser til museer da de avtalte om å låne bildet.

- Ingen påstander om uredelig oppførsel fra DIA har blitt påstått, og det har ikke kommet noen forespørsel eller ordre om endring av utstillingen, sier museet i en uttalelse.

Bildet «The Novel Reader» er et av van Goghs oljemalerier og viser en kvinne som leser en gul bok. Bildet som har blitt utstilt hos DIA er et av 74 kunstverk som museet har utstilt, og som de har lånt fra over 50 kilder, skriver The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer