Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mystisk forsvinning:

Forsvant sporløst i landsby med elleve innbyggere. Nå mistenker de hverandre

Åtte måneder etter Paddy Moriarty forsvant i landsbyen Larrimah, står politiet fortsatt uten ledetråder.

MYSTERIUM: Paddy Moriarty (70) har vært sporløst forsvunnet i åtte måneder. Foto: Adam Ferguson / The New York Times / NTB Scanpix
MYSTERIUM: Paddy Moriarty (70) har vært sporløst forsvunnet i åtte måneder. Foto: Adam Ferguson / The New York Times / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«En liten landsby, men et stort mysterium.» Slik omtales saken om hvordan Paddy Moriarty (70) forsvant sporløst i den australske landsbyen Larrimah. Alle de elleve innbyggerne benekter enhver tilknytning til forsvinningen.

Ingen har sett Moriarty siden en kveld for åtte måneder siden. Da besøkte han landsbyens eneste hotell bar, Pink Panther, for å avslutte dagen med noen øl, ifølge New York Times.

Etter åtte halvlitere forlot han baren med hunden Kellie, og siden har ingen sett ham.

Fire dager seinere ankom politiet Larrimah. I Moriartys hus fant de en cowboyhatt på en kjøleboks, og en kylling i mikroovnen.

FORSVUNNET: Paddy Moriarty (70) forsvant sporløst i den australske landsbyen Larrimah for åtte måneder siden. Foto: Northern Territory Police
FORSVUNNET: Paddy Moriarty (70) forsvant sporløst i den australske landsbyen Larrimah for åtte måneder siden. Foto: Northern Territory Police Vis mer

Mistenkelig

Politiet beskriver forsvinningen som mistenkelig, og etterforsker saken som drap. Det har ført til en uvanlig situasjon, hvor alle byens elleve innbyggere involveres i etterforskningen i et forsøk på å oppklare mysteriet.

Tross det lille antallet innbyggere, er ikke landsbyen helt ukjent med mystiske forsvinninger. Den ligger nemlig Nord-Australia, langs den beryktede motorveien Stuart Highway som ofte trafikkeres av turister som vil krysse «The Land Down Under».

For 17 år siden forsvant den britiske turisten Peter Falconio da han reiste langs motorveien. Til tross for at liket aldri ble funnet, ble en mann dømt til livstid i fengsel fire år seinere.

Larrimah er et velkjent stoppested for turistene som kjører langs motorveien, og Australias urbefolkning, aboriginerne, nekter å bosette seg der, fordi de mener landsbyen er hjemsøkt.

BERYKTET VEI: Larrimah ligger langs motorveien Stuart Highway. Den har vært gjenstand for flere mystiske forsvinninger. Foto: AP / NTB Scanpix
BERYKTET VEI: Larrimah ligger langs motorveien Stuart Highway. Den har vært gjenstand for flere mystiske forsvinninger. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Bareieren

- Paddy var her nesten hver eneste dag. Jeg savner ham veldig mye.

Det sier en av Moriartys aller beste venner, Barry Sharpe. Han har eid baren Moriarty befant seg på da han sist ble sett i 15 år, ifølge Seattle Times. Bare et steinkast fra stedet har han en dyresamling som består av sjeldne fugler, slanger og en krokodille som heter Sam.

I etterkant av forsvinningen har noen hatt en mistanke om at Sam ble matet med Moriartys levninger.

Sharpe sier at det eneste han vet om forsvinningen, er at Moriarty ikke dukket opp til i kirka søndagen - noe han gjorde hver uke.

Politiet søkte etter Moriarty i tre dager etter forsvinningen. Til den dag i dag er verken Moriarty eller hunden Kellie funnet.

SVÆRT UVANLIG: regnet sildrer nedover sidene på turistattraksjonen Ayers Rock i sentrale Australia. Video: Parkoppsynet / Mick Gillies Vis mer

Mistenker hverandre

Under etterforskningen har de elleve naboene rettet mistanke mot hverandre, mens alle benekter enhver tilknytning til forsvinningen.

Åtte måneder seinere står politiet uten bevis i saken, og har ikke funnet noen med klare motiver for å drepe Moriarty.

Likevel særlig tre personer blitt pekt ut av sine naboer: En tidligere bartender ved Pink Panther, som var en av de siste som så Moriarty. En kaféeier som var Moriartys nærmeste nabo. Og en gartner, som anklages for å ha vært i en konfrontasjon med Moriarty bare dager før han forsvant.

Bartenderen ble konfrontert med mistankene i et offentlig rettsmøte, hvorpå han avfeide dem og beskrev de mistenksomme innbyggerne som «idioter». I stedet foreslo han at politiet burde lete etter Moriarty andre steder, blant annet på en lokal kafé.

Ifølge politiet har Moriarty og den kvinnelige kaféeieren vært i flere konfrontasjoner. De var naboer før han forsvant, og hun anklagde ham for å etterlate en død kenguru utenfor huset hennes bare dager før den mystiske forsvinningen, ifølge New Zealand Herald.

Uten ledetråder

Det fikk noen av innbyggerne til å rette mistanke mot henne.

- Kan du se for deg meg bære på et menneske- og et hundelik? Gi deg, uttalte hun under det nevnte rettsmøtet. Hun la også til at politiet har gjort omfattende undersøkelser av eiendommene hennes, uten å finne noe mistenksomt.

I stedet pekte hun på en mannlig gartner i 70-åra. Tre dager før Moriarty forsvant, skal gartneren ha havnet i en konflikt med ham på grunn av at hunden Kellie bjeffet.

Gartneren bekreftet hendelsen under rettsmøtet, men i likhet med de andre innbyggerne, benektet han all tilknytning til forsvinningen. I stedet pekte han på baren som Moriarty sist ble sett på, som det mest mistenkelige stedet.

Dermed står politiet uten ledetråder. Ifølge The Australian har de uttalt at de er helt avhengige av rask etterforskning, ettersom de aller fleste innbyggerne er i 70-åra.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!