Forsvar i beste sendetid

- De som sier at norsk næringsliv har mistet dyden de siste dagene, mangler både hukommelse og historisk perspektiv, påpekte Kjell Inge Røkke i det som fortonte seg som en forsvarstale på Dagsrevyen i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg oppfatter ikke meg selv som rå, jeg trodde alltid at jeg var litt for soft (myk), sa Røkke som heller ville bruke uttrykket handlingskraftig om seg selv som forretningsmann og investor.

Til forskjell fra andre ledere i norsk næringsliv mener Røkke at han har sin utdanning fra det kan kaller «rennestenens universitet; det beste universitet av dem alle».

- Det hyggelige med dette er at du da får eksamenspapirene hver dag, sa Røkke i et intervju som i stor grad artet seg som et forsvar mot og et oppgjør med hans kritikere.

Planer og visjoner

- Jeg er en impulsiv person men alt jeg har gjort forretningsme ssig sett har vært forankret i en plan, en visjon, sa Røkke uten å gå noe nærmere inn på hvilke visjoner han har og har hatt. Men han slo fast at han har vært og er interessert i å tjene penger slik de fleste av oss er.

- Dersom man ikke er ansvarlig mot det å tjene penger, så driver man ikke ansvarlig butikk og trygger heller ikke arbeidsplassene, sa Røkke.

- Jeg ser ikke på forretninger som noe annet enn et sjakkspill, men brettet er ikke så synlig, sa Røkke.

Han viste til tidligere uttalelser om at Aker RGI skal være en motsyklisk investor, det vil si kjøpe når alle andre vil selge og selge når alle andre vil kjøpe. Med en slik strategi blir det av og til litt bølger og støy, mente Røkke.

Turbulens og følelser

- Det viktigste er ikke hvem som eier selskaper, men det fundamentet man gir til selskapet når man eier det, sa Røkke - muligens med henvisning til snakket om å selge Aker Maritime.

- Det rare er jo at dess nærmere innpå oss de ansatte er, desto mer lojale er de, desto mer forstår de hvordan vi har reagert, sa Røkke.

- Rundt Aker RGI ASA har det vært mye turbulens, masse følelser, og at jeg har vært tøff, handlekraftig i den perioden skulle bare mangle når man ser på hvor mye av mine egne penger jeg har brukt, sa Kjell Inge Røkke.