Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prinsdal-drapet

Forsvarer: - En forferdelig tragisk sak

Ungarn-utlevert drapssiktet (20) fengslet i dag.

SISTE NYTT: Ytterligere en person ble fredag siktet i forbindelse med Prinsdal-drapet. Forsvarer kaller det hele for «en forferdelig tragisk sak». Video: Celina Morken, Dagbladet Vis mer

20-åringen som er siktet etter drapet på Halil Kara (21) på Prinsdal for to uker siden, og som ble utlevert fra Ungarn til Norge i går, ble i dag varetektsfengslet i Oslo tingrett.

- Han er fengslet fram til 14. februar med brev- og besøksforbud og full isolasjon i hele perioden, opplyser politiadvokat Anne Marie Hustad.

Døde på stedet

Mannen er siktet for drap eller medvirkning til drap. Kara ble skutt utenfor Prinsdal Grill ved midnatt 10. januar, og døde på stedet.

Normalt ville fengslingsperioden i en drapssak vært fire uker, men Hustad forklarer perioden på tre uker med «tekniske årsaker».

20-åringen samtykker til å la seg fengsle.

Hustad opplyser videre at mannen ikke har latt seg avhøre, og at hun derfor ikke vet han stiller seg til skyldspørsmålet. Hun kan heller ikke si noe om bakgrunnen for at han forlot Norge etter drapet.

Rent rulleblad

20-åringens forsvarer Morten Furuholmen opplyser til Dagbladet at klienten har avgitt en kort foreløpig forklaring til ungarsk politi.

- Hvorfor har han ikke forklart seg for norsk politi?

PÅTALEANSVARLIG: Politiadvokat Anne Marie Hustad representerte påtalemakten under fengslingsmøtet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
PÅTALEANSVARLIG: Politiadvokat Anne Marie Hustad representerte påtalemakten under fengslingsmøtet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Det er delvis etter råd fra meg. Han har gitt nok opplysninger til at noen av spørsmålene er besvart. På sikt vil han gi ytterligere opplysninger, svarer Furuholmen.

- Hva har han sagt til deg om hvordan han stiller seg til saken?

- Det er en forferdelig tragisk sak. Han har ikke vært borti politiet tidligere, og det er mange ubesvarte spørsmål.

- Konsekvens av situasjonen

- Hvorfor var han på vei sørover?

- Jeg tror det var en konsekvens av situasjonen. Jeg har ikke flere opplysninger om det.

Politiet har tidligere beskrevet drapet som tilsynelatende målrettet, mens drapsofferet Karas familie mener han ble skutt som et tilfeldig offer.

Den 21-årige lærervikaren ble kort tid før drapet bøtelagt for ordensforstyrrelse i forbindelse med en festival i Oslo, og det spekuleres på om drapet har koblinger til gjengmiljøet i hovedstaden.

SKUTT OG DREPT: Halil Kara (21) ble skutt og drept utenfor Prinsdal Grill 10. janular. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
SKUTT OG DREPT: Halil Kara (21) ble skutt og drept utenfor Prinsdal Grill 10. janular. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har ikke opplysninger om at han tilhører et bestemt miljø. Han er som sagt et helt ubeskrevet blad, sier den siktedes forsvarer Furuholmen.

- Hva var relasjonen mellom klienten din og drapsofferet?

- Jeg tror han har kjent til Kara, men jeg har ikke oppfattet at det var et konfliktmessig forhold, sier Furuholmen.

Fjerde mann siktet

Også en annen mann i 20-åra ble fengslet i forbindelse med drapet i dag, for såkalt etterfølgende bistand - det vil si at han ifølge politiets oppfatning hjalp den Ungarn-pågrepne mannen med å flykte.

- Han nekter straffskyld og motsetter seg fengsling, opplyser mannens forsvarer Petar Sekulic til Dagbladet.

Oslo-mannen ble pågrepet onsdag. Sekulic ønsker ikke å gå inn på relasjonen mellom ham og andre involverte i saken.

Dermed er til sammen fire unge menn siktet i saken. I tillegg til de to som ble fengslet i dag, ble ytterligere to pågrepet og fengslet i forrige uke, siktet for drap eller medvirkning til drap.

POLITINÆRVÆR: Politiet var tungt til stede foran fengslingsmøtene. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
POLITINÆRVÆR: Politiet var tungt til stede foran fengslingsmøtene. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Ønsker tips

Politiadvokat Hustad opplyser til Dagbladet at etterforskerne nå har et rimelig godt bilde av hendelsesforløpet, men at enkelte biter fremdeles mangler.

- Vi ønsker derfor fremdeles tips fra publikum, sier hun.

Hustad ønsker ikke å gå inn på motivet for drapshandlingen, eller hvorvidt de tror at drapet skyldes en personlig konflikt eller har koblinger til et kriminelt miljø.

Fengslingene gikk for lukkede dører. Politiet var mannsterke til stede, men ingen uønsket situasjon oppsto.