TILTALT: Statsadvokaten i Troms og Finnmark har tiltalt tidligere fiskeriminister Svein Ludvigsen (72) for seksuelle overgrep mot tre personer Foto: Anders Wiklund / TT / NTB scanpix
TILTALT: Statsadvokaten i Troms og Finnmark har tiltalt tidligere fiskeriminister Svein Ludvigsen (72) for seksuelle overgrep mot tre personer Foto: Anders Wiklund / TT / NTB scanpixVis mer

Svein Ludvigsen tiltalt:

Forsvarer: - Ludvigsen erkjenner overhodet ikke straffskyld

Svein Ludvigsens forsvarer sier til Dagbladet at hans klient stiller seg avvisende til tiltalen.

Tidligere i dag ble det kjent at tidligere stortingsrepresentant, fiskeriminister og fylkesmann i Troms, Svein Harald Ludvigsen (72) er tiltalt for seksuelle overgrep mot tre fornærmede.

I en pressemelding skrev politiet at det er tatt ut tiltale mot Ludvigsen for seksuelle overgrep mot tre personer etter straffelovens paragraf 193, første ledd.

«For å ha skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold.»

Nekter straffskyld

Ludvigsens forsvarer Ulf E. Hansen sier til Dagbladet at hans klient stiller seg avvisende til tiltalen.

- Han stiller seg uforstående til forholdene som er beskrevet i tiltalen, og erkjenner overhodet ikke det straffbare i den. Samtidig er han innstilt på at det kan være greit å få denne saken lagt fram for retten, slik at han kan få forsvart seg, sier Hansen.

- Har det vanskelig

Forsvareren forteller at Ludvigsen opplever det som vanskelig å få tatt ut en tiltale mot seg.

- På den andre siden er han innstilt på å møte i retten og redegjøre for sitt syn på saken. Han vil bestride de forholdene som han anklages for.

- SVÆRT ALVORLIG TILTALE: Svein Ludvigsen er mangeårig stortingsrepresentant, fiskeriminister og tidligere fylkesmann. Nå er han tiltalt for seksuelle overgrep mot tre personer. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Utnyttet sin stilling

I tiltalen står det at Ludvigsen har utnyttet sin stilling eller at de fornærmede var i en sårbar situasjon ved alle overgrepene.

Flere av forholdene skal ha skjedd i perioden mens Ludvigsen var fylkesmann i Troms.

Ludvigsen skal ha oppsøkt de fornærmede på institusjoner, lurt dem til å tro at han hadde makt og myndighet til å gi og frata statsborgerskap og forledet de unge guttene til å tro at han kunne skaffe bolig.

Overgrep skal ha funnet sted på Fylkeshuset i Troms da Ludvigsen var fylkesmann. I tillegg skal det ha skjedd overgrep på hoteller i Oslo, på et hotell i Tromsø, på Ludgvigsens hytte og hjemme hos ham.

Tiltalen er tatt ut av statsadvokat Tor Børge Nordmo ved Troms og Finnmark Statsadvokatembeder.

Offentliggjort

- Hvordan tar han det at det er offentliggjort navn og bilde av han?

- Det er selvfølgelig en ekstra belastning når det også smøres ut over avisene med fullt navn og bilde, avslutter Hansen.