Knivstikkingen på Kiwi

Forsvarer: - Min umiddelbare mage­følelse sier meg at han er syk

Russisk 20-åring hevder at knivangrepet på Kiwi var en terrorhandling.

PÅGREPET: Mannen som torsdag ble pågrepet etter å ha knivstukket en kvinne inne i en Kiwi-butikk i Oslo, er en 20 år gammel mann. Reporter: Øystein Andersen / Dagbladet. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet, privat Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den russiske 20-åringen som i går plutselig knivstakk en tilfeldig kvinne (25) på en Kiwi-butikk i Oslo, sitter i politiarresten, og blir framstilt for fengsling i morgen.

Ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har mannen selv sagt at angrepet var en terrorhandling, og at han planla å drepe flere personer. De etterforsker derfor saken som terror.

Ikke møtt klienten

Russeren kommer fra den islam-dominerte delrepublikken Basjkortostan, vest for Uralfjellene. Han har ikke bedt om forsvarer, men i tråd med reglene er advokat Ola Lunde oppnevnt.

TROR IKKE PÅ TERROR: Russerens forsvarer Ola Lunde tror ikke at klienten faktisk har utført terror, som han selv hevder. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
TROR IKKE PÅ TERROR: Russerens forsvarer Ola Lunde tror ikke at klienten faktisk har utført terror, som han selv hevder. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg fikk beskjed i 14-15-tida i dag, sier Lunde til Dagbladet.

Advokaten sier han ikke har møtt klienten ennå, og at dette først vil skje i morgen formiddag, før fengslingsmøtet.

- Jeg har heller ikke lest forklaringen hans, sier Lunde.

Ønsker legeundersøkelse

- Hvilket inntrykk har du av saken? Din klient har selv sagt at han har utført terror.

TENKER PÅ KVINNEN: Dagbladet har snakket med ansatte på Kiwi i Møllergata. De forteller at de sender sine tanker til kvinnen som er kritisk skadd etter det PST betegner som en terrorhandling. Video: Lars Eivind Bones Vis mer Vis mer

- Jeg har ikke lest utskriften av forklaringen hans, men min magefølelse sier meg at han er syk. Jeg vil be om at han blir framstilt for politilegen, for en prejudisiell observasjon, sier forsvareren.

Lunde har altså lite tro på klientens terrorpåstand, og mener isteden at 20-åringen kan ha vært strafferettslig utilregnelig da han stakk kvinnen i ryggen. I så fall havner mannen i helsevesenet og ikke i fengsel.

- Jeg har 40 års erfaring som advokat. Og mitt inntrykk er at gutten ikke er frisk, sier han.

Lunde regner med at klienten nå blir fengslet i fire uker.

Sto i kassa

Det 25-årige knivofferet ligger kritisk skadd på sykehus. Hun sto i kassa og skulle betale på Kiwi-butikken på hjørnet Møllergata / Hausmanns gate da hun plutselig ble stukket i ryggen.

- Han skulle til å stikke igjen, men da skled han, og søsteren min løp ut, forteller kvinnens bror til Dagbladet.

LIVE: PSTs Marie Benedicte Bjørnland møtte pressen i Nydalen etter knivstikkingen på Kiwi i Møllergata i Oslo. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

- Det er helt forferdelig at noe sånt kan skje med søsteren min. Hun var på feil sted til feil tid, sier broren.

Etter å ha stukket kvinnen angrep mannen ifølge butikksjef Christian Bäckström en ansatt, som ikke ble skadd. Deretter la han på sprang langs Møllergata mot Youngstorget, men ble stoppet av væpnet politi og lagt i bakken etter et par hundre meter.

Åpen butikk

I utlandet har knivangrep mot tilfeldige personer, utført av islamister, forekommet relativt hyppig, men har så langt ikke skjedd i Norge. PST-sjef Bjørnland sa på en pressekonferanse tidligere i dag at hun ikke har indikasjoner på at flere liknende angrep er planlagt.

Den aktuelle Kiwi-butikken har i dag vært åpen som vanlig.

- Våre tanker går til de involverte, spesielt kvinnen og hennes nærmeste. Og vi håper på en rask bedring for henne, sier Kiwis kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin til Dagbladet.

Justisminister Tor Mikkel Wara har samme budskap.

- Jeg tenker på henne og hennes familie i en meget vanskelig stund, sier han.

KNIVSTIKKING I OSLO SENTRUM: En kvinne ble torsdag ettermiddag knivstukket inne i en Kiwi-butikk i Møllergata i Oslo. Reporter: Nicolai Eriksen / Dagbladet. Video: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer