STOR ETTERFORSKNING: Politiet i Tromsø orienterer pressen om etterforskningen på en pressekonferanse 20. mai. Fv. Arne Luther, leder av Barnehuset i Tromsø, etterforskningsleder Yngve Myrvoll og konstituert politimester Einar Sparboe Lysnes. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
STOR ETTERFORSKNING: Politiet i Tromsø orienterer pressen om etterforskningen på en pressekonferanse 20. mai. Fv. Arne Luther, leder av Barnehuset i Tromsø, etterforskningsleder Yngve Myrvoll og konstituert politimester Einar Sparboe Lysnes. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpixVis mer

Forsvarer: - Politiet spredte unødig frykt i barnehageovergrepssaken i Tromsø

«Forventer» var et uheldig ordvalg, svarer politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Advokat Anja Støback Bjørsvik som forsvarer den 30 år gamle barnehageansatte mannen som er siktet for overgrep mot 11 barn i Tromsø, reagerer på at politiet har gått ut og sagt at de tror saken vil vokse.

- Hvis politiet mener at saken vil vokse, må det stå for deres regning. Men jeg mener de bidrar til å spre en frykt som ikke er heldig, sier Anja Støback Bjørsvik til Dagbladet.

Hun sier hun til nå ikke har noe grunnlag for å si at saken vil kunne vokse.

- Min klient er klar på at han samarbeider med politiet for at etterforskningen skal gå så smidig som mulig, sier Bjørsvik.

29 planlagte avhør Flere medier har meldt at politiet tror forventer saken vil vokse. Politiinspektør Einar Sparboe Lysnes ved Troms politidistrikt sa følgende til VG i forbindelse med politiets pressekonferanse 20. mai.

- Det er dessverre all mulig grunn til å tro at vi kommer til å avdekke flere overgrep, og finne flere fornærmede. Det er naturlig at vi ikke har avdekket hele saksomfanget  i løpet av de to siste ukene.

- Kan se poenget Politiinspektør Einar Sparboe Lysnes sier han har forståelse for advokatens kritikk.

- «Forventning» var et uheldig ordvalg, selv om vi fryktet flere forhold og fortsatt ikke kan utelukke flere fornærmede i saken. Vi er tidlig i etterforskningen, det er allerede mange fornærmede og han har jobbet i barnehagen over en lengre periode. Men det er klart, en uke senere står saken på samme sted som den gjorde da, sier Lysnes til Dagbladet.

Ingunn Tøllefsen, en av de tre oppnevnte bistandsadvokatene i saken, sier hun ikke ønsker å kommentere saken utover at heller ikke hun nå har informasjon som tilsier at saken vil vokse.

- Unødig frykt Forsvarer Bjørsvik er også kritisk til mediadekningen av saken.

- Det er naturlig at det er oppmerksomhet rundt saken, men politiet og media har blåst den opp, slik at det skapes unødig frykt. Både barn og foreldre skal leve med dette etterpå når oppmerksomheten har gått over, sier Bjørsvik.

Mannen er foreløpig siktet for seks tilfeller av seksuell omgang med barn under 10 år etter straffeloven § 195, annet ledd, bokstav c og fem tilfeller av seksuelt krenkende atferd etter straffeloven § 201, bokstav c. Grunnlaget for de fem siste tilfellene er at han har tatt seksualiserte bilder av barn i barnehagen. Politiet undersøker om mannen kan ha delt bildene.

Erkjent Siktede har erkjent at han har begått overgrep.

30-åringen har jobbet i barnehagen siden 2008.

Da han ble varetektsfengslet på nytt 21. mai slo tingretten fast at mannen måtte holdes i varetekt for å ikke kunne påvirke mulige beslag eller ha mulighet til å destruere eventuelle datalagringsenheter.

- Siktede må heller ikke få mulighet til å kontakte eventuelle fornærmede som politiet ikke har kjennskap til, heter det i kjennelsen.

Ingen bekymringsmeldinger i Harstad Mannen har hatt to korte ansettelsesforhold ved en barnehage i Harstad. Politiet i Midtre Hålogaland politidistrikt sa i forrige uke at de undersøker om det kan ha blitt begått overgrep der.

- Vi har ikke mottatt tips eller bekymringsmeldinger om at det skal ha skjedd noe i vårt distrikt. Rådmannen opplyser at kommunen heller ikke har mottatt noen henvendelser, sier politistasjonssjef Morten Hole til Dagbladet.

- Han hadde to ukers praksis i en barnehage. I tillegg har han hatt et svært kortvarig vikariat i barnehagen. Vi skal få navnelister over barna som har gått der i den perioden. Foreldrene vil bli tilskrevet og vi vil be om tilbakemeldinger, sier Hole og legger til:

- Vi utelukker ingenting før vi har satt en sluttstrek.

Han sier tilbakemeldingene i Harstad til nå er at han var godt likt.

- Det var ingen som hadde noen mistanker om noen i retning av det han nå er siktet for, sier Hole.

Fotballtrener Mannen har også vært fotballtrener, og politiet undersøker om mannen kan ha begått overgrep i rollen der.

30-åringen ble pågrepet 6. mai, tre timer etter en bekymringsmelding om et mulig overgrep i en barnehage.

SIKTET: Mannen har erkjent at han har begått overgrep.
SIKTET: Mannen har erkjent at han har begått overgrep. Vis mer