Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvarer: - Toms drapsmann må frifinnes

- Min klient planla ikke å drepe Tom. Han var i en presset situasjon og handlet spontant etter ordre. Derfor må han frifinnes for overlagt drap, sa forsvareren Torstein Røed i Jæren herredsrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JÆREN/OSLO (Dagbladet): 25-åringen Ole Håkon Geliassen har tidligere forklart retten at det siste han tenkte før han fyrte av et skudd mot Toms hode var: «Dette klarer jeg ikke.»

Forsvareren mener at denne forklaringen må legges til grunn i straffeutmålingen. Røed fastholdt i retten at drapet var uaktsomt, uten forsett eller overlegg. Videre lå det ifølge advokaten trusler bak handlingen. Derfor krever forsvareren at klienten ikke blir dømt for overlagt drap, og slett ikke til fengsel i 21 år, slik aktor la ned påstand om i går.

Tidligere på dagen la bistandsadvokaten i Tom-saken ned påstand om rekordhøy erstatningssum til de etterlatte Linda og Ståle Halvorsen.

Bjarne P. Skutvik krever 400 000 kroner i erstatning etter at Tom Halvorsen ble lenket fast, skutt og drept i en diskotek-kjeller på Bryne natt til 1. mai i fjor.

-Erstatningskrav som svir

Erstatningskravet er et av rettshistoriens største. Bistandsadvokat Skutvik mener alle fire bør avkreves erstatningssum. Ordinær erstatningssum i drapssaker er 100 000.

- Den alminnelige rettsoppfatning er at det i denne saken skal idømmes et erstatningskrav som svir, sa Skutvik i Jæren herredsrett i dag.

Fjerdemann var sentral

Aktor la i går ned påstand om 21 års fengsel for hovedtiltalte Minh Quang Pham (26), og 13 års fengsel for Ole Håkon Geliassen og en 17 år gammel vietnameser. Aktor la også ned påstand om tre og et halvt års fengsel for en 24 år gammel mann fra Sandnes, som hjalp de andre før og etter drapet.

Skutvik mener den 24 år gamle sandnesmannen bør betale noe mindre av erstatningssummen enn de tre andre tiltalte. Skutvik mener imidlertid at Tom Halvorsen aldri ville blitt drept uten 24-åringens medvirkning.