Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valdres-saken

Forsvarer: - Uverdig å fortsette

Den tiltalte moren (46) måtte avbryte forklaringen etter ett minutt.

I RETTEN: Den 46-årige tiltalte kvinnen er ankommet retten med sin ektemann (t.v.). Her med sin forsvarer Ann Turid Bugge. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
I RETTEN: Den 46-årige tiltalte kvinnen er ankommet retten med sin ektemann (t.v.). Her med sin forsvarer Ann Turid Bugge. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Klokka 11.05 skulle den tiltalte kvinnen fortsette sin forklaring, men måtte be om pause. Denne gangen på grunn av for høyt blodsukker.

- Nå er det på 18 (mmol/l), det var 15 i sted. Jeg er kjempekvalm og tørr i munnen og tør ikke å ta mer insulin nå, sier kvinnen til dommer Pål Prestesæter.

Hun gjentar at hun ikke husker hva som skjedde på hytta i Valdres den siste tida før datteren døde.

Aktoratets diabetesspesialist Tore Julsrud Berg bekrefter at det kan ta opptil en halvtime før en insulindose virker ordentlig, og dommer Prestesæter innvilger pausen.

Forsvarer Aasmund Olav Sandland mener det er umulig å fortsette hovedforhandlingen nå.

- Det er uverdig, noe jeg vil gi uttrykk for overfor retten. Nå må hun gjennomgå terapi og behandling, så hun kanskje klarer å huske igjen, sier han til Dagbladet.

Retten hadde lunsjpause fram til 11.50, dommer Prestesæter innvilget straks ytterligere 30 minutters pause, slik at en ny insulindose skal få tid til å virke.

Men etter pausen hadde blodsukkernivået steget fra 18 til 24 mmol/l, og Prestesæter innvilget derfor pause fram til overlege Berg, som nå opptrer i en rådgivende rolle, erklærer nivået for akseptabelt.

GJØVIK (Dagbladet): I dag skal det avgjøres om den såkalte Valdres-saken i det hele tatt kan fortsette, etter at den tiltalte moren (46) kollapset i retten tirsdag.

- Vi går ut ifra at vi kan fortsette, sider advokat Marianne Stein til Dagbladet.

Stein er bistandsadvokat for faren til Angelica (13), som døde på ei hytte i Valdres nyttårsaften 2015. Hennes mor er tiltalt for grov mishandling og omsorgssvikt, og risikerer 15 års fengsel.

I fjor måtte den 37-årige faren, som bor i New York, reise hjem med uforrettet sak fordi rettssaken ble avbrutt på hovedforhandlingens andre dag. Det samme skjedde i år.

Nå er han igjen på plass i retten, og sitter overfor sin ekskone, som er tilbake i salen etter å ha vært innlagt på sykehus tirsdag.

Den tiltalte kvinnen har tidligere forklart at hun får mange støtteerklæringer fra ukjente under rettssaken. Og i dag, som tidligere, er blomster sendt til retten.

Føling

46-åringen var i går til undersøkelse hos Norsk Diabetikersenter, etter at hun fikk føling og kollapset i retten tirsdag, rettssakens andre dag. Det er samme scenario som i fjor, da hovedforhandlingen ble utsatt med ti måneder.

SPESIALIST: Tore Julsrud Berg, spesialist på diabetes ved Oslo universitetssykehus. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SPESIALIST: Tore Julsrud Berg, spesialist på diabetes ved Oslo universitetssykehus. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Diabetikersenterets rapport legges fram ved starten av rettsdagen. Den skal inngå i beslutningsgrunnlaget Valdres tingrett legger til grunn for om de skal fortsette eller ei.

Sandland leser fra rapporten, som i går ble skrevet av spesialist Cecilie Wium ved Diabetikersenteret. Det går fram at avlesninger fra 46-åringens insulinpumpe viser normale blodsukkernivåer - rundt 11-12 mmol/l - på morgenen tirsdag, men at det falt drastisk etter at retten var satt, og endte på 1,3 mmol/l - et kritisk nivå.

Wiums konklusjon er, som tidligere, at kvinnen ikke bør møte i retten på grunn av overhengende fare for ny føling - som tilskrives stresset hun opplever ved å være til stede i rettssalen.

Men også aktoratet stiller med sin egen spesialist, siden Wium er kvinnens faste behandler og også tidligere har kommet til at hun ikke bør stille i retten.

- En spesialist på diabetes fra Oslo universitessykehus skal uttale seg. Vi ønsker en mer nøytral uttalelse, sier aktor Arne Ingvald Dymbe til Dagbladet.

- Ikke vanlig

- Jeg er ikke helt enig i at det er svært sannsynlig at pasienten vil oppleve nye episoder som følge av stress. Det er ikke vanlig i slike situasjoner å få svært lavt blodsukker, sier aktoratets spesialist, overlege Tore Julsrud Berg, i retten.

Overlegen, som er ansatt ved Oslo universitetssykehus, sier han aldri har sett et så drastisk fall i sukkernivået som det kvinnen hadde tirsdag.

- Det er mer sannsynlig at det skyldes at pasienten har tatt for mye insulin forut, sier Berg og understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag, siden han ikke har undersøkt tiltalte.

En annen tenkelig årsak til det lave nivået er at pasienten har glemt å spise, gjerne i kombinasjon med en for stor insulindose.

- Burde ha sensor

Berg forklarer at kvinnen ideelt burde ha tilkoblet en sensor som overvåker blodsukkernivået kontinuerlig. Hun har selv ikke ønsket å ha dette.

- Ville ikke dette vært hensiktsmessig? spør Dymbe.

- Ved svingende og vanskelig regulerbart blodsukkernivå er det vanlig med sensor, fordi pasienten da slipper å stikke seg i fingeren, svarer spesialisten.

FRAKTET BORT: Klokka 10.07 den 27. februar ble den tiltalte kvinnen fraktet bort i ambulanse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet, video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Overlegen forklarer til Dagbladet at en sensor kommer i tillegg til insulinpumpa, og man stikker da et eget hull i huden til denne, i tillegg til hullet til pumpa.

- Den kan avgi en alarm, slik at man har større sjanse til å avverge et stort blodsukkerfall, sier han.

Uten en slik sensor må en diabetiker stadig stikke seg i fingeren og måle sukkernivået manuelt.

MOTPARTER: Aktor Arne Ingvald Dymbe (t.v.) og forsvarer Aasmund Olav Sandland (t.h.). Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MOTPARTER: Aktor Arne Ingvald Dymbe (t.v.) og forsvarer Aasmund Olav Sandland (t.h.). Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Cola og sjokolade

Da kvinnens blodsukker sank tirsdag, fikk hun cola og sjokolade. Overlege Berg understreker at det tar noe tid, opptil en time, før nivået igjen stiger etter dette.

Etter at konklusjonene fra de to diabetesspesialistene er lagt fram, skal retten ta stilling til hvorvidt forhandlingen kan fortsette.

- Alle ønsker at vi kan fortsette, sier forsvarer Sandland til Dagbladet.

Dommer Pål Prestesæter sier forhandlingene fortsetter, men ønsker at Wium får en mulighet til å imøtegå Bergs uttalelser.

- Forskjellige erfaringer

Retten kontakter Wium over telefon. Berg gjentar at han aldri har sett et så stort fall i blodsukkernivået hos en pasient forårsaket av stress alene.

- Da har vi nok litt forskjellige erfaringer, svarer Wium.

Aktor Dymbe forutsetter at den tiltalte kvinnen får en slik blodsukkersensor som Berg har beskrevet, så snart som mulig. Det reagerer forsvaret på.

- Jeg har aldri vært borti at aktoratet går slik inn på en tiltalts bruk av medisinsk utstyr, sier Sandland.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling