Forsvarer at Ap stilte seg bak politireformen

Mens Aps ordførere går til opprør mot politireformen, forsvarer Hadia Tajik fortsatt at Ap støttet den.

ANGRER IKKE: Nestleder Hadia Tajik i Ap, vil ikke svare på om hun helst hadde sett reformen ugjort i dag. Her er hun under NHOs årskonferanse i 2018.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ANGRER IKKE: Nestleder Hadia Tajik i Ap, vil ikke svare på om hun helst hadde sett reformen ugjort i dag. Her er hun under NHOs årskonferanse i 2018. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Et opprør brer seg blant landets Ap-ordførere, etter ferske tall fra SSB, som viser en stor innad sentralisering i de ulike politidistriktene hva gjelder politifolks arbeidssted..

Ap-nestleder Hadia Tajik støtter ordføreropprøret - og er kritisk til utviklingen.

Nesten halvparten av landets kommuner har fått færre årsverk de siste to årene, mens storbyene i hvert politidistrikt har hatt en stor vekst.

- Tallene viser ganske tydelig at de gjenværende politikontorene i distriktene er tappet for folk. Høyreregjeringa har utelukkende prioritert utbygging av sentrale enheter i stedet for å prioritere det leddet som er ute blant folk, sier Ap-nestlederen.

- Vår forventning fra Ap sin side er veldig klar: I den løypemeldingen som Jøran Kallmyr (Frp) har varslet at han skal komme med, må han svare på hvordan han skal sikre et nærpoliti og en etterforskningskapasitet som gjør at man kan etterforske, oppklare, og bidra til at saker kommer for retten, sier hun.

LES OGSÅ: Politi-Norge: Sjekk din kommune

Kritisk til gjennomføringen

Ap mener reformen ikke er gjennomført i tråd med forliket de støttet i 2015 - fordi oppbyggingen av spesialiserte fagmiljøer og fellesfunksjoner har gått på bekostning av utegående politi.

- Når vi nå ser hvordan de har valgt å gjennomføre reforemen har de ikke lagt vekt på lokal forankring, slik vi krevde, sier Tajik, som mener det handler om at distriktene har fått tilført for lite midler, og at arbeidet med politiet har lidd under at Erna Solberg så langt har hatt hele sju justisministeren.

Politiet har lenge klaget over at politireformen er underfinansiert, og Ap foreslo derfor 410 millioner kroner ekstra til politidistriktene i sitt forslag til statsbudsjett for inneværende år.

Kritikk

Ap på Stortinget har imidlertid fått kritikk fra egne ordførere rundt om i landet, for at de støttet reformen til å begynne med.

Ap-ordfører Trond Einar Olaussen er blant dem som sier rett ut at han er skuffet over eget parti.

Skien-ordfører Hedda Foss Five (Ap) sier det «spørs om det var så lurt», i etterpåklokskapens navn.

- Dessverre er det slik at høyreregjeringa allerede hadde flertall for sitt forslag om endringer i politiet da de la den frem for Stortinget. Forslaget de la frem inneholdt ingen krav til lokal forankring. Hadde deres opprinnelige forslag blitt gjennomført, frykter jeg at resultatet ville blitt enda mer sentralisering enn vi nå har sett, svarer Tajik ordførerne.

- I etterpåklokskapens navn, angrer dere nå på at dere støttet politireformen i Stortinget?

- Det vi ser av dokumentasjon så langt, enten det er fra OsloMet eller DIFI, tilsier at forutsetningen er blitt brutt fra Høyre-regjeringen sin side, sier Hadia Tajik.

- Okei, men du svarte ikke helt på om du angrer?

- Jeg er opptatt av at Ap er et parti som er villig til å ta ansvar, enten vi er i regjering eller opposisjon. Hadde vi sittet i regjering ville vi gjennomført det på en annen måte enn Høyre-regjeringen, med større vekt på lokal forankring og mer penger til etterforskning, sier hun.

- Hvis du kunne reversert det som er gjort nå, og startet på nytt, ville du det?

- Jeg tror ikke det er en aktuell problemstilling. Vi så også at det var behov for å gjøre endringer etter Gjørv-kommisjonens rapport og politianalysen. Spørsmålet nå er hvordan det er løst. Ap ville sørget for lokal forankring der Høyrergjerigna har lagt mest vekt på sentralisering, sier hun.

- Mange vil si at Ap ikke manglet advarsler på forhånd?

- Det viktigste her er at man tydeligvis ikke kan stole på at høyreregjeringa er lojal til vedtak fattet på Stortinget, så lenge de har flertall for å gjennomføre det de egentlig vil - nemlig økt sentralisering og sparing, i stedet for lokal forankring og satsing slik Ap ville, sier Tajik.

Tajik reagerte på den opprinnelige tittelen i denne artikkelens papirversjon tirsdag, som var «angrer ikke på politireformen», fordi hun mener den ikke hadde dekning i sitatene i saken.

I etterkant har Dagbladet spurt på ny om hun i ettertid angrer på Aps støtte til politireformen.

- Jeg angrer hvertfall på at vi stolte på at Høyre-regjeringen ville gjennomføre den slik Stortinget vedtok, skriver Tajik i en sms til Dagbladet tirsdag, via sin rådgiver.

Må svare

Under onsdagens spørretime i Stortinget må justisminister Jøran Kallmyr (Frp) svare Ap om det partiet omtaler som et løftebrudd.

Kallmyr har overfor Dagbladet argumentert for at det ikke har noe å si hvor i landet politiansatte har arbeidssted, fordi de uansett er på hjul.

I en egen artikkel på Høyres nettsider, argumenterer partiet for det samme.

- Jeg registrerer at de ikke har noe gehør hos politiansatte selv for den argumentasjonen. Jeg tror de ville gjort lurt i å lytte til dem, sier Tajik.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

OBS: I papirversjonen av denne saken, som står på trykk i papiravisa tirsdag, er tittelen "angrer ikke på politireformen", mens den i nettversjonen er endret til "forsvarer at Ap stilte seg bak reformen". Det skyldes at Ap-nestleder Hadia Tajik har reagert på den opprinnelige tittelen, som hun omtaler som en feil fra Dagbladet på sin offentlige facebookside.