Forsvarer avtale: Norske våpen til diktaturer

Christian Tybring-Gjedde (Frp) mener det er så viktig at Norge beholder sitt gode forhold til USA, at vi bør la amerikanerne selge norske våpen til Saudi-Arabia og Emiratene.

PRAGMATISK: Christian Tybring-Gjedde (Frp) mener Norge er tjent med å ha en mer pragmatisk holdning til en våpenavtale Dagbladet har avslørt - som gjør at USA kan selge norske våpen som amerikanske, og dermed også selge til land Norge ikke selger til av humanitære årsaker. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
PRAGMATISK: Christian Tybring-Gjedde (Frp) mener Norge er tjent med å ha en mer pragmatisk holdning til en våpenavtale Dagbladet har avslørt - som gjør at USA kan selge norske våpen som amerikanske, og dermed også selge til land Norge ikke selger til av humanitære årsaker. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Vi bør avfinne oss med at norsk forsvarsmateriell selges til udemokratiske land - som Saudi-Arabia og Emiratene.

Vi bør strekke oss langt for å beholde våpensamarbeidet med vår viktigste allierte, USA.

Å sette menneskerettigheter og «misforstått idealisme» over pragmatisme, skader Norge mer enn det gagner oss.

Det er kjernen i et utspill fra forsvars- og utenrikspolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, Christian Tybring-Gjedde. Han går i rette med Rødt-leder Bjørnar Moxnes, som har vært opprørt over Dagbladets avsløringer av en hemmeligholdt våpenavtale mellom Norge og USA.

Den ukjente avtalen

Dagbladet har avslørt at USA skal kunne selge norske våpen etter amerikansk eksportregelverk – og dermed selge til Saudi-Arabia, Emiratene og andre land som Norge ikke selger til på grunn av omfattende brudd på menneskerettighetene.

- Problemet her er sammensatt. Kongsberg og Raytheon samarbeider om flere prosjekter. Om Kongsberg trekker seg ut, fordi Raytheon selger til Emiratene, går Raytheon bare til noen andre. Da mister vi muligheten også til å selge til «snille» land, sier Tybring-Gjedde til Dagbladet.

- Både Kongsberg og norsk forsvarsindustri er bundet av internasjonale samarbeidsavtaler. Intensjonen til Moxnes er god, men umulig å praktisere. Se på et land som Israel – de er USAs bestevenn, men kontroversielt for Norge å selge til. Da er det aktuelt å selge via USA. USA er også vår fremste allierte, påpeker Tybring-Gjedde.

Saken skal diskuteres i Stortinget 6. september.

Kritisk til Saudi-Arabia

- Du har vært kritisk til pengestøtte til norske trossamfunn fra Saudi-Arabia spesielt. Hvorfor er det da greit om norske våpen selges til Saudi-Arabia, der politikk og religion er to sider av samme sak?

- Utfordringen her er at i det første tilfellet er det helt opp til oss selv. Kravet om religionsfrihet i de landene som gir økonomisk bistand til religiøs utøvelse / moskeer i Norge er noe vi kan beslutte nasjonalt og kun få bilaterale konsekvenser – mellom Norge og Saudi-Arabia, sier Tybring-Gjedde og utdyper:

- Med hensyn til våpeneksport er dette noe som gjøres i samarbeid med allierte – USA spesielt USA har naturlig nok en rekke andre storpolitiske hensyn å ta med hensyn til våpeneksport. USA bygger og ivaretar viktige allianser globalt, og eventuell våpeneksport er en del av dette. Norge er en underleverandør, på komponenter og delsystemer. Dersom Norge ikke aksepterer slik eksport vil ikke Norges forsvarsbedrifter kunne konkurrere andre steder enn i allierte land. Det vil imidlertid ikke være mulig for da blir enhetskomponentene og delsystemene veldig dyre samtidig som systemleverandøren – USA - vil finne andre leverandører enn den norske. USA vil da bruke den stabile leverandøren på alle systemer den selger.

REGNSKAPENE AVSLØRER: Dagbladet har funnet flere ukjente overføringer fra aktører i land uten trosfrihet i Midtøsten. Her var Tybring-Gjedde svært kritisk til Saudi-støtte. Video: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Foto: Langsem/Vedlog/Helseth. Vis mer

Utkonkurrert

Han fortsetter:

- Dermed er norsk industri utkonkurrert, samtidig som norsk militært beredskap svekkes fordi vi vil måtte anskaffe alt avansert forsvarsmateriell fra andre nasjoner uten norsk industriell deltakelse. Alt dette skyldes «globaliseringen» av forsvarsindustrien hvor stadig flere systemer er utviklet og sammensatt av komponenter i flere land, sier Tybring-Gjedde.

FIKK PENGER: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og senteret han etablerte skal ha fått millioner fra det eksperter sier er en regimetilknyttet, muslimsk organisasjon i Saudi-Arabia. Pengene ble formidlet via den profilerte Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh. Her forklarer vi saken. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Dette gjør at norsk eksportkontrollregelverk blir gradvis mindre relevant, unntatt dersom man av prinsipielle og/eller moralske grunnet er villig til å ofre norsk forsvarsindustri. Et slikt valg vil gi negative spin off-effekter for sivil industri og innen flerbruksteknologi – som droner, konsoller, hybrid og cyber.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer