Forsvarer «Debatten»: - Veldig uenig

Kritikerne var ikke nådige i sin dom over gårsdagens «Debatten»-program med Erna Solberg. NRK-programleder Espen Aas tar kollegaen Fredrik Solvang i forsvar.

FORSVARER NRK-KOLLEGA: Forfatter og journalist Espen Aas tar NRK-kollega Fredrik Solvang i forsvar. Aas er godt kjent for de fleste som programleder i «Dagsnytt 18» og «Dagsrevyen». Foto: NRK / Skjermdump
FORSVARER NRK-KOLLEGA: Forfatter og journalist Espen Aas tar NRK-kollega Fredrik Solvang i forsvar. Aas er godt kjent for de fleste som programleder i «Dagsnytt 18» og «Dagsrevyen». Foto: NRK / Skjermdump Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag kveld haglet kritikken mot NRKs «Debatten», etter at Høyre-leder Erna Solberg stilte for å spørres ut av både programleder Fredrik Solvang og seerne om aksjeskandalen.

Men måten intervjuet utartet, sto ikke til alles forventninger. Flere mente at Solvang lot Høyre-lederen slippe altfor lett unna, og sammenlikningene med Anne Lindmos talkshow satt løst.

Blant dem som reagerte var politisk rådgiver for Arbeiderpartiet, Sunniva Bjerkaas, som omtalte seansen som en «parterapitime».

- Jeg er ikke her for en parterapitime med Erna Solberg i samtale med Fredrik Solvang. Samlivet til Solberg og Finnes er ikke saken her. Hva skjer NRK «Debatten»? skrev Bjerkaas på X/Twitter.

- Veldig uenig

Nå tar forfatter og journalist Espen Aas NRK-kollegaen i forsvar. Aas er godt kjent for de fleste som programleder i «Dagsnytt 18» og «Dagsrevyen».

- Jeg er veldig uenig i karakteristikker som «pusete», «talkshow», «Lindmo» osv. Det virker som det foreligger en forutsetning hos mange om at politikerintervjuer må være aggressive og pågående. Men må de egentlig det?, skriver han på X/Twitter.

Solberg gjennomførte 17 intervjuer med pressen torsdag. Aas så veldig mange av intervjuene gjennom dagen, og forteller at han derfor ikke hadde behov for en ny runde om verken Hydro eller tidslinjer i «Debatten».

- Det var derimot mye mer interessant å høre Fredrik presse (ja, han gjorde det) på om hun tok for lett på ting, om hun føyset ting unna, skriver Aas videre.

Han understreker at han og Solvang er gode kollegaer - men at det ikke er derfor han tar Solvang i forsvar.

«LINDMO»? Høyres leder Erna Solberg og programleder Fredrik Solvang under «Debatten» på NRK torsdag kveld. Flere mener at det virket som at de så på «Lindmo». Foto: Beate Oma Dahle / NTB
«LINDMO»? Høyres leder Erna Solberg og programleder Fredrik Solvang under «Debatten» på NRK torsdag kveld. Flere mener at det virket som at de så på «Lindmo». Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

- Kanskje har vi havnet der at vi har vennet oss til at pågående intervjuer kun er skarpe og med avbrytelser. Vi skal avbryte når folk forsøker å endre tema eller ikke svarer, men gud hjelpe så mye avbrytelser jeg har hørt som virker å være for avbrytelsens skyld, skriver han og legger til:

- Er det en ting vi har fått mye kjeft for fra «vanlige folk» opp gjennom åra så er det avbrytelser. Folk vil høre hva intervjuobjekter har å si. Så finnes det selvsagt mange intervjuer som burde vært langt skarpere også. Men jeg synes altså ikke gårsdagen var et av dem.

Kommentarene hagler mot Fredrik Solvang etter at han intervjuet Erna Solberg i «Debatten». Vis mer

Flere klager

NRKs Kringkastingsråd har så langt mottatt i overkant av 30 klager på gårsdagens «Debatten». Det opplyste sekretær i Kringkastingsrådet, Erik Skarrud, overfor Dagbladet fredag morgen.

Solvang sa til Dagbladet torsdag kveld at intervjuet med Høyre-lederen aldri skulle være en utspørring.

- Dette skulle aldri være en utspørring, fra redaksjonens side. Vi kom sist i rekka av 17 intervjuer. Jeg har så stor respekt for alle de dyktige journalistkollegene som har vært i sving og gjort beinharde intervjuer med Erna Solberg i hele dag. Så stor respekt at jeg ikke ville prøve å verken gjenta eller overgå de veldig gode intervjuene som er gjort.

Solvang har like fullt forståelse for reaksjonene, sier han.

- Hvis du satt og forventet nok et revolverintervju, skjønner jeg at du blir skuffa. Men det var ikke noe poeng i at jeg skulle gjøre det, når hele dagen hennes allerede hadde bestått av det.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer