FORSVARER SEG: Pressesjefen i Det hvite hus, Sarah Sanders, forsvarte fredag usannhetene hun serverte amerikansk presse dagen etter at Donald Trump sparket daværende FBI-sjef James Comey. Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: NTB Scanpix
FORSVARER SEG: Pressesjefen i Det hvite hus, Sarah Sanders, forsvarte fredag usannhetene hun serverte amerikansk presse dagen etter at Donald Trump sparket daværende FBI-sjef James Comey. Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Fersket» i Mueller-rapporten:

Forsvarer egne løgner

Til spesialetterforsker Robert Mueller innrømmet Trumps pressesjef Sarah Sanders å ha løyet. Dagen etter Muellers rapport ble offentliggjort, forsvarer hun løgnene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Pressesjefen i Det hvite hus, Sarah Sanders, forsvarer usannhetene hun serverte amerikansk presse dagen etter at Donald Trump sparket daværende FBI-sjef James Comey.

Hun mener at meningsinnholdet i uttalelsene hun ga stemmer, til tross for at hun overfor spesialetterforsker Robert Mueller innrømmet å ha løyet.

Innrømmelsen ble kjent torsdag da Muellers 448 sider lange rapport ble delvis offentliggjort.

Hadde ikke belegg

Det var 10. mai 2017 at Sarah Sanders kom med uttalelsene hun selv innrømmer å ikke hatt noe belegg for.

Under en pressekonferanse i Det hvite hus denne dagen ble Sanders konfronterte av en reporter med en påstand om at «et stort flertall» av FBI støttet den sparkede direktøren James Comey.

«Hør her, vi har hørt fra utallige medlemmer av FBI som sier veldig forskjellige ting», parerte Sanders.

Referansen til «utallige medlemmer av FBI» var en «forsnakkelse», forklarte hun seinere til Robert Muellers spesialetterforskere.

Hun forsvarte seg med at det var en kommentar hun kom med i «kampens hete» og innrømte til slutt at hun ikke hadde noe belegg for påstanden.

Dagen etter at løgnen ble avslørt, forsvarte hun seg på amerikansk TV.

- Vanæret

- Det viktigste å ta med seg fra dette, er at meningsinnholdet er 100 prosent riktig. FBI er et bedre sted uten James Comey. Han satte seg selv i skam, og undergravde hele byrået han skulle være ansvarlig for, sa Sanders til nyhetsprogrammet CBS This Morning.

Overfor Fox News gjentok hun mye av det samme budskapet.

- Jeg erkjente at jeg forsnakket meg da jeg brukte ordet «utallige», men det er ikke usant. Poenget jeg forsøkte å komme med var at et antall både nåværende og tidligere FBI-agenter var enig med presidenten.

Deretter gikk hun til nye angrep på den tidligere FBI-direktøren.

- James Comey var en vanæret lekker som forsøkte å politisere og underminere byrået han skulle lede. Å sparke James Comey er til dags dato en av de beste avgjørelsene presidenten har fattet.

Comey-sparkingen

Da James Comey ble sparket 9. mai 2017, skapte det politisk furore i USA. Demokratene, som lenge hadde vært kritisk Comey på grunn av FBIs håndtering av Hillary Clinton-etterforskning, gikk hardt ut mot Trump.

Det samme gjorde flere republikanere.

I Muellers rapport beskriver spesialetterforskeren hendelsene rett forut for og etter sparkingen av Comey i detalj.

Pekte på viseminister

Da daværende pressesjef Sean Spicer dagen etter sparkingen skulle forsvare avgjørelsen, la Spicer ansvaret over på assisterende justisminister Rod Rosenstein.

TIL ANGREP: Donald Trump la selv ut denne videoen på sin Twitter-profil på dagen der spesialetterforsker Robert Muellers Russland-rapport legges fram. Video: Donald Trump / Twitter. Vis mer

Spicer sa at det var på bakgrunn av Rosensteins anbefaling at Trump valgte å sparke Comey. Spicer sa også at justisdepartementet og demokrater og republikanere i Kongressen hadde mistet tillit til Comey.

«Og aller viktigst», sa Spicer, og la til: «de ansatte i FBI hadde mistet tillit til sin direktør. Deretter aksepterte presidenten anbefalingen fra visejustisministeren om å fjerne James Comey fra sin posisjon».

Det er ikke slik spesialetterforsker Robert Mueller ser det. I rapporten heter det at Trump fortalte flere nære rådgivere allerede 5. mai, altså fire dager før sparkingen, at han ville sparke Comey.

Årsaken var at Comey, under en høring i Kongressen 3. mai, ikke nektet for at presidenten var under etterforskningen, ifølge rapporten.

Nektet å forsvare Trump

Da Det hvite hus etter hvert forsøkte å få Rod Rosenstein til å gå offentlig ut og fortelle at det var på bakgrunn av hans initiativ at Comey ble sparket, nektet Rosenstein.

GRILLET: President Donald Trump må snakke om både Flynn og Comey under intervjuet med NBC Nightly News. Video: CNN Vis mer

Samme dag som Trump møtte den russiske utenriksministeren og den russiske ambassadøren, ringte daværende justisminister Jeff Sessions til Det hvite hus' sjefsadvokat Don McGahn. Det samme gjorde Rod Rosenstein selv.

De ga begge uttrykk for bekymring for at det skapt et inntrykk av at det var Rosenstein som initierte sparkingen, ifølge rapporten.

Sjefsadvokaten McGahn var enig, ifølge rapporten, og fortalte at han i samråd med presseavdelingen til Det hvite hus ville forsøke å rette opp i inntrykket.

Russland-etterforskningen

Men dagen etter, 11. mai, ble Donald Trump selv intervjuet om sparkingen. Da sa han det samme til journalisten Leister Holt som han gjorde til utenriksminister Lavrov og ambassadør Kisljak dagen før, nemlig at Comey-sparkingen var på grunn av Russland-etterforskningen.

- Jeg ville ha sparket ham uavhengig av anbefalingen» sa Trump under intervjuet, og la til:

- Da jeg bestemte meg for å gjøre det, sa jeg til meg selv … jeg sa: vet du hva, denne Russland-greia med Trump og Russland er en oppdiktet historie.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer