Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvarer for ordet

Navn: Sigurd Jørgen Klomsæt Alder: 46 Yrke: Advokat

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen ganger må forvalterne av det frie ord få hjelp av andre til å gjøre jobben. Og noen ganger kan det til og med gjøres av en advokat. Som da Sigurd Klomsæt i Dagsavisen i går fyrte av en bredside mot Orkla-konsernets, og Høyres, «aksjon» for å legge ned landets nr. 2-aviser.

«Orklas evige trang etter monopol på alle områder er kvalm. Den er et uttrykk for noen av de minst tiltalende sider ved samfunnsutviklingen; profitthunger og egoisme,» skrev Klomsæt. Og han gjorde det med utgangspunkt i LOs 100-årsjubileum som symbolsk bakteppe. Klomsæt benyttet anledningen til å reflektere over hva hundreåringen virkelig har betydd for arbeiderklassens frigjøring. Klomsæt holdt 1. mai-tale i Drangedal og tok der opp de samme spørmålene.

Adressaten var tydelig påklistret artikkelen. Han heter Jens P. Heyerdahl, er Orklas mektige konsernsjef, han er også nyslått 1. mai-taler, brukseier og alle arbeideres «far» i egne øyne. Det er mulig at Heyerdahl leste artikkelen, men det er også mulig at han ga blaffen i å lese den. Han er nok mer opptatt av at Orkla styrker sin posisjon i det norske avisbildet enn av arbeiderpressens betydning for det generelle ordskiftet i Norge. Men Klomsæt visste hva han gjorde da han brukte Heyerdahl som skyteskive på vegne av den konkurranseutsatte a-pressen.

Klomsæt er forsvarsadvokaten som har gjort alt fra å hjelpe køllekastende ishockeyspillere til å få drapstiltalte medborgere frikjent. Mest oppmerksomhet oppnådde han da han overtok forsvaret i saken mot Birgitte Tengs' fetter og oppnådde full frifinnelse. Men han var flittig til stede foran mikrofonene da han forsvarte Anders Hornslien i den famøse AUF-saken, også. - At dommen blir stående er svært bekvemt for en rekke viktige mennesker som under rettssaken hadde påfallende problemer med hukommelsen, sa han den gang.

Uttalelsen forteller like mye om Klomsæts temperament som hans talegaver. Trompetisten fra Årvoll i Oslo har alltid gått i 1. mai-tog, og det er kanskje derfra han har sin plasseringsevne. For alle saker han tar i ender med bred medieomtale. Hans høye profil har alltid skaffet ham fiender.

Når han nå rykker ut til fordel for konkurranseutsatte aviser, gjør han det som privatperson. Han mener advokater skal være samfunnsengasjerte mennesker. Han har også hjertet med seg. Og det er stort, sier hans venner.