FORSVARER: Forsvarer Jens-Ove Hagen sier hans klient fortsatt nekter straffskyld, men at han er lettet over å slippe ut fra varetekt.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
FORSVARER: Forsvarer Jens-Ove Hagen sier hans klient fortsatt nekter straffskyld, men at han er lettet over å slippe ut fra varetekt. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

Forsvarer for voldtektssiktet politimann: - Han føler seg utsatt for en svertekampanje

Løslatt fra varetekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En politimann fra Buskerud siktet for voldtekt, ble i går løslatt fra varetekt. Mannen ble fredag i forrige uke varetektsfengslet i ei uke, men beslutningen ble anket, og i går bestemte lagmannsretten at han skal løslates.

- Det var en enorm lettelse for ham, sier mannens forsvarer Jens Ove Hagen til Dagbladet.

- Han synes saken er ubehagelig, og oppfatter at det blir spredt en del ryktet i lokalsamfunnet, for hvem som måtte finne det godt. Han opplever det som en svertekampanje, sier Hagen, uten at han ønsker å utdype.

- Ingen har sett sex-bilder Mannen er siktet for brudd på straffelovens paragraf 192, som lyder: «Den som har seksuell omgang med noen som er bevisstløs eller av andre grunner ute av stand til å motsette seg handlingen», og at overgrepet har skjedd ved grov uaktsomhet. Mannen er også siktet for å ha sendt bilder med seksuelt innhold til ei mindreårig jente.

Lagmannsretten påpeker i den ferske kjennelsen at det er en forskjell i siktedes og fornærmedes forklaring, som danner grunnlag for mistanke om at siktedes forklaring ikke er riktig.

Lagmannsretten påpeker imidlertid at selv om forholdet har skjedd slik fornærmede forklarer, er det ikke gitt at vilkåret om at det har skjedd mens fornærmede var bevisstløs eller ute av stand til å motsette seg handlingen, er oppfylt.

- Han er pågrepet for forhold som ligger lang tilbake i tid. Den påståtte voldtekten skal ha skjedd for 3,5 år siden, sier Hagen til Dagbladet.

Det påståtte forholdet der mannen skal ha sendt bilder av seksuell karakter til en mindreårig jente, skjedde høsten 2014. Politimannen ble imidlertid løslatt av Borgarting lagmannsrett fordi de ikke fant skjellig grunn til mistanke mot politimannen. Lagmannsretten skriver i sin kjennelse om løslatelse at det ikke foreligger sannsynlighetsovervekt for at mannen har begått handlingene han er siktet for.

Blant annet heter det i kjennelsen at ingen av vitnene har sett det aktuelle bildet, som heller ikke er funnet.

Voldtektssiktelsen mot politimannen kom etter at mannen ble anmeldt av en kvinne for å ha sendt de seksualiserte bildene. Under et avhør i denne saken, kom det fram opplysninger som førte til at Spesialenheten for politisaker siktet mannen for voldtekt. Forholdet er altså ikke anmeldt av fornærmede selv.

- Bør henlegges Forsvarer Jens Ove Hagen mener saken mot mannen bør henlegges, og påpeker at lagmannsrettet «meget sjeldent ikke finner skjellig grunn til mistanke».

- Vi håper at saken kan blir avsluttet, sier han.

Spesialenheten har ransaket både hjemme hos mannen, og på arbeidsplassen. Forsvarer Jens-Ove Hagen har fortalt at den siktede har gitt etterforskerne full tilgang til datamaskin og mobiltelefon. Ifølge Storeng i Spesialenheten er det fortsatt en del vitner som skal avhøres. De elektroniske sporene er viktige i Spesialenhetens etterforskning.

- De har fortsatt dette bevismaterialet. Grunnlaget for bevisforspillelse og manipulasjon, som ble tatt opp i tingretten, er ikke behandlet nå, sier Hagen.

Politimannen ble etter varetektsfengslingen suspendert fra sin stilling i Nordre Buskerud politidistrikt. Løslatelsen påvirker heller ikke suspensjonen.

- Selv om lagmannsretten kom fram til et annet resultat enn tingretten, opprettholder vi siktelsen mot mannen. Vi mener mistanken ikke er svekket. Vi mener også å ha bevis nok til at det er skjellig grunn til mistanke. Derfor fortsetter vi etterforskningen med full styrke, sier Marit Oliver Storeng, etterforskningsleder ved Spesialenheten til Drammens Tidende.

IKKE ENDRET SEG: Etterforskningsleder Marit Oliver Storeng i Spesialenheten sier siktelsen og etterforskningen mot mannen oppprettholdes, selv om lagmannsrettet mener det ikke er grunn til skjellige mistanke mot den voldtektssiktede politimannen.


Foto: Trym Mogen/Dagbladet
IKKE ENDRET SEG: Etterforskningsleder Marit Oliver Storeng i Spesialenheten sier siktelsen og etterforskningen mot mannen oppprettholdes, selv om lagmannsrettet mener det ikke er grunn til skjellige mistanke mot den voldtektssiktede politimannen. Foto: Trym Mogen/Dagbladet Vis mer