MÅ BLI FLINKERE: Parlamentarisk leder i Frp, Harald Tom Nesvik, sier partiet må bli flinkere til å følge opp og redegjøre for reiser og delegasjonsarbeid. Samtidig sier han at hans klare råd er at alle skal følge PSTs råd. 

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MÅ BLI FLINKERE: Parlamentarisk leder i Frp, Harald Tom Nesvik, sier partiet må bli flinkere til å følge opp og redegjøre for reiser og delegasjonsarbeid. Samtidig sier han at hans klare råd er at alle skal følge PSTs råd. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Forsvarer Frp-kollega: - Dette må nok tilskrives litt uerfarenhet

Tor André Johnsen signerte russisk resolusjon - tross advarsler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er viktig å huske på at Johnsen er vara til OSSEs parlamentarikerforsamling og en fersk stortingsrepresentant. Dette må nok tilskrives litt uerfarenhet, sier Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik til Dagbladet.

I dag skriver VG om stortingsrepresentant Tor André Johnsen fra Hedmark. Ifølge avisa har han blitt advart av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) to ganger om for nær omgang med den russiske ambassaden. I tillegg problematiseres det i saken at Johnsen i OSSE-sammenheng jobbet aktivt for å få den norske delegasjon til å støtte et omstridt, russisk forslag om europeisk sikkerhetspolitkk.

Uproblematisk innhold Den russiske resolusjonen «The Fight Against Terrorism» ble ikke støttet av noen av de andre i delegasjonen. Johnsen ble ifølge VG advart av delegasjonsleder Geir Jørgen Bekkevold om å signere resolusjonen, men gjorde nettopp det, og ble også medforslagsstiller.

- Jeg har lest resolusjonsteksten i ettertid, og teksten i seg selv er uproblematisk. Men sett i lys av situasjonen i Ukraina og det overgrepet som skjedde der fra russisk side, blir situasjonen en annen. Å ikke skjønne at det er en del av vurderinga kan man kritisere, sier Nesvik til Dagbladet.

Det hele skjedde like etter at annekteringen av Krim var en realitet, og det var kamper mellom russiskse separatister og ukrainske styrker. Europa og Vesten innførte økonomiske sanksjoner. Resten av delegasjon mente Russland forsøkte å vri oppmerksomheten bort fra annekteringen med denne resolusjonen.

Nesvik sier til Dagbladet at denne resolusjonen ikke ble behandlet i partiet. Han sier Frp også de siste åra har hatt en orientering om aktuelle reiser på partiets gruppemøter. Ifølge Nesvik skal de her diskutere delegasjonsarbeid.  

- På hvert gruppemøte ber jeg representantene redegjøre for reiser og delegasjonsarbeid. Ingen ting av dette har gruppa blitt orientert om.

- Vi som gruppe skal diskutere gjennom innspill. Denne politiske gjennomgangen er noe vi må bli enda flinkere til. I noen sammenhenger så kan ting glippe. Den type resolusjoner må gås gjennom med gruppa, sier Nesvik.

Han opplyser at han ikke kjente til resolusjonen i forkant av møtet, men snakket med Johnsen og leste teksten i etterkant.

Storm i et vannglass Om de to møtene som PST skal ha hatt med Johnsen, mener Nesvik det er i ferd med å bli en storm i et vannglass.

- PST har hatt to møter med samme person. Det tror jeg andre representanter har hatt også. Jeg har hatt mange møter med PST. PST gir en anbefaling, men kan ikke gi noe pålegg. Hver enkelt representant må vurdere hver for seg, men min soleklare anbefaling er at råd fra PST skal følges, sier han.

I VGs sak kommer det fram at Johnsen har hatt sosial omgang og mye kontakt med personer i den russiske ambassaden. Hamar Arbeiderblad skrev først i april at PST og Johnsen hadde vært i møte for å diskutere hans kontakt med den russiske ambassaden.

- Partiet vet ikke hvem som blir invitert. Det kan være i forbindelse med årsmarkeringer og liknende, og vi vet ikke hvem som møter hvem.

Nesvik ønsker ikke å kommentere hva som eventuelt har kommet fram i møter mellom han og PST eller eventuelle møter PST har hatt med andre i Frps stortingsgruppe. Han vil heller ikke kommentere om partier har reagert overfor Johnsen.

- Jeg kommenterer ikke interne saker, sier han til Dagbladet.

PST ønsker ikke å kommentere om de har vært i kontakt med Johnsen, men sier de har hatt flere tilfeller hvor de har advart stortingsrepresentanter mot sosial omgang med ambassadeansatte.

- Jeg har ingen ting å skjule og har ikke gjort noe ulovlig. Jeg har kun åpen og offisiell kontakt med andre nasjoner og ambassader, på et lavere politisk nivå, i regi av mitt verv som stortingsrepresentant, skriver Johnsen i en generell kommentar til avisen.

ADVART AV PST: Tor André Johnsen, stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet. 

 Foto: Mimsy Møller / Samfoto
ADVART AV PST: Tor André Johnsen, stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet. Foto: Mimsy Møller / Samfoto Vis mer