Forsvarer Guantanamo-leiren

Donald Rumsfeld mener at USAs fangeleir på Cuba har reddet liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): Nesten 1000 nordmenn har protestert mot USAs utenrikspolitikk under forsvarsminister Donald Rumsfelds besøk i Stavanger. Krenking av menneskerettigheter på Guantanamo-basen har vært blant demonstrantenes viktigste temaer. Amnesty helte nylig bensin på bålet ved å sammenligne terrorist-fangeleiren på Cuba med sovjetiske Gulag.

På en pressekonferanse i Nato-basen på Jåttå i går forsvarte Rumsfeld den beryktede leiren, ifølge flere medier.

- Guantanamo har gitt et sikkert og trygt miljø for George W. Bushs mål om at fangene som ble tatt etter at 3000 amerikanere ble drept 11. september 2001, skal behandles humant. Det man har fått av opplysninger fra fangene der, har spart liv i USA og andre land, mener Rumsfeld.

- Ingen vil stenge

- Vi har tatt åtte til 12 personer som ønsket å drepe folk i forskjellige land.

USAs forsvarsminister understreker at det ikke er aktuelt å stenge fangeleiren på Cuba.

- Jeg kjenner ikke noen i regjeringen som har tenkt å stenge Guantanamo. Det har vært hundrevis av folk fra media der, og Røde Kors har vært der jevnlig. Det er beklageligvis en av nødvendighetene av verden vi lever i, men de som har ansvaret for fangene gjør jobben på en profesjonell og human måte, hevder forsvarsministeren.

Han skrev i går under en avtale med Kristin Krohn Devold om fortsatt forhåndslagring av amerikanske våpen i Norge, om enn i betraktelig mindre omfang enn tidligere. Nordområdene er fortsatt viktige for USA, bedyret han.

SKRØT: Donald Rumsfeld skrøt av Kristin Krohn Devold og Norge. Foto: Scanpix
SKRØT: Donald Rumsfeld skrøt av Kristin Krohn Devold og Norge. Foto: Scanpix Vis mer

Donald Rumsfeld skrøt voldsomt av Norge og hans vertinne, Kristin Krohn Devold. Så stakk han ut bakveien fra Natobasen, og slapp dermed å møte de rundt 50 demonstrantene som sto utenfor hovedporten og ropte slagord.

• Les også: - En vakker dag i Norge

AVTALE: De to forsvarsministrene underskrev en avtale om å redusere antallet amerikanske militære forhåndslagre i Norge.