Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

LUKKET MØTE PÅ STORTINGET

Forsvarer hemmeligholdet

- Det hemmelige møtet var basert på den graderte rapporten som alle er enige om at skal være gradert, sier forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide.

NØDVENDIG: Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) mener det var nødvendig å lukke dagens stortingsmøte om Riksrevisjons rapport. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
NØDVENDIG: Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) mener det var nødvendig å lukke dagens stortingsmøte om Riksrevisjons rapport. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi utdypet en del som vi også utdypet på den lukkede høringen. Så får vi en åpen debatt i salen her i morgen, sier forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide etter at det lukkede 150 minutters møtet i Stortingets kinosal ble avsluttet i formiddag.

To dokumenter

- Det er to forskjellige dokumenter, det er viktig å være klar over. Det ene er Riksrevisjonens graderte rapport, den mener alle skal være gradert. Så hadde Riksrevisjonen et ønske om å lage ytterligere et ugradert sammendrag, som vi også ønsket å bidra til Innstillingen fra komiteen og møtet i dag handlet om den store rapporten, som alle er enige om at skal være hemmelig, fordi den inneholder mye detaljert informasjon, sier Ine Marie Eriksen Søreide.

Stortingets fulle rett

Ap-leder Jonas Gahr Støre hevdet tidligere i dag at det hadde vært unødvendig å lukke stortingsmøtet. Til det sier Høyres forsvarsminister:

- Så lenge Stortinget beslutter at de lager en innstilling med gradert informasjon så er det naturlig at man har en arena for å diskutere det. Det er ikke uvanlig. Det er sitater fra den lukkede høringen og deler fra den graderte rapporten til Riksrevisjonen som dannet grunnlag for tilleggsinnstillingen som komiteen lagde. Det er komiteen og Stortinget i sin fulle rett til når vi skal diskutere gradert informasjon, sier Ine Marie Eriksen Søreide.

Tilstanden i 2017

Hun får støtte fra justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen:

- Når vi først har en lukket behandling, så kan vi også bidra med å gi informasjon til Stortinget som vi ikke kan gjøre under ordinær stortingsbehandling. Det er svært nyttig, for da blir man bedre informert om hvordan tilstanden er i dag, sier Frp-statsråden.

- Tilstanden nå i 2017 er en helt annen enn den var med det tidsbildet som ble laget av Riksrevisjonen i 2015. Det er veldig viktig å formidle. Når man da også har en lukket høring, som i dag. så har vi muligheten til å være mer konkrete om sikkerheten, sier Per-Willy Amundsen.

Gamle faller ut

Forsvarsministeren påpeker at prosessen med objektsikring er dynamisk.

- Det er viktig å understreke at det fortsatt vil være ting å gjøre fordi trusselbildet endrer seg, nye objekter kommer inn og gamle faller ut. Det er en dynamisk prosess som gjør at det tidvis vil være objekter som ikke har en plan, men det betyr ikke at de ikke kan sikres. Og det er en viktig forskjell, sier forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide.

Hele Norges coronakart