Forsvarer i Tranby-saken hevder Malthe-Sørenssen prøvde å lure ham med svensk kilde

Skal ha prøvd å skaffe den drapsdømte enka i Tranby-saken alibi.

HEVDET HAN SATT PÅ KILDE: Tidligere journalist Geir Selvik Malthe-Sørenssen (t.v) tok kontakt med advokat Anders Westeng som er forsvarer for enka i Tranby-saken. Foto: Khan Farooq / Scanpix
HEVDET HAN SATT PÅ KILDE: Tidligere journalist Geir Selvik Malthe-Sørenssen (t.v) tok kontakt med advokat Anders Westeng som er forsvarer for enka i Tranby-saken. Foto: Khan Farooq / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 13. januar 2015 startet rettssaken mot norsk-polske Helena Asheim som var tiltalt for å ha tatt livet av sin mann, Frontline-direktør Per Gunnar Asheim (57) på Tranby utenfor Drammen.

Den tidligere rederidirektøren ble 27. mars 2013 funnet død i en utbrent BMW på en parkeringsplass på Tranby.

Aktor mente at enka dopet ned mannen, plasserte ham i BMW-kabrioleten og satte fyr på kjøretøyet. Ifølge aktoratet drepte enka ektemannen på grunn av den opprivende barnefordelingssaken de var i.

Mens hun ville ha delt omsorg for de tre yngste barna, ville han at de skulle plasseres i fosterhjem hos hans familie på Vestlandet.

Fikk melding på telefonsvarer I midten av januar, noen dager ut i Tranby-rettssaken, skal den drapsdømte enkas forsvarer Anders Westeng ha fått en melding på mobilsvareren med beskjed om å ringe tilbake.

- Etter endt dag i Drammen tingrett kjørte jeg og min kollega Hilde Ims tilbake til Oslo. Jeg ringte opp personen som introduserer seg selv som frilansjournalist og forteller oss om at han vet at min klient er uskyldig, forteller Westeng til Dagbladet.

Informasjonen var oppsiktsvekkende for forsvarerne som hele tiden har ment at Frontline-direktøren tok livet av seg selv og plantet bevis for å få kona drapsdømt.

Dagbladet har fått tilgang på dokumentasjon som viser hvordan Malthe-Sørensesen hevder han har en kilde som sitter på informasjon om Tranby-drapet.

Sender personopplysninger 14. januar 2015, andre dag i rettssaken, og en dag før forsvarerne til Asheim blir oppringt av Malthe-Sørenssen, tikker det inn en melding med personnummeret til Helena Asheim på en svensk bruktbilselgers (51) mobil. Tekstmeldingen har Dagbladet har fått se.

DØMT TIL 21 ÅRS FENGSEL: 54 år gamle Helena Asheim, enka etter Frontline-direktør Per Gunnar Asheim (57), er dømt til 21 års fengsel for overlagt drap. Tegning: Fedor Sapegin / Dagbladet
DØMT TIL 21 ÅRS FENGSEL: 54 år gamle Helena Asheim, enka etter Frontline-direktør Per Gunnar Asheim (57), er dømt til 21 års fengsel for overlagt drap. Tegning: Fedor Sapegin / Dagbladet Vis mer

Bruktbilselgeren er den samme personen som Malthe-Sørenssen ba om å spille den fiktive agenten «Gunnar» for å lure spiondømte Arne Treholt og hans forsvarer Harald Stabell.

- Geir ringte meg og spurte om jeg kjente til Tranby-saken. Han mente det var en veldig interessant sak med bare indisier og mangel på beviser, hevder svensken.

I tillegg til personnummeret, har Dagbladet fått se en tekstmelding med opplysninger om når enka ble registrert i Norge og hennes tidligere polske navn.

Meldingen er sendt fra Malthe-Sørenssens nummer til den svenske 51-åringen.

- Personopplysningene skulle brukes til å skaffe mest mulig informasjon om den drapsdømte enka i Polen, hevder 51-åringen.

Ba om å få møte svensken Forsvarer Westeng er nysgjerrig, men skeptisk til informasjonen som han har fått høre.

- Informasjonen hans virket ikke veldig sannsynlig. Saken hadde blitt etterforsket i nesten to år, og det var flere titalls vitner som hadde blitt avhørt, men det var likevel ingen av dem som hadde observert den avdøde på parkeringsplassen der han ble funnet død.

- Likevel ville jeg ikke stenge døra helt hvis jeg så at dette var et tips som kunne brukes i framtida, sier Westeng.

Westen forteller at Malthe-Sørenssen over telefon hevder at han og den svenske kilden hadde sett et nyhetsinnslag av Tranby-saken på tv. I samtalen skal svensken ha betrodd seg til Malthe-Sørenssen om at han var til stede i Lier hvor Per Gunnar Asheim ble funnet død i sin utbrente bil.

Tranby-saken

* Frontline-direktør Per Gunnar Asheim (57) ble funnet død i en utbrent bil på Tranby i Lier 27. mars 2013.

* Hans da 52 år gamle kone, Helena Asheim, ble tiltalt for overlagt drap, samt familievold og påvirkning av vitner.

* Rettssaken mot henne startet i Drammen tingrett i januar 2015. Aktoratet krevde 21 års fengsel, mens forsvaret ba om frifinnelse for drap og påvirkning av vitner.

* 6. mars 2015 ble Asheim frikjent for drap, men dømt til tre år og seks måneders fengsel for familievold og påvirkning av vitner.

* Hun ble også dømt til å betale 90.000 kroner i erstatning og oppreisning til sine fem barn.

* Helena Asheim har sittet i varetekt siden hun ble pågrepet og siktet i mars 2013. * Riksadvokaten anket tingrettsdommen, som kom opp til ny full behandling i Borgarting lagmannsrett i Oslo tirsdag 13. oktober 2015.

* 24. november 2015 ble hun kjent skyldig i overlagt drap.

* 4. desember ble Asheim dømt til fengsel i 21 år av Borgarting lagmannsrett. Få timer seinere varslet forsvarerne at dommen ankes til Høyesterett.

(NTB)

Forsvareren ønsket å snakke med kilden, men Malthe-Sørenssen skal ha ment at det ikke gikk fordi svensken var i området i forbindelse med noe kriminelt og ikke ønsket å bli tatt av politiet, hevdet Malthe-Sørenssen, ifølge Westeng.

- Samtidig henviste han til kildevernet og ønsket å beskytte denne kilden, hevdet han. Jeg fortalte ham at dette måtte ettergås av politiet. Det at vi fikk tilgang til denne informasjonen midt under rettssaken gjorde at den ikke kunne brukes med mindre det ble foretatt et politiavhør av denne svensken, sier Westeng.

Spurte om å få tilsendt bevis I samtalene var det likevel flere krimtekniske spørsmål som Malthe-Sørenssen skal ha stilt som fanget Westengs interesse. Asheim røyket, og det ble funnet sigaretter med hans DNA på rundt den utbrente bilen.

- Malthe-Sørenssen ville vite om jeg kunne sende bilder av sneipene slik at han kunne undersøke om de var tråkket på eller stammet fra et askebeger. Politiet mener at sneipene var plantet der av vår klient.

Westeng sendte ikke over noen bilder eller annet etterforskningsmateriale til Malthe-Sørenssen, og etter den siste telefonen ble det stille for en stund.

- Denne typen informasjon kan lett verifiseres. Saken ble massivt undersøkt av politiet og det var ingen svensk person som hadde vært på åstedet. Derfor bestemte vi raskt for å henlegge dette sporet, sier han.

«Skal forsøke å få tak i vitnet» Tirsdag 27. januar får Westeng en e-post fra Malthe-Sørenssen.

I korrespondansen, som Dagbladet har fått tilgang til, står det:

«Hei, vi snakket sammen for ei tid vedr. mulig vitne i din sak for Helena Asheim. Har siden fulgt opp saken nøye og diskutert mye m en tidligere krim tekniker som er venn av meg. Jeg er oppriktig redd for at det kan skje et justismord her.»

FUNNET I UTBRENT BIL: Per Gunnar Asheim (57) ble om morgenen 27. mars 2013 funnet i konas utbrente bil, som sto på en parkeringsplass på Tranby. Foto: POLITIET
FUNNET I UTBRENT BIL: Per Gunnar Asheim (57) ble om morgenen 27. mars 2013 funnet i konas utbrente bil, som sto på en parkeringsplass på Tranby. Foto: POLITIET Vis mer

Videre følger det en liste med spørsmål som Malthe-Sørenssen stiller i forbindelse med etterforskningen. Alt fra om det er tatt kullos-prøver av den avdøde, til om bilen var låst og hvor bilnøklene var. Hele meldingen kan leses i fakismilen under.

Svaret Malthe-Sørenssen fikk tilbake fra Westeng var at alle etterforskningsskritt som han pekte på i e-posten var relevante og gjennomført.

I svaret står det:

«Alle svar er i tiltaltes favør. Jeg er selvsagt fortsatt veldig interessert i å komme i kontakt med det vitnet som du nevnte...»

Malthe-Sørenssen svarer med at han skal jobbe med å få tak i vitnet.

«Jeg skal fortsette med å forsøke å få tak i vitnet. Men har også noen andre mulige innspill, du kunne ikke i den forbindelse gi meg svar på de spørsmålene jeg stilte. Skal ikke bruke d til noe annet enn å konferere med en ex krim teknikker blant annet. Kan være det kan gi deg noen gratis innspill.

Mvh Geir»

FORSVARER DRAPSDØMT ENKE: 
Forsvarene Anders Westemg og Hilde Marie Ims forsvarer drapsdømte Helena Asheim. Foto: Scanpix
FORSVARER DRAPSDØMT ENKE: Forsvarene Anders Westemg og Hilde Marie Ims forsvarer drapsdømte Helena Asheim. Foto: Scanpix Vis mer

Westeng svarte aldri på den siste meldingen, sier han til Dagbladet.

Prøvde å komme i kontakt med hushjelpen Den drapsdømte enkas elleve år yngre kusine jobbet som hushjelp i parets hjem og var hjemme i huset da Asheim ble funnet død. Hun ble siktet i saken for å ha forsøkt å skjule beviser, og skulle etter planen vitne i Drammen tingrett, men møtte aldri opp.

Den svensken bruktbilselgeren hevder han fikk beskjed av Malthe-Sørenssen om å finne et alibi som kunne styrke den da drapstiltaltes enkas troverdighet.

- Han ville at jeg skulle benytte meg av mine kontakter i Polen for å komme i kontakt med hushjelpen for å finne ut av hvilken informasjon hun hadde om saken, sier bruktbilselgeren, som selv har bodd flere år i Polen.

Når Dagbladet spør bilselgeren om hva Malthe-Sørenssen skulle med denne informasjonen forteller han at det var for å konstruere bevis som forsvarerne kunne bruke.

- Geir ønsket å selge denne informasjonen til den drapstiltalte. Mannen hennes var jo direktør med millionlønn og hun skulle sitte igjen med flere millioner i forsikringspenger hvis han døde. Jeg har aldri hatt noe mer denne saken å gjøre og har heller ikke undersøkt noe som helst, hevder svensken.

- Jeg er forbanna På spørsmål til forsvarer Westeng om Malthe-Sørenssen noen gang spurte om penger for sine falske opplysninger, er svaret nei.

- Han har heldigvis aldri spurt meg om penger, og det er jeg glad for. Ingenting av det som har kommet fram nå har blitt brukt i saken, og jeg hadde helt glemt disse opplysningene før Dagbladet kom med dem. I denne saken fikk vi mange tips, og jeg har før nå aldri koblet Geir Selvik Malthe-Sørenssen til denne frilansjournalisten som tilbudte seg opplysninger.

- Jeg er forbanna. Han har prøvd å lure meg, men jeg er glad over at han ikke klarte det. Jeg visste ikke engang hvem Geir Selvik Malthe-Sørensen var før i forrige måned, sier han og sikter til avsløringene hvor Treholt-forfatteren har blitt avslørt for omfattende juks.

SENDTE TEKSTMELDING: Dette er blant meldingene som Malthe-Sørenssen sendte den svenske bruktbilselgeren. Foto: Faksimile
SENDTE TEKSTMELDING: Dette er blant meldingene som Malthe-Sørenssen sendte den svenske bruktbilselgeren. Foto: Faksimile Vis mer

Dagbladet har fått kontakt med Malthe-Sørenssen, som oppholder seg på ukjent adresse i utlandet.

Han ønsker ikke å kommentere saken og henviser til sin forsvarer Trygve Staff.

- Min forståelse er at denne saken inneholder veldig mye mer enn hva det kan se ut som fra utsiden. Det Dagbladet besitter av informasjon i tilkytning til Asheim, har jeg ingen kommentar til, sier Staff til Dagbladet.

SENDTE MAIL TIL FORSVARER: Malthe-Sørenssen stilte forsvarer Anders Westeng spørsmål relatert til politietterforskningen av Tranby-saken. Foto: Faksimile.
SENDTE MAIL TIL FORSVARER: Malthe-Sørenssen stilte forsvarer Anders Westeng spørsmål relatert til politietterforskningen av Tranby-saken. Foto: Faksimile. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer