Otta-drapene

Forsvarer: - Ingen planer om nye avhør

Spørsmålet om straffskyld har den drapssiktede ikke tatt stilling til så langt.

DOBBELTDRAP: Et eldre ektepar ble mandag drept på Otta i Gudrandsdalen. Her er kriminalteknikere ved åstedet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
DOBBELTDRAP: Et eldre ektepar ble mandag drept på Otta i Gudrandsdalen. Her er kriminalteknikere ved åstedet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Forsvareren til den dobbeltdrapssiktede mannen i 40-åra sier at det, så langt han kjenner til, ikke er noen planer om nye avhør. Det er opp til politiets etterforskning.

- Nå kjører politiet sitt tekniske løp, så vil det bli et sakkyndige-løp, sier advokat Anders Bjørnsen til Dagbladet.

ADVOKAT: Anders Bjørnsen representerer den siktede etter dobbeltdrapet på Otta. Foto: Privat
ADVOKAT: Anders Bjørnsen representerer den siktede etter dobbeltdrapet på Otta. Foto: Privat Vis mer

Så langt har den siktede vært i ett avhør med politiet. Det skjedde onsdag. Da rådet advokat Bjørnsen sin klient til ikke å ta stilling til spørsmålet om straffskyld. Noen ny mulighet til å ta stilling til det spørsmålet har han ikke fått, da det ikke har vært flere avhør.

Spørsmål om tilregnelighet

Det var Herma Gjetsund og Odd Gjetsund, født i henholdsvis 1939 og 1934, som ble drept på Otta mandag.

Et spørsmål om straffskyld vil i dette tilfellet være tett knyttet til spørsmålet om tilregnelighet, understreker advokaten.

- Spørsmålet om straffskyld er knyttet til spørsmålet om tilregnelighet, og det er ikke så lett for ham å ta stilling til selv, sier forsvarer Bjørnsen.

TILFELDIG: Handlingen framstår som et resultat av psykisk helse, forteller siktedes forsvarer Anders Bjørnsen. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet.
TILFELDIG: Handlingen framstår som et resultat av psykisk helse, forteller siktedes forsvarer Anders Bjørnsen. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet. Vis mer

Tilregnelighet vil avgjøres av retten, etter at en sakkyndig-rapport er utarbeidet. Retten må ikke følge konklusjonen fra sakkyndig-rapporten, og det er noen eksempler på at så ikke er gjort, blant annet i Anders Behring Breiviks rettssak i 2012. Der kom to ulike rapporter fra sakkyndige til ulik konklusjon.

Som oftest kommer retten til samme konklusjon som de sakkyndige.

- Det vil nødvendigvis bli en sakkyndigvurdering, sier Bjørnsen.

Til NRK har advokat Bjørnsen uttalt at handlingen «framstår som et resultat av psykisk helse og rene tilfeldigheter».

- Tilfeldig

- Hvem det går utover, framstår som tilfeldig, sier forsvareren til Dagbladet.

Om drapene ville skjedd uansett, har han ingen formening om. Det som er klart, er at psykisk helse har spilt inn sier advokaten.

Bjørnsen er ikke kjent med noen umiddelbare planer om nye avhør av sin klient.

Siktede har vært i kontakt med politiet tre ganger tidligere, men vedkommende er ikke registrert med andre straffesaker.

Det er imidlertid kjent at siktede har en lengre historie med psykiatri. Han har hatt mer eller mindre vedvarende kontakt med helsevesenet de siste 20 åra.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer