Jack Ma på heistur med Dagbladet:

Forsvarer Kinas sosiale overvåkingssystem - nå skal han selge norsk laks

Multimilliardæren Jack Ma skal selge norsk laks. Han har også en viktig rolle i systemet som rangerer kinesere ut fra hvor gode borgere de er.

I SHANGHAI: Norsk laks var i fokus under arrangementet i Shanghai i dag, der Jack Mas (i midten med lilla slips) var tilstede sammen med det norske kongeparet. Foto: Bjørn Langsem
I SHANGHAI: Norsk laks var i fokus under arrangementet i Shanghai i dag, der Jack Mas (i midten med lilla slips) var tilstede sammen med det norske kongeparet. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SHANGHAI (Dagbladet): Det norske kongeparet kastet i dag glans over signeringen av en stor avtale mellom den norske lakseprodusenten Marine Harvest og Kinas internettgigant Alibaba.

Marine Harvest skal selge frossenlaks til sushimarkedet gjennom kanalen.

Men data fra Alibaba brukes også i kinesiske myndigheters nye pilotprogram for masseovervåking, der innbyggerne rangeres ut fra hvor gode borgere de er.

En dårlig score kan straffes med alt fra reiseforbud til seint internett eller utestengelse fra skoler. Systemet er en av hovedårsakene til at menneskerettighetsorganisasjoner mener situasjonen i Kina beveger seg i feil retning.

Grunnleggeren av Alibaba, Jack Ma, var også til stede på arrangementet i går.

- Jeg har lest nyheter fra utenfor Kina om sosial kreditt-systemet, og da ble jeg sjokkert. Det de snakker om er ikke det samme som vi snakker om, sier Ma, som har tjent seg styrtrik på Alibaba og nå er en av Kinas aller rikeste.

Forsvarer systemet

Han hadde i utgangspunktet ikke åpnet for spørsmål fra pressen, men sa høflig ja til at Aftenposten og Dagbladet fikk dele heis med ham, fra toppetasjen på luksushotellet W til garasjeanlegget, der en ventende sort bil plukket ham opp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer