I SHANGHAI: Norsk laks var i fokus under arrangementet i Shanghai i dag, der Jack Mas (i midten med lilla slips) var tilstede sammen med det norske kongeparet. Foto: Bjørn Langsem
I SHANGHAI: Norsk laks var i fokus under arrangementet i Shanghai i dag, der Jack Mas (i midten med lilla slips) var tilstede sammen med det norske kongeparet. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Jack Ma på heistur med Dagbladet:

Forsvarer Kinas sosiale overvåkingssystem - nå skal han selge norsk laks

Multimilliardæren Jack Ma skal selge norsk laks. Han har også en viktig rolle i systemet som rangerer kinesere ut fra hvor gode borgere de er.

SHANGHAI (Dagbladet): Det norske kongeparet kastet i dag glans over signeringen av en stor avtale mellom den norske lakseprodusenten Marine Harvest og Kinas internettgigant Alibaba.

Marine Harvest skal selge frossenlaks til sushimarkedet gjennom kanalen.

Men data fra Alibaba brukes også i kinesiske myndigheters nye pilotprogram for masseovervåking, der innbyggerne rangeres ut fra hvor gode borgere de er.

En dårlig score kan straffes med alt fra reiseforbud til seint internett eller utestengelse fra skoler. Systemet er en av hovedårsakene til at menneskerettighetsorganisasjoner mener situasjonen i Kina beveger seg i feil retning.

Grunnleggeren av Alibaba, Jack Ma, var også til stede på arrangementet i går.

- Jeg har lest nyheter fra utenfor Kina om sosial kreditt-systemet, og da ble jeg sjokkert. Det de snakker om er ikke det samme som vi snakker om, sier Ma, som har tjent seg styrtrik på Alibaba og nå er en av Kinas aller rikeste.

Forsvarer systemet

Han hadde i utgangspunktet ikke åpnet for spørsmål fra pressen, men sa høflig ja til at Aftenposten og Dagbladet fikk dele heis med ham, fra toppetasjen på luksushotellet W til garasjeanlegget, der en ventende sort bil plukket ham opp.

På vei ned kom han med et varmt forsvar for sosial kreditt-systemet, som han deltar i via sitt selskap Sesame Credit.

- Vi vil først forsikre oss om at systemet kan hjelpe alle dem som gjør gode ting, med en god bakgrunn, sier Ma.

Selskapet hans, Sesame Credit, driver med kredittvurdering og et lojalitetsprogram. Kundene får en score basert på blant annet oppførsel i sosiale medier og kjøp på nettsida eller deres løsning for mobilbetaling.

Det er ett av åtte selskaper som deltar i pilotprosjektet for vurdering av kinesiske borgere, som ifølge kinesiske myndigheter skal være ferdig utviklet innen 2020.

- Trenger systemet

Ma reagerer på hvordan systemet er omtalt i USA og andre vestlige land.

- Der er dette framstilt som det er snakk om å kontrollere folk, og slike ting. Vi bygger et tillitssystem. Slik det er i Kina nå, får jeg ikke lånt penger selv om jeg er en bra fyr. Det gjelder mange små bedrifter og mange unge mennesker. De har faktisk kredittverdighet, men bankene gir bare penger til store selskaper, sier Ma.

Han mener systemet vil være til hjelp for små selskaper som trenger finansiering eller unge som behøver lån til å kjøp hus eller bil.

- Men jeg tror vi også må bygge opp et system som er nyttig for samfunnet slik at alle kan gjøre det bedre. Jo flere gode ting du gjør, jo mer gir systemet deg gode ting. Dette er å bygge opp et tillitssystem, som dette samfunnet trenger. Ellers stoler ikke folk på hverandre, sier Ma.

Multimilliardæren svarer rolig på spørsmålene, men er omgitt av fire sikkerhetsvakter inne i den lille heisen.

- Kan regjeringen bruke deres system til å overvåke folk?

- Vi prøver å overbevise regjeringen om å bruke vårt system. Myndighetene trenger oss faktisk ikke, sier Ma, før heistiuren er over og han setter seg inn i en ventende bil.