Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terje Erlid

Forsvarer kjendislegen

Den profilerte legen Terje Erlid ble slaktet av Helsetilsynet for behandlingen han ga dødssyke Teo Otto Buvik (10 måneder). Nå tar faren Erlid kraftig i forsvar.

FORSVARER ERLID: Sønnen til Tor Otto Buvik hadde en dødelig sykdom, og ble fraktet fra Thailand til Norge for behandling. Gutten døde seinere. Legen Terje Erlid, som fraktet babyen, fikk advarsel og kritikk av Helsetilsynet for jobben. Men faren forsvarer legen.
Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
FORSVARER ERLID: Sønnen til Tor Otto Buvik hadde en dødelig sykdom, og ble fraktet fra Thailand til Norge for behandling. Gutten døde seinere. Legen Terje Erlid, som fraktet babyen, fikk advarsel og kritikk av Helsetilsynet for jobben. Men faren forsvarer legen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi visste vi ville miste sønnen vår, sier Tor Otto Buvik (55) fra Skedsmokorset.

- Men hadde det ikke vært for Terje Erlid hadde sønnen vært død, lenge før han faktisk døde.

Buvik er faren til ti måneder gamle Teo Otto Buvik, babyen som er omtalt – anonymt – i det siste vedtaket Helsetilsynet har fattet mot den profilerte Harstad-legen Terje Erlid (69).

Dagbladet avdekket nylig at den profilerte og erfarne legen, som har bygget opp en lukrativ virksomhet med å frakte hjem nordmenn som havner i trøbbel i utlandet, både har blitt fratatt autorisasjonen til å jobbe som lege og har mottatt flere advarsler av Helsetilsynet.

Fraktet baby

I den siste tilsynssaken mot Terje Erlid får virksomheten hans med hjemtransport av pasienter fra utlandet slakt av Helsetilsynet, etter at Erlid i 2013 hadde blitt kontaktet av foreldrene til en alvorlig syk, ti måneder gammel baby i Thailand.

Faren, Tor Otto Buvik (55) fra Skedsmokorset, forteller til Dagbladet at sønnen var blitt diagnostisert med den dødelige muskelsykdommen SMA-1 da han var seks måneder gammel. Buviks lille sønn var norsk statsborger, men født i Thailand. Fordi den lille babyen aldri fysisk hadde vært i Norge, var det ikke mulig å få norsk reiseforsikring til ham, ifølge Buvik.

Derfor var det ingen hjelp å få fra Norge da foreldrene ville frakte sønnen til Norge for behandling.

Men der både Helsetilsynet og Ullevål-legene var nådeløse mot Terje Erlid, har faren til den lille gutten en annen versjon. Han mener Erlid gjorde alt som sto i sin makt for å redde sønnen hans – og retter i stedet kritikk mot legene på Ullevål.

FÅR STØTTE: Lege Terje Erlid. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
FÅR STØTTE: Lege Terje Erlid. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

Dødssyk

Den lille gutten hadde muskelsykdommen SMA-1. Spinal muskelatrofi (SMA) er en arvelig, nevrologisk sykdom I Norge får rundt en per 11 000 levendefødte barn spinal muskelatrofi (SMA). SMA-1 er den mest alvorlige versjonen av sykdommen. Babyer med denne sykdommen har dårlig leveutsikt, opplyser Helsedirektoratet.

Sykdommen har vært i nyhetsbildet denne vinteren etter diskusjon om Spinraza, som er den eneste medisinen som kan forlenge levetiden til SMA-pasienter – men som har vært priset til en million kroner pr. dose.

Det var dermed en svært komplisert og alvorlig situasjon som ventet Terje Erlid da han fløy til Thailand og møtte foreldrene.

- Sønnen vår var dødssyk, men legene var bare ute etter å kritisere Terje Erlid. Det var sjokkerende, sier Buvik til Dagbladet.

- Det var ikke mulig å få noe bistand av velferdsstaten Norge. Dette kostet meg en halv million av oppsparte midler, og jeg ble bare møtt av kverulering og lite vennlig tone.

Respirator-kluss

I vedtaket fra Helsetilsynet går det fram at Erlid skaffet en respirator som skulle brukes under flyreisen.

Av tilsynsrapporten går det fram at Erlid studerte bruksanvisningen og prøvde ut respiratoren i to dager før hjemreise til Norge men at han hadde aldri prøvd den i en klinisk behandlingssituasjon før reisen. Det var også tvilsomt om batterikapasiteten til respiratoren i det hele tatt var god nok til å klare hele turen til Norge uten at den gikk tom for batteri.

Buvik fnyser av denne kritikken. Han sier at respiratoren ble brukt på sønnen på sykehuset i Thailand, og at teknikere i Thai Airways bekreftet at respiratoren kunne bruke strøm fra flyet.

- Vi fikk «fit for flight» av legene på sykehuset og av legene til Thai Airways. Ingeniøren til Thai Airways slo fast at vi kunne bruke dette pusteapparatet. Jeg kjøpte også en batteriadapter for å ha til nøddrift. Men underveis virket ikke strømforsyningen på flyet, noe som gjorde at vi måtte håndpumpe hele turen. Vi hadde med oksygen på flasker, i tillegg til Thai Airways’ reserver. Det gikk fint helt til vi landet – ambulansepersonelt som ventet ante ikke hva de skulle gjøre, hevder faren.

- Det kom ingen lege som vi hadde bedt om sammen med ambulansen. Ingen av ambulansepersonalet forsto alvoret i denne situasjonen. Ambulansen ville først ikke ta med min kone men etter en «samtale» fikk hun bli med. Ambulansen stoppet på E6 og tok med en lege. Denne legen kom med mye usaklig kritikk. Han nevnte også at min sønn hadde stor hjerneskade, uten å ha undersøkt vår sønn.

Han reagerer også på opplysninger som kom fra Ullevål til Helsetilsynet. Sykehuset anfører at babyen var påført «hjerneskade eller betydelig skade» som følge av Erlids eskorte. Erlid bestridte dette overfor tilsynet, og faren er klokkeklar:

- Sønnen min var ikke hjerneskadd, sier han bastant.

- Vi har epikriser skrevet av sykehuset som sier at vår sønn ikke hadde noen form for hjerneskade men var helt «frisk» med unntak av de skadene som den genetiske lidelsen hadde påført han.

Ambulansefly

Buvik sier han ble spurt hvorfor han hyret Terje Erlid og ikke ambulansefly via Norsk luftambulanse. Svaret på det er enkelt, oppgir prosjektlederen fra Romerike:

- Å hyre det legeflyet ville kostet 1,2 millioner.

Han mener Erlid og han selv gjorde det de kunne i en svært krevende situasjon.

- Er du mangemillionær kan du klare deg fint med det tilbudet, men det var ikke jeg. Jeg gjorde det jeg kunne for å få sønnen min hjem, sier Tor Otto Buvik.

- Det tror jeg alle ville gjort. Norge kunne ikke gjøre så sønnen min overlevde, det var uunngåelig at han ville dø. Men veien dit var brutal. Norge bør være forpliktet til å hjelpe til - så kan man heller diskutere det økonomiske i ettertid.

Ingen kommentar

Kommunikasjonsrådgiver Hedda Holth ved Ullevål sykehus skriver i en e-post til Dagbladet at sykehuset, etter å ha diskutert saken, ikke ønsker å gi noen kommentarer.

Heller ikke Helsetilsynet ønsker å kommentere kritikken fra Tor Otto Buvik.

- Vi viser til vedtaket vårt, og avstår fra å kommentere innspillet, skriver kommunikasjonssjef Nina Vedholm i en e-post til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!