Forsvarer lekkasjer fra Forsvaret

Lederen av Norges Offisersforbund forsvarer lekkasjene fra Forsvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Peter A. Moe mener at forsvarssjefens kildejakt kan få politiske konsekvenser.

Offisersforbundets leder sier at forsvarssjef Sigurd Frisvold opptrer «håpløst» i et forsøk på å fjerne fokus fra seg selv med den varslede jakten på kildene bak lekkasjene fra Forsvaret.

- Det er typisk for pressede ledere å starte en heksejakt i et forsøk på å avlede fokus mot seg selv og egne misgjerninger. Det er en meningsløs og håpløs lederstrategi, sier Peter A. Moe til NTB.

Mistillit mer aktuelt

Han er «overbevist» om at kildejakten kan få politiske konsekvenser, fordi utspillet kan tolkes som et forsøk på å hindre Stortinget i å få relevant informasjon:

- Husk at de omtalte dokumentene er av åpenbar interesse for Stortingets kontrollkomité. Vi snakker om dokumenter som kontrollkomiteen sårt trenger for å utøve sin kontrollfunksjon, sier Moe til NTB.

Han vil ikke nøle med å bringe den siste utviklingen i saken inn for politikerne:

- Vi vil gi vår versjon overfor medlemmene av kontrollkomiteen allerede torsdag, dersom ikke denne heksejakten straks avblåses, sier Moe.

Blåse fløyta

Moe sammenligner lekkasjene om pengerotet og budsjettdragkamp i Forsvaret med det som i næringslivet er kjent som «whistle blowing» - at en i utgangspunktet illojal oppførsel overfor egen bedrift eller organisasjon forsvares dersom opplysningene som lekkes avdekker tilstrekkelig kritikkverdige forhold.

- LO-stat, som Offisersforbundet er knyttet til, går inn for å lovregulere de etiske reglene i forhold til «whistle blowing». Og det vi snakker om i denne saken, er ingen forbryterlignende handlinger. Tvert om, sier Peter A. Moe.

(NTB)