DOMMER OG UTENRIKSMINISTER:  Torild Margrethe Brende (t.v) er dommer, og skal føre en sak som starter onsdag. Forsvareren til den ene tiltalte mente hun var inhabil, men fikk ikke støtte i retten. Her sammen med sin ektemann, Børge Brende., på vei til en middag i Parkveien. Foto:Terje Bendiksby / SCANPIX
DOMMER OG UTENRIKSMINISTER: Torild Margrethe Brende (t.v) er dommer, og skal føre en sak som starter onsdag. Forsvareren til den ene tiltalte mente hun var inhabil, men fikk ikke støtte i retten. Her sammen med sin ektemann, Børge Brende., på vei til en middag i Parkveien. Foto:Terje Bendiksby / SCANPIXVis mer

Forsvarer mener Brendes kone er inhabil som terrordommer

Onsdag starter sak mot to som er tiltalt for være med i IS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Børge Brendes kone skal være dommer i rettssaken mot to menn som er tiltalt for å ha sluttet seg til IS i Syria. Det er problematisk, mener forsvareren til en av de tiltalte.

Den norske regjering har besluttet at Norge skal delta militært i kampen mot IS i Syria. Utenriksminister Brende målbærer også behovet for strafforfølgning av alle hjemvendte, norske fremmedkrigere i Syria. Da er det svært problematisk når utenriksministerens ektefelle administrerer rettergangen og avsier dom mot de samme påstått hjemvendte fremmedkrigere, sier advokat Nils Christian Nordhus til VG.

Han har krevd at utenriksministerens kone Torild Margrethe Brende byttes ut med en annen dommer, men fikk ikke støtte av Oslo tingrett. Dommer Ina Strømstad skriver i kjennelsen at retten ikke kan «se at dette er omstendigheter som inhabiliserer hans ektefelle, Torild Margrethe Brende».

Rettssaken mot de tiltalte, en 23-årig og en 46-årig mann, starter i Oslo tingrett onsdag. De to er tiltalt for å ha sluttet seg til den terrorlistede grupperingen IS i Syria og ved det å ha inngått terrorforbund.

Dommer Brende ønsker ikke å uttale seg om saken til avisen.
(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram