Kvinne i 80-åra drept på Finnsnes

Forsvarer: Mener drapssiktet 21-åring er for syk til å møte i retten

Fengslingsmøte for kvinnen berammet onsdag.

FUNNET DREPT HJEMME: Kvinnen i 80-år ble funnet drept i sin egen bolig på Øyjorda, ei bygd noen kilometer utenfor Finnsnes sentrum. Den siktede 21-åringen ble pågrepet på stedet. 

Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FUNNET DREPT HJEMME: Kvinnen i 80-år ble funnet drept i sin egen bolig på Øyjorda, ei bygd noen kilometer utenfor Finnsnes sentrum. Den siktede 21-åringen ble pågrepet på stedet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FINNSNES/OSLO (Dagbladet): Den 21-årige kvinnen som er siktet for å ha drept en eldre kvinne på Finnsnes i Troms mandag, er ikke frisk nok til å møte i det berammede fengslingsmøtet onsdag. Det mener hennes forsvarer Ulf Egil Hansen, som vil gjøre sitt ytterste for at hun skal få slippe å stille i retten.

- Jeg vil drøfte dette med politiet og dommeren på morgenen for å finne ut hvordan vi rent praktisk skal gjøre dette for å lage en situasjon som er enklest mulig for henne, sier Hansen til Dagbladet.

- Meget syk

Advokaten sier det er på det rene at klienten fra før er psykiatrisk pasient.

- Hun er en meget syk kvinne, understreker han.

Etter at 21-åringen mandag ettermiddag ble funnet i den drepte kvinnens bolig på Øyjorda noen kilometer utenfor Finnsnes sentrum, ble hun etter hvert lagt inn på Åsgård psykiatriske sykehus i Tromsø, under politibevoktning. Hun har så langt ikke latt seg avhøre, og Hansen har ennå ikke møtt klienten.

- Jeg vil være tilgjengelig når hun er i form til å møte meg. Nå er det viktigste at hun får ro, slik at hun får stabilisert seg mest mulig på sykehuset, der hun blir godt ivaretatt, sier advokaten.

Flyttet

Siktede har ikke samtykkekompetanse til å gjøre kontorforretning mulig. Marit Lygre, påtaleansvarlig ved Troms politidistrikt

Politiets påtaleleder Marie Lygre opplyser onsdag morgen at fengslingsmøtet vil foregå i Nord-Troms tingrett, som planlagt - men det er flyttet fra klokka 11 til 15 av praktiske årsaker.

- Siktede møter trolig ikke, sier hun til Dagbladet.

Et alternativ til vanlig fengslingsmøte er såkalt kontorforretning, der tingrettsdommeren alene avgjør fengslingsspørsmålet uten partenes medvirkning. Men dette krever skriftlig samtykke fra den siktede, og det er ikke aktuelt, opplyser Lygre.

- Siktede har ikke samtykkekompetanse for å gjøre kontorforretning mulig. Så lenge hun ikke har det, blir det holdt et vanlig rettsmøte med partene til stede, men uten henne, sier politiadvokaten.

Trusselmelding

Det var mandag ettermiddag politiet tok seg inn i eneboligen til kvinnen i 80-åra på Øyjorda. De lette etter 21-åringen, som hadde stukket av fra en annen bolig i nabolaget etter at en trusselsituasjon var meldt derfra; ifølge Dagbladets opplysninger bar kvinnen kniv.

I huset fant de begge kvinnene, men beboeren var drept. Den unge kvinnen ble pågrepet på stedet og etter hvert innlagt på Åsgård psykiatriske sykehus i Tromsø under politibevoktning.

LITE NABOLAG: Øyjorda er ei lita bygd noen kilometer utenfor Finnsnes, og er dypt preget av drapet. 

Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
LITE NABOLAG: Øyjorda er ei lita bygd noen kilometer utenfor Finnsnes, og er dypt preget av drapet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Lokale medier har vært kritiske til politiets reaksjonstid. Det tok ni minutter fra politiet fikk meldingen om trusselsituasjonen, til de bevæpnet rykket ut fra Finnsnes sentrum til Øyjorda, hvor de altså ankom etter at 21-åringen hadde stukket fra stedet.

- Slike spørsmål vil alltid dukke opp. Dette er cirka den tida det tar fra vi får meldingen, gjør en vurdering, innhenter bevæpningsordre, mannskapet bevæpner seg, og til vi etablerer kontakt på stedet, forklarte regionlensmann Arnold Nilsen overfor Nordlys tirsdag.

Politiets leteaksjon, som omfattet søk på stranda, langs veien og i privatboliger, ble satt i gang ut fra oppfatningen av at 21-åringen var en fare for seg selv.

Rystet og redde

Den drepte kvinnens nærmeste naboer, ekteparet Elbjørg (78) og Hilmar (85) Lavik er skrekkslagne etter drapet. Begge kjente den avdøde godt, og Elbjørg skulle til å besøke henne da hun oppdaget politioppbudet utenfor.

- Hva hvis jeg hadde gått bort og hun satt over henne? Jeg skjelver ennå, jeg føler meg så utrygg, sier hun til Dagbladet.

Ekteparet forteller at nabolaget på Øyjorda alltid har vært rolig og trygt, og at de aldri tidligere har opplevd noe liknende.

- Det kommer så nært på. Vi er redde, og har låst døra med sikkerhetslås, sier Elbjørg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer