Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvarer Mongstad-milliardene

Tidligere olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp).

Oslo  20140123.
De tidligere olje- og energiministerene f.v.: Terje Riis-Johansen (Sp),  Åslaug Haga (Sp) og Odd Roger Enoksen (Sp) under høringen om Mongstad i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité torsdag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Oslo 20140123. De tidligere olje- og energiministerene f.v.: Terje Riis-Johansen (Sp), Åslaug Haga (Sp) og Odd Roger Enoksen (Sp) under høringen om Mongstad i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité torsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riis-Johansen forsvarer de noe over 7 milliarder kronene som hittil er brukt på å utvikle teknologi for fangst og lagring av CO2 på Mongstad.

Eksstatsråden slo fast at det var riktig å investere i Mongstad-prosjektene da han møtte til høring i regi av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité torsdag.

Han påpekte at det ikke er snakk om mange penger, klimaproblemet tatt i betraktning, og viste til at satsingen også vil svare seg økonomisk for oljenasjonen Norge dersom kravene til CO2-håndtering ved utvinning av fossil energi skjerpes.

LES OGSÅ: Går i rette med Jens Stoltenbergs Mongstad-forsvar

Riis-Johansen avviste kontant kritikken fra blant andre Bellona, som mener kreftfaren ved aminteknologien ved Mongstad ble overdrevet og førte til betydelige forsinkelser.

- Er det noe en statsråd ikke kan overse eller ta lett på, er det informasjon som dette. Klima- og forurensningsdirektoratet viste selv til kunnskapshull ved kreftfare knyttet til aminteknologi, sa Riis-Johansen.

LES OGSÅ: Uenighet om Mongstad-effekt

Han la til at prosjektet endret karakter i 2011, ikke først og fremst av hensyn til usikkerheten rundt aminteknologi.

Det ble tatt nødvendige forretningsmessige grep som førte til at man jobbet på en mer rasjonell og logisk måte, anførte Riis-Johansen og viste til at endringen fikk enstemmig tilslutning av Stortinget.

(NTB)

Hele Norges coronakart