Forsvarer monstermastene

Terje Riis-Johansen gravlegger SVs drøm om sjøkabel.

GÅR FOR MASTER:  Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen holder nå pressekonferanse om hvorfor regjeringen likevel går inn for kraftlinjer over Hardanger. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
GÅR FOR MASTER: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen holder nå pressekonferanse om hvorfor regjeringen likevel går inn for kraftlinjer over Hardanger. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hardanger-ordførerne raser etter at det i morgentimene på NRK i dag ble klart at Terje Riis-Johansen og resten av regjeringen går inn for de mye omstridte mastene over Hardanger.

Under dagens pressekonferansen, som startet kl.14.00 i dag, bekreftet Riis-Johansen at det nå blir kraftlinjer mellom Sima og Samnanger.

Gravlegger sjøkabel
Dermed gravlegger regjeringen sjøkabel som alternativ for dette området.

Avgjørelsen kommer bare åtte dager etter høringsfristen, og seks dager siden SVs stortingsgruppe gikk inn for sjøkabel. Men SV har gitt opp kampen og tapt til fordel for Ap og Sp i regjeringen.

Statnett har dermed fått konsesjon til å sette i gang prosjektet slik at kraftlinjene står ferdig allerede i 2012.

- Dette er et godt bidrag til å få fram flere fornybare prosjekter i området, sa Riis-Johansen under pressekonferansen.

For lite strøm
Olje- og energiministeren utelukker ikke at regjeringen vil legge sjøkabel andre steder i framtida, men for Bergens-området haster det med å få på plass kraftlinjene.

- Tilgjengelig vinterkapasitet er betydelig lavere enn før. Det betyr at vi har et området med et stort behov for import av strøm vinterstid. Det er også grunnlaget for min bekymring for dette området, sa Riis-Johansen.

Alvorlig i 2013
- Med kaldt vær og høyt forbruk vil vi allerede i 2013 være på minussiden og utviklinga er svært alvorlig, vil jeg si, sa Riis-Johansen om situasjonen uten de planlagte kraftlinjene.

- Dette viser hva slags utfordringer vi har i området.

Mer fornybar energi
Riis-Johansen mener det er grunnlag for produksjon av hele 1 TWH med fornybar strøm i området, når den nye kraftlinja er opp og går.

- Sima Samnanger er definitivt det beste vi kan gjøre for å få de fornybare prosjektene realisert.

Skuffet og opprørt
Men nyheten om at regjeringen vraker sjøkabel som alternativ og går inn for de såkalte monstermastene, har vakt sinne og skuffelse i Hardanger-kommunene.

- Regjeringen overså anbefalingene fra ekspertene. Jeg er kanskje ikke overrasket over dette, men utrolig skuffet. Jeg føler meg svært ukomfortabel og synes jeg sitter med lite troverdighet overfor velgerne, sier Ap-ordfører i Granvin, Jan Ivar Rødland til NTB.

Ikke gjenvalg
Han skjønte at det gikk i denne retning etter at Hordaland Ap snudde i mastesaken.

- Nå er det slik at jeg ikke tar gjenvalg, og det er kanskje like greit. Motivasjonen til å drive politisk arbeid er kraftig svekket, sier Ap-ordføreren.

SV beklager
SV beklager beslutningen om å bygge kraftmaster i Hardanger.

— Vi har arbeidet for alternativer til luftspenn, primært sjøkabel. Da er vi selvfølgelig ikke fornøyd med at det blir luftspenn, men vi er fornøyde med at regjeringen tar lærdom av den dårlige prosessen, sier partisekretær Silje Schei Tveitdal i SV til NTB, og viser til stortingsmeldingen som kommer om kraftutbygging seinere i år.

Hun viser til stortingsmeldingen om nettspørsmål og kraftutbygging som Olje- og energidepartementet skal legge fram i løpet av året.

— Hardanger-saken har lært oss at prosessen rundt slike saker må være brede og demokratiske med uavhengige utredninger som gir lokal forankring og et godt beslutningsgrunnlag, sier hun.

Flere rapporter
Flere rapporter er blitt utarbeidet på området. Fire utvalg leverte 1. februar sine vurderinger på sjøkabel som et alternativ. Utvalgene mente at sjøkabelalternativet er teknisk mulig, men at det trolig vil koste om lag 3,4 milliarder kroner mer og ta fem år lengre tid enn bygging av høyspentmaster.

Det har tidligere vært diskusjon om et næringsfond på 100 000 kroner, som kommune har blitt lovet som et plaster på såret. Hordaland Arbeiderparti har krevd at dette økes til 500 000 kroner, men ifølge NRK er det nå klart at de ikke får en krone mer enn 100 000 kroner.