Donald Trump

Forsvarer nazi-middag: - Taper

USAs forrige president, Donald Trump, hevder det ikke ble ytret noe som helst anti-semittisk under middagen med rapperen Ye og høyreekstremisten Nick Fuentes på Mar-a-Lago.

MØTTE HØYREEKSTREM: USAS tidligere president, Donald Trump møtte rapperen Ye og høyreekstremisten Nick Fuentes til middag. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP
MØTTE HØYREEKSTREM: USAS tidligere president, Donald Trump møtte rapperen Ye og høyreekstremisten Nick Fuentes til middag. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Det har vekket sterke reaksjoner at Trump, som ønsker å bli republikansk presidentkandidat igjen, spiste middag med den svært profilerte og kontroversielle høyreekstremisten Nick Fuentes og den skandaliserte rapperen Ye - tidligere kjent som Kanye West.

Fuentes (24) er tilhenger av den italienske fascisten Benito Mussolini, og han har tidligere også omtalt seg selv som nazist, ifølge den antirasistiske borgerrettighetsorganisasjonen Southern Poverty Law Center.

Ye har på sin side opplevd å miste alle sine lukrative sponsoravtaler etter å ha kommet med flere svært antisemittiske uttalelser.

TRUMP: Natt til onsdag 16. november norsk tid bekreftet Donald Trump at han stiller til valg som president i 2024: - Glemt hvor gal han er. Video: AP Vis mer

- Taper

Trumps beslutning om å spise middag med dem hjemme i Mar-a-Lago i forrige uke, får mange - også republikanere - til å reagere sterkt.

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, mener middagen gjør det usannsynlig at Trump blir gjenvalgt som president i 2024.

- Det er ikke noen plass i det republikanske partiet for anti-semittisme eller hvit makt. Og det er etter min mening svært lite sannsynlig at noen som møter folk som står for de synspunktene, noensinne vil bli valg til USAs president, sier McConnell til journalister tirsdag.

KONTROVERSIELLE: Høyreekstremisten Nick Fuentes spiste middag med USAs tidligere president, Donald Trump, på Mar-a-Lago. Foto: Nicole Hester/Ann Arbor News via AP, File
KONTROVERSIELLE: Høyreekstremisten Nick Fuentes spiste middag med USAs tidligere president, Donald Trump, på Mar-a-Lago. Foto: Nicole Hester/Ann Arbor News via AP, File Vis mer

Trump hevder imidlertid at han ikke har gjort noe galt, at han ikke ante hvem Nick Fuentes var, og at McConnell er en «taper».

- Mitch er en taper for landet vårt og for det republikanske partiet, og han ville ikke blitt gjenvalgt i Kentucky uten min støtte, som han tryglet meg om mens han sank på målingene. Hans velfinansierte motstander hadde 93 millioner dollar (om lag 930 millioner kroner) som han var klar til å bruke da jeg løftet Mitch fra å ligge 2 prosentpoeng bak til en 21 prosentpoengs ledelse i løpet av dager, sier Trump til Fox News når han blir spurt om McConnells uttalelser.

- Aldri hørt om

Ekspresidenten understreker også at han overhodet ikke vet hvem Nick Fuentes er.

- Jeg har aldri hørt om mannen. Jeg hadde ingen anelse om synspunktene hans, og de ble ikke uttrykt ved bordet under vår veldig raske middag. Det hadde ikke blitt akseptert, sier Trump til Fox News.

Ifølge den profilerte New York Times-journalisten Maggie Haberman har Trump omsider lyttet til rådgivere som har forsøkt å få ham til å ta avstand fra Fuentes.

- Trump sier endelig en versjon av det rådgiverne har forsøkt å få ham til å si siden fredag, skriver hun på Twitter om ekspresidentens uttalelser til Fox News.

TRUMP-RANSAKELSEN: Statsadvokaten i West Palm Beach forteller til Dagbladet at han tror at tidligere president Donald Trump vil bli tiltalt. Video: Dagbladet TV Vis mer

Imidlertid mener mange kritikere at det er lite troverdig at verken Trump eller noen av rådgiverne hans visste at Fuentes er en profilert høyreekstremist. Det er også usannsynlig at noen ville få komme inn og spise middag med Trump uten en grundig bakgrunnssjekk fra Secret Service.

Fuentes har kommet med en lang rekke rasistiske, anti-semittiske og kvinnehatende uttalelser, ifølge Southern Poverty Law Center. Han deltok også i nazi-marsjen i Charlottesville i 2017 hvor en motdemonstrant ble drept. Trump havnet i hardt vær den gangen fordi han ikke ville ta avstand fra de høyreekstrem. I stedet hevdet den daværende presidenten at det var «veldig fine folk» på begge sider.

Også republikanernes leder i Representantenes hus, Kevin McCarthy, er blant de mange som reagerer på middagen.

- Jeg synes ikke noe burde tilbringe noe tid med Nick Fuentes. Han har ingen plass i det republikanske partiet. Jeg fordømmer ideologien hans. Den har ikke noen plass i samfunnet, sier McCarthy på en pressekonferanse tirsdag.

- Virkelig imponert

Ifølge Trump var det Ye som ba om å få spise middag med Trump.

- Jeg hadde hørt at Kanye hadde vanskeligheter, inkludert økonomisk vanskeligheter. Han spurte om å få møte meg. Dersom jeg møter ham, vil the fake news skape problemer. Dersom jeg ikke møter ham, vil the fake news hevde at jeg er rasistisk, sier Trump til TV-kanalen.

Han hevder at middagen var begivenhetsløs.

Etter middagen i forrige uke sendte imidlertid Ye ut en video hvor han hevdet at Trump hadde vært «virkelig imponert» over Fuentes. Ye hevder også at Trump skal ha begynt å skrike da rapperen foreslo at Trump kunne bli visepresidentkandidaten dersom Ye stiller som presidentkandidat.

- Da begynte omtrent Trump skrike til meg ved bordet, og han sa til meg at jeg kom til å tape. Jeg svarte: Ta det med ro, Trump. Du snakker med Ye, sier Ye i videoen.

Trump hevder også at ingen er mindre anti-semittisk enn han.

- PR-problem

- Det er ingen som har vist seg å være en bedre venn med Israel enn Donald Trump, sier ekspresidenten om seg selv.

Han viser blant annet til hvordan han flyttet den amerikanske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem da han var president.

Fuentes selv beskriver middagen på sin egen podkast som «veldig interesssant».

- Jeg vet ikke om jeg skal si at han ikke kjente meg. Jeg er ikke sikker på det, men han visste ikke hvem jeg var da jeg ankom middagen, og jeg ønsket ikke at mine uttalelser og hele min bakgrunn skulle bli et PR-problem for presidenten, sier Fuentes.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer