Forsvarer offentliggjøringen av bildene

USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld benekter at Saddam Hussein er blitt offer for offentlighetens nysgjerrighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Behandlet som ei ku - Han er blitt behandlet profesjonelt og har ikke vært offer for offentlig nysgjerrighet, sier forsvarsminister Rumsfeld, ifølge Sky News og nyhetsbyrået AP.

Fysiske bevis

Han mener behandlingen Saddam Hussein har fått siden han ble tatt til fange i helga, ikke er i strid med de internasjonale menneskerettighetene nedfelt i Geneve-konvensjonen.

- Han (red. anm.: Saddam) er et individ som representerer et regime som er styrtet, og det er viktig at offentligheten ser han som det han er - som en fange, fortsetter forsvarsministeren.

Rumsfeld mener det er viktig å gi irakerne fysiske bevis på at de har fanget diktatoren.

Bildene av en ydmyk Saddam Hussein, i USAs varetekt, har gått verden over siden arrestasjonen av ham ble kjent i helga.

- Behandlet som ei ku

Tidligere i dag gikk en av de øverste lederne for den katolske kirken, kardinal Renato Martino, ut og sa at verden burde vært spart for bildene av eks-diktatoren.

- Jeg personlig følte sorg over å se denne nedbrutte mannen bli behandlet som ei ku da de sjekket tennene hans. Vi burde vært spart for disse bildene, sa kardinalen ifølge BBC News.

Avhøres av CIA

Rumsfeld fortalte også tirsdag ettermiddag at CIA, med George Tenet i spissen, kommer til å ha ansvaret for avhørene av Hussein.

- CIA kommer til å kontrollere spørsmålene, samt styre informasjonen fra avhørene, sa Rumsfeld.

Forsvarsministeren ønsket ifølge AP ikke å si noe om hvorvidt Saddam har kommet med verdifull informasjon i avhørene som er blitt gjennomført.

FORSVARER: USAs forsvarsminister sier offentliggjøringen av bildene av Saddam Hussein ikke er i konflikt med menneskerettighetene. Foto: SCANPIX
- FYSISKE BEVIS: USA sier de trenger fysiske bevis på at Hussein er tatt til fange. Foto: SCANPIX
TANNUNDERSØKELSE: - Ikke ydmykende, sier USA. Foto: SCANPIX