Svein Ludvigsen

Forsvarer om Ludvigsens erkjennelser: - Verre enn fengsel

Tok opp skam rundt homofili i sin sluttprosedyre og viste til at barne- og familieministeren ikke deltok i Pride-markeringen.

TILTALT: Svein Ludvigsen er tiltalt for å ha utnyttet sin stilling for å skaffe seksuell omgang med tre asylsøkere. Han nekter straffskyld. Foto: ANDERS WIKLUND / TT / NTB scanpix
TILTALT: Svein Ludvigsen er tiltalt for å ha utnyttet sin stilling for å skaffe seksuell omgang med tre asylsøkere. Han nekter straffskyld. Foto: ANDERS WIKLUND / TT / NTB scanpixVis mer

TROMSØ (Dagbladet): Svein Ludvigsens forsvarere Kai Vaag og Per Zimmer holder i dag sine sluttprosedyrer i saken mot den tidligere fylkesmannen (72).

Han nekter straffskyld for å ha utnyttet sin stilling, overmaktsforhold eller den sårbare situasjonen til tre mannlige asylsøkere.

- Han har vært en mann med makt. De har vært asylsøkere. Han har hatt sex med minst en av dem og kontakt med alle tre. Det er anklager mot ham som på et vis er sammenfallende, og han har fortalt usannheter til politiet. Sånn sett kan man kanskje si at saken virker opplagt, men er den det? spør forsvarer Kai Vaag i retten.

- Nærmest etablert sannhet

Han viser til at Ludvigsen var en uortodoks fylkesmann. Flere vitner har også beskrevet ham om en som brant for de svake i samfunnet. Samtidig mener han bevisførselen byr på flere utfordringer.

FORSVARERE: Kai Vaag og Per Zimmer representerer Svein Ludvigsen i saken i Nord-Troms tingrett. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FORSVARERE: Kai Vaag og Per Zimmer representerer Svein Ludvigsen i saken i Nord-Troms tingrett. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Bevisførselen har vært av en sånn karakter at det de fornærmede har forklart nærmest blir en etablert sannhet. De er blitt premissleverandør for hva retten skal legge til grunn, og det er så mange gjentakelser rundt hva de har sagt, sier Vaag.

- Ludvigsen forklarte seg i retten i tre timer. Det er en utfordring. Retten må være bevisst på det, og må ikke la seg farge av det massive som har vært rundt de tre som kaster anklager mot Ludvigsen, sier Vaag.

- Har forklart sin kontakt

Statsadvokaten la i går ned påstand om fem og et halvt års fengsel for den tidligere fiskeriministeren og fylkesmannen. De tre fornærmede har rettet oppreisning- og erstatningskrav på nesten 1,2 millioner kroner.

Begge motpartene i saken stilte i går spørsmål ved Ludvigsens troverdighet fordi han i løpet av åtte politiavhør ikke fortalte om seksuell kontakt med en av de fornærmede i saken, en 25 år gammel mann.

- Det framstilles av aktor og bistandsadvokatene at han har forklart seg usant gjennom åtte politiavhør. Det påstås at han har tilpasset sin forklaring til bevisene, men hva har han egentlig sagt? spør forsvarer Vaag.

LUDVIGSEN-SAKEN: Politisk redaktør i Nordlys Skjalg Fjellheim tror alle potensielle utfall fra Ludvigsen-saken vil få dramatiske konsekvenser. Video: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

Han sier Ludvigsen fra første stund forklarte seg åpent om sin relasjon til 25-åringen. Det gjelder både hytteturer, besøk hjemme hos Ludvigsen og på fylkeshuset.

- Snakket usant om sex

Med en annen fornærmet har Ludvigsen forklart seg om bilturer, møte på et hotell og annen kontakt, men nekter for seksuell omgang. Den tredje fornærmede, en lettere psykisk utviklingshemmet mann, sier Ludvigsen at han ikke husker.

- Dette koker ned til at han har snakket usant om sex med menn, nettsøk knyttet til homofil sex og sex med den ene fornærmede. Hva er det da som står igjen? Det lønner seg sjelden å ikke fortelle sannheten til politiet, og tas jevnt over til inntekt for at man skal skjule noe. Er det tilfellet også for Ludvigsen?

- Det han har fortalt usannheter om, knytter seg direkte til egen seksualitet. Sex mellom menn er ikke straffbart, men det er noe som knytter seg til kanskje noe av det mest intime og sensitive i menneskers følelsesliv. Man kan ha mange grunner til å holde det skjult. Retten må se det med Ludvigsens øyne, sier Vaag.

LUDVIGSEN-SAKEN: Forsvarsadvokat Gunhild Bergan fikk seg en overraskelse under utspørringen av hennes klient, Svein Ludvigsen, i dag. Reporter: Trym Mogen. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

- Verre enn fengsel

Ludvigsen sa i sin forklaring at han var redd for sannheten rundt dette og følte seg malt opp i et hjørne. 72-åringen viste også til sin oppvekst i et lite samfunn og i et kristent miljø.

- Det var frykt for sosialt fall og frykt for at utroskap skulle bli avdekket. Når det kommer til tanker om konsekvenser ved å fortelle usannheter om dette - altså fengsel - så har ikke det vært et tema for ham. Å fortelle om dette er verre, sier forsvareren.

Vaag sier at homofili er noe som stikker svært dypt for hans klient, og viser til helgas Pride-feiring over store deler av landet.

- Vi har en barne- og familieminister som ikke har hatt lyst til å delta i den feiringen. At Ludvigsen ikke har ønsket å være åpen om dette, kan ha vært mer et ønske om å holde det skjult enn å skjule at han har gjort noe straffbart. Det må retten ta med seg, sier Vaag.

Medforsvarer Per Zimmer benekter at Ludvigsen løy i avhør.

- Det er ikke bevisste løgner, men psykologiske reflekser. For Ludvigsen har disse refleksene vært sterke. Det har vært viktigere at hemmeligheten ikke avsløres. Graden og karakteren kan ikke sammenliknes med slike tilpasninger man vanligvis opplever fra kriminelle. Det er ikke en form for løgn som fratar ham all troverdighet, sier Zimmer.