Forsvarer om Vassbakk: - Gruer seg

Drapstiltalte Johny Vassbakk var spent før han ankom rettssalen i Haugesund, ifølge forsvarer Stian Kristensen. Han både ser fram imot og gruer seg til å innta vitneboksen.

FORSVARER: Advokat Stian Kristensen er forsvarer for mannen som er tiltalt i Haugaland og Sunnhordland tingrett .Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORSVARER: Advokat Stian Kristensen er forsvarer for mannen som er tiltalt i Haugaland og Sunnhordland tingrett .Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

HAUGESUND (Dagbladet): Mandag startet rettssaken mot drapstiltalte Johny Vassbakk (52). Han nekter for å ha tatt livet av Birgitte Tengs i mai 1995.

Rettens første dag gikk til aktoratets innledningsforedrag. Her brukte de mye tid på DNA-sporet. De mener å ha funnet Vassbakks DNA i en blodflekk på Birgittes strømpebukse. Det var dette som førte til at 52-åringen ble pågrepet for det 27 år gamle drapet.

Hvordan hans DNA har havnet på den avdøde 17-åringen vil bli sentralt under rettssaken.

- Han skal forklare seg på onsdag og han har ingen klar formening om hvor DNA-et kommer fra, sier forsvarer Stian Kristensen etter den første dagen i retten.

TILTALT: Johny Vassbakk er tiltalt for drapet. Han nekter straffskyld. Foto: Privat
TILTALT: Johny Vassbakk er tiltalt for drapet. Han nekter straffskyld. Foto: Privat Vis mer

- Sakens kjerne

Forsvareren vil ikke kommentere hva deres teorier er knyttet til dette, men sier at de vil komme tilbake til det under innledningsforedraget tirsdag. Kristensen omtaler påtalemyndighetens innledningsforedrag som «ryddig».

- Men så er det noe vi som forsvarere mener det ikke er bevismessig dekning for, sier han.

Han påpeker at DNA-beviset er «sakens kjerne»:

- Hvor sterkt det beviset står og om det er alternative forklaringer. Nå skal vi bruke åtte uker på å gå gjennom dette. Men det er ingen tvil om at vi på vegne av vår klient anfører at det ikke står sterkt nok.

DNA-BEVISET: Første dag av Birgitte Tengs-rettsaken er over i Haugaland og Sunnhordland tingrett. Reportere: Håvard Tanche-Larsen Knutsen, Ralf Lofstad. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet / NTB. Vis mer

På spørsmål om hvordan 52-åringen har opplevd dagen, sier forsvareren at han har opplevd det som «greit». Johny Vassbakk satt noe nedsunket, nærmest urørlig ved siden av forsvarerne sine, iført en grå hettegenser liknende den på flere kjente bilder av ham.

- Han var spent på å komme inn her og møte oppbudet av pressefolk. Han sitter igjen med en okei opplevelse av det og at pressen har oppført seg greit overfor ham.

- Var spent

Onsdag skal den drapstiltalte mannen starte sin forklaring i retten.

- Han ser fram til det å få forklare seg og gruer seg samtidig. Det er en stor ting å forklare seg over kanskje to dager. Han har gjort seg tanker om hvordan han skal forklare seg og hvordan han skal opptre i retten.

17 år gamle Tengs døde av massive hodeskader. Aktoratet mener Vassbakk brukte en svær stein for å påføre skadene.

AKTORATET: Statsadvokat Nina Grande (t.v.) og konstituert statsadvokat Thale Thomseth under en pause i Haugaland og Sunnhordland tingrett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
AKTORATET: Statsadvokat Nina Grande (t.v.) og konstituert statsadvokat Thale Thomseth under en pause i Haugaland og Sunnhordland tingrett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Statsadvokatene Thale Thomseth og Nina Grande gikk grundig gjennom DNA-undersøkelsene mandag.

- Hvor sikre er dere på at det beviset får Vassbakk dømt?

- Vi har plikt til å være objektive og framlegge all bevisførsel nøytralt. Så skal vi komme og si noe om hvilke vurderinger vi har lagt til grunn under prosedyren når bevisførselen er ferdig. Når det er sagt, har vi sagt at dette er hovedbeviset og vi tar ikke ut tiltale med mindre vi mener å kunne bevise at tiltalte er rett gjerningsmann, sier Thomseth til Dagbladet.

TENGS: Slik svarte Johny Vassbakk på spørsmål om drapet på Birgitte Tengs da han ble konfrontert av Bjørn Olav Jahr og Bjørn Eivind Aarskog i TV2-serien «Hvem drepte Birgitte» fra 2018. Video: TV2 Vis mer

Under innledningsforedraget sa aktor at de mener DNA-sporet stammer fra tiltalte, men understreket at retten må vurdere en rekke spørsmål, blant annet om det har havnet på strømpebuksa før, under eller etter drapshandlingen.

- Vi vil anføre at profilen stammer fra enten spytt eller epiteler [overflateceller]. Det er trolig avsatt med tiltaltes fingrer tilsølt av avdødes blod, sa hun.

Ville gi en god ramme

Under innledningsforedraget, brukte aktoratet også tid på å gå gjennom bevis som er sjekket ut av saken. Blant annet ble et armlene fra en bil funnet ved åstedet trukket fram. Dette ble undersøkt som et mulig drapsvåpen, men det har blitt konkludert med at det ikke har noen betydning i saken.

Statsadvokat Thomseth sier til Dagbladet at dette er for å gi retten en god ramme før de får resten av bevisførselen. Hun viser til den massive mediedekningen, og at det dermed er viktig å vise hva som egentlig ligger i disse bevisene.

FØLGER SAKEN: Bjørn Olav Jahr, som har skrevet bok om Birgitte Tengs-saken var til stede i rettssalen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FØLGER SAKEN: Bjørn Olav Jahr, som har skrevet bok om Birgitte Tengs-saken var til stede i rettssalen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Bjørn Olav Jahr, som har skrevet bok om drapssaken, syntes det var interessant at aktoratet viet så mye plass til bevis som tilsynelatende ikke fører noe sted, som nettopp bilarmlenet.

- Jeg tror det er viktig for aktoratet å rydde alle disse mer perifere bevisene av veien, sier Jahr til Dagbladet.

DNA-ANALYSER: Dette blir sentralt i rettsaken for drapet mot Birgitte Tengs som ble begått for 27 år siden. Reportere: Håvard Tanche-Larsen Knutsen og Ralf Lofstad. Video: Bjørn Langsem. Vis mer

Han utdyper at en motivasjon for dette kan være at Johny Vassbakks forsvarere sannsynligvis vil bringe inn nettopp disse bevisene når de får ordet.

- Forsvarerne vil jo prøve å sannsynliggjøre at noen andre enn Vassbakk kan ha begått drapet, sier forfatteren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer