Donald Trump

Forsvarer opplysningene om «tisse-video»

Den tidligere MI6-agenten Christopher Steele snakker for første gang om den kontroversielle rapporten fra 2017 om hvordan Russland skal ha kompromitterende informasjon om USAs forrige president, Donald Trump.

MØTTES: USAs daværende president, Donald Trump, møtte Russlands president Vladimir Putin i Helsinki i 2018. Foto: Brendan Smialowski / AFP
MØTTES: USAs daværende president, Donald Trump, møtte Russlands president Vladimir Putin i Helsinki i 2018. Foto: Brendan Smialowski / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Etterretningsrapporten ble publisert i januar i 2017, bare uker før Donald Trump ble innsatt som USAs 45. president. Den sendte sjokkbølger gjennom amerikansk politikk og verden for øvrig.

I rapporten ble det hevdet at Russland prøvde å bestikke Donald Trump, og at de satt på kompromitterende bilder. Ifølge rapportene skal bildene ha vist Trump sammen med prostituerte mens de tisset på hverandre på et hotellrom tidligere brukt av Barack Obama i Russland.

Siden kom Robert Muellers Russland-etterforskning av båndene mellom Trump-leiren og russiske myndigheter, og hvordan Russland forsøkte å påvirke valget i USA i 2016.

VIDEOHYLLEST: Tidligere president Donald Trump hyllet en av hans tilhengere som døde under stormingen av Kongressen i januar. Foto: Twitter / Ford Fischer Vis mer

Forsvarer rapporten

Hele tida har Steele selv forholdt seg taus, men i en kommende dokumentar for ABC News tar han til motmæle mot kritikerne, som mener at rapporten hans inneholder store feil.

SNAKKER: Den tidligere MI6-agenten Christopher Steele har stilt til intervju om den kontroversielle rapporten om Trump. Foto: NTB
SNAKKER: Den tidligere MI6-agenten Christopher Steele har stilt til intervju om den kontroversielle rapporten om Trump. Foto: NTB Vis mer

- Jeg står ved det arbeidet vi gjorde, kildene vi hadde, og profesjonaliteten vi utviste, sier Steele til TV-kanalen.

Rapporten hans ofte omtalt i USA som «Steele dossier», kom med harde påstander om hvordan Trumps valgkamporganisasjon samarbeidet med Russland for å vinne valget i 2016.

Siden fant Mueller-etterforskningen at Russland hadde gjort mye for å påvirke det amerikanske valget, og at medlemmer av Trumps valgkamp og andre støttespillere hadde promotert og retvitret russiskprodusert politisk innhold om Hillary Clinton. Etterforskningen viste også at det hadde vært en rekke forbindelser og kontakt mellom Trump-leiren og personer med tilknytning til russiske myndigheter. Det ble også klart at Trumps forretningsorganisasjon hadde vært i diskusjon om en lukrativ eiendomshandel i Moskva under valgkampen.

I HARDT VÆR: Donald Trumps advokat, Rudy Giulianie, etterforskes. Føderale agenter ransaket onsdag 28. april boligen og kontoret hans. Vis mer

- Eksisterer sannsynligvis

Steele forsvarer også de mer kontroversielle påstandene i den opprinnelige rapporten. Opplysningene som skapte størst overskrifter var påstanden om at russiske myndigheter satt på en video som viser Trump «sammen med flere prostituerte som utfører en «golden shower» (urinering) foran ham» på en seng hvor Barack og Michelle Obama angivelig hadde sovet tidligere.

- Jeg tror den sannsynligvis eksisterer, men jeg vil ikke si det med 100 prosent sikkerhet, sier Steele til ABC News om den påståtte videoen.

Han blir så spurt om hvorfor videoopptaket ikke er blitt offentliggjort dersom det eksisterer.

- Vel, det har ikke vært noe behov for å offentliggjøre det fordi jeg tror russerne følte at de fikk ganske god nytte av Donald Trump da han var president, sier Steele.

«Golden shower»-kommentar

Da Trump talte på en republikansk konferanse torsdag i forrige uke trakk han selv fram påstanden.

- Jeg liker ikke «golden showers», sa han til donorer, lobbyister og senatorer i publikum.

Mueller sådde tvil om videoen faktisk finnes. Det gjorde også Steeles egen primærkilde, som reiste til Moskva på vegne av ham og samlet inn etterretningsinformasjon om Trump. I avhør med FBI-agenter sa han at hans «syntes tonen i Steeles rapport var langt mer konkluderende enn det som kunne rettferdiggjøres».

Primærkilden sa også at opplysningene om en video kom fra «rykter og sladder» som kom fram gjennom en samtale med venner over øl, ifølge en rapport fra det amerikanske justisdepartementet.

Steele hevder imidlertid at kilden hans kan ha blitt skremt over å ha blitt avslørt, og derfor ha forsøkt å tone ned og undervudere sine egne opplysninger når han snakket med FBI.

Opprinnelig ble begynnelsen av arbeidet med rapporten betalt av Trumps republikanske motstandere i primærvalgkampen, som undersøkelser av en politisk motstander. Deretter skal Hillary Clintons valgkampanje og det demokratiske partiet ha vært med på å finansiere rapporten mens de forsøkte å slå Trump i presidentvalget i 2016, ifølge Washington Post.

Ifølge avisa hyret en advokat, som representerte Clinton-kampanjen og partiet, Marc E. Elias, inn det private selskapet Fusion GPS, som videre leide inn den pensjonerte britiske spionen.

Benekter Praha-tur

En annen kontroversiell påstand i boka er at Trumps tidligere fikser og advokat, Michael Cohen, reiste til Praha i 2016 for å ha hemmelige møter med russiske forbindelser.

VAKSINE-OPPFORDRING: Donald Trumps oppfordring om å ta vaksine ble ikke spesielt godt mottatt, da han snakket på et velgermøte i Alabama i helga. Foto: Marvin Gentry / Reuters / NTB Vis mer

Elvis og Bigfoot

Cohen ble i 2018 dømt til tre års fengsel for blant annet skatteunndragelse, svindel med valgkampmidler, for å ha løyet til Kongressen og for å ha utbetalt såkalte hysjpenger til pornostjernen Stormy Daniels for å hindre at hun snakket om sitt angivelige forhold med Trump. Han benekter imidlertid hardnakket påstanden fra Steele.

- Jeg venter i spenning på hans neste hemmelige rapport som beviser eksistensen til Bigfoot og Loch Ness-monsteret, og at Elvis fortsatt er i live, sier Cohen i et sarkastisk tilsvar til ABC News.

Steele står imidlertid på sitt.

- Jeg er forberedt på å akseptere at ikke alt i rapporten er 100 prosent presist. Men jeg er fortsatt ikke overbevist om at dette er et av tilfellene, sier Steele om Cohen-påstanden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer