Forsvarer overvåking med stengte USA-ambassader

Truslene som ligger bak å stenge USAs ambassader i Midtøsten, brukes nå til å forsvare de omfattende og omstridte overvåkingstiltakene i USA som Edward Snowden avslørte.

STENGT:  Soldater sperrer veien til USAs ambassade i Sanaa, hovedstaden i Jemen. Flere vestlige land har stengt sine ambassader i landet, og USA har stengt ambassader over hele Midtøsten. USA holder sine ambassader stengt minst ut denne uka. Foto: AFP /Scanpix / MOHAMMED HUWAIS
STENGT: Soldater sperrer veien til USAs ambassade i Sanaa, hovedstaden i Jemen. Flere vestlige land har stengt sine ambassader i landet, og USA har stengt ambassader over hele Midtøsten. USA holder sine ambassader stengt minst ut denne uka. Foto: AFP /Scanpix / MOHAMMED HUWAISVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs ambassader i Midtøsten skal være stengt minst uka ut. Bakgrunnen er avlyttet elektronisk kommunikasjon mellom Ayman al-Zawahri, arvtakeren etter Osama bin Laden som leder for al-Qaida, og Nasser al-Wuhayshi, lederen for al-Qaida på Den Arabiske Halvøya, som holder til i Jemen. Dette meldte New York Times. Men det fins mere: Truselbildet bygger på et bredt utvalg av rapporter, ingen enkeltstående hendelse, sier ikke navngitte kilder til Reuters.

Beleilig tidspunkt
I Kongressen i USA brukes nå de omfattende sikkerhetstiltakene ved USAs ambassader i Midtøsten og evakuering av alle USAs statsborgere fra Jemen, som et forsvar for den omfattende avlyttinga av e-post og telefon-samtaler som Det Nasjonale Sikkerhetsbyrået (NSA) driver av borgere i inn- og utland. Det var som dette varsleren Edward Snowden avslørte.

Uansett hva som ligger bak å stenge så mange ambassader, og all den oppmerksomhet dette skaper, så kom det på et heldig tidspunkt for USA og president Barack Obama. I USA ser Kongressen stadig mer tilbøyelig ut til å sette grenser for hva NSA får lov til å samle inn fra avlytting og tapping. I EU, og særlig i Tyskland, har dette ført til strid med USA.

På annen måte
- Når NSA velger å offentliggjøre disse truslene nå skaper det en kultur av frykt og aksept for overvåking i USA, sier Amie Stepanovich, en advokat for organisasjon som vil verne det elektroniske privatlivet i USA, til avisa The Guardian.

- Spørsmålet er om NSA kunne avdekke disse truslene uten metoder som krenker privatlivet. Dette forsvarer ikke NSAs ubegrensede tilgang til våre personlige opplysninger, sier Amie Stepanovich.

Forsvar for NSA
- Disse programmene er kontroversielle, vi forstår det. Men de er også veldig viktige. Hvis vi ikke hadde disse programmene ville vi rett og slett ikke kunne avlytte de slemme gutta, sier senator Saxby Chambliss til forsvar for NSA, til fjernsynskanalen NBC.

- Til de medlemmene av Kongressen som vil reformere NSAs programmer, greit. Hvis du vil kaste det, gjør du oss mye mindre trygge, og du setter ditt land i fare. Vi må ha en politikk på plass som kan håndtere de truslene som finnes, og de er virkelige og de vokser, legger senator Lindsey Graham til.

Andre metoder brukt
Men senator Ron Wyden, som er medlem av Etterretningskomiteen og en klar motstander av å bruke «trål» for å tappe og avlytte mistenkte og umistenkte uten grenser, mener de truslene fra al-Qaida som er oppfanget nå og førte til stengte ambassader, ikke er oppnådd av NSA ved hjelp av de omstridte virkemidlene. De er samlet inn på annen måte.

- Jeg kan ikke gå i detaljer. Men nestlederen i Etterretningskomiteen i Senatet sa at disse opplysningene var samlet i henhold til Loven om Utenlandsetterretning, ikke Patrot-loven, sier Wyden.

Det er Patriot-loven som gir NSA fullmakter til å ubegrenset samle inn e-post og tappe telefoner.

- Jeg har ennå ikke sett noe bevis for at NSAs tråler-innsamling av amerikaneres telefon-samtaler gir noen enestående verdi til USAs bekjempelse av terrorismen, sier Wyden.